Fore Freedom is een belangrijke speler in de uitrol van glasvezelnetwerken op bedrijventerreinen in Nederland. De onderneming met standplaats Hedel onderscheidt zich in de markt door de focus op kwaliteit en duurzaamheid. Met meer dan 250 bedrijventerreinen onder hun beheer en ambitieuze uitbreidingsplannen, staan CEO Edwin de Raadt en COO Melvin Kok centraal in het uitdijende glasvezelnetwerk. We spraken met hen over de unieke benadering van Fore Freedom, de uitdagingen in de markt en hun toekomstplannen.
Edwin stond zo’n 15 jaar geleden aan de basis van Fore Freedom. Samen met zijn zakenpartner Nicole Kalkman. Naast Fore Freedom runnen zij een aannemingsbedrijf in de ondergrondse infrastructuur, verantwoordelijk voor de aanleg van netwerken en goed voor zo’n 200 personeelsleden.
De kwetsbaarheden van FttH netwerken
Het ene glasvezel is het andere niet, zo wordt al snel duidelijk in het gesprek met beide experts. Niet dat de vezel zelf per aanbieder verschilt, wel de kwaliteit van aanleg en beheer. Om met dat eerste te beginnen. “De consumentennetwerken (FttH) liggen vaak slechts 30 centimeter diep, praktisch onder de tegels en onbeschermd, wat ze kwetsbaar maakt bij graafwerkzaamheden”, start Edwin. “Anderen leggen deze netwerken ook aan voor zakelijke afnemers. Onze zakelijke netwerken daarentegen liggen minstens 70 centimeter diep en zijn volledig beschermd. Als het niet uitmaakt als je een paar dagen zonder internet zit, is dat prima. Maar als connectiviteit cruciaal is voor je bedrijfsvoering dan maakt het wel uit.”
Grotere betrouwbaarheid
Het verschil in diepte zorgt ervoor dat de netwerken van Fore Freedom betrouwbaarder zijn, vooral op bedrijventerreinen waar grondverstoringen regelmatig voorkomen door de energietransitie en andere bouwactiviteiten. Zeker ook omdat elektriciteitsnetwerken ook op die diepte liggen en grondwerkers weten dat ze op die diepte dus voorzichtig moeten zijn.
Melvin vult aan: “Het is niet alleen een kwestie van diepte. Bij consumentenverbindingen wordt vaak dunne DIRECT-BURIED-DAC kabel gebruikt, waarbij de vezels aan elkaar moeten worden gelast bij schade. Dat geeft zwakke plekken. Wij gebruiken een buizensysteem van elke gebruiker tot aan de straatkast, waardoor we een nieuwe vezel in de buis kunnen blazen als dat nodig is. Dit voorkomt zwakke plekken in het netwerk.”
Melvin: “Op het moment dat het er voor je bedrijf echt toe doet, en die tijd komt, dan heb je spijt als haren op je hoofd dat je op een slechte verbinding zit. Daarbij hebben wij SLA’s op next day level en 24/7, waardoor we bij verstoring snel kunnen schakelen. Tot het niveau dus dat we ’s nachts uitrukken om te zorgen dat je snel weer up en running bent.”
Omdat stroomstoringen steeds vaker voorkomen, wordt de kwaliteit van de netwerken ook bepaald door faciliteiten voor noodstroom. Melvin: “In elke kast hebben we UPS noodstroomvoorzieningen die 14 uur stroomuitval kunnen opvangen.”
Duurzaamheid en innovatie in uitvoering
Fore Freedom investeert fors in duurzaamheid om de overlast bij de aanleg van glasvezel te minimaliseren. “We hebben 18 gestuurde boormachines die nagenoeg emissieloos werken”, vertelt Edwin. “In plaats van wegen open te breken, kunnen we de glasvezel ondergronds boren, wat minder hinder veroorzaakt voor bedrijven en gemeentes.” Deze duurzame aanpak wordt steeds belangrijker, ook nu milieuregels strenger worden.
De concurrentie pakt het vaak anders aan, met zware dieselmachines en grote ploegen werknemers. “Onze aanpak is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook efficiënter. Daarbij werkt ons grondbedrijf als aannemer voor Fore Freedom. Dus tegen kostprijs en dat betekent 40 tot 60 procent goedkoper.”
En er is nog een voordeel. “Gemeenten en parkmanagers werken graag met ons samen, omdat er minder klachten zijn over overlast”, aldus Edwin.
Rol in de energietransitie
De energietransitie biedt kansen voor glasvezelleveranciers. “Onze netwerken spelen een cruciale rol in het monitoren en beheren van energiestromen,” legt Edwin uit. “Van laadpalen tot zonnepanelen, al deze systemen vereisen een betrouwbare connectie voor gegevensoverdracht.” Fore Freedom werkt samen met energieleveranciers om dit te faciliteren, dankzij hun bestaande relaties met bedrijven en lokale overheden op bedrijventerreinen. “Daar liggen voor ons ook contacten, gezien onze ervaring met gemeenten, park managers en contracten met dergelijke partijen.”
Daarbij kloppen energieleveranciers vaak bij Fore Freedom aan om op bedrijventerreinen tractie te krijgen voor de energietransitie. Waarbij ze willen leunen op de ervaring en contacten van de kabeleigenaar op een groot aantal bedrijventerreinen.
Samenwerken met lokale partners
Fore Freedom heeft een netwerk van meer dan 200 partners door heel Nederland, waarmee ze samenwerken bij de aanleg van glasvezel. “Op elk bedrijventerrein zoeken we eerst contact met de lokale IT partijen. Zij kennen de markt en helpen ons om bedrijven te overtuigen om over te stappen op glasvezel”, zegt Edwin. Deze aanpak werkt goed, vooral omdat Fore Freedom een open netwerk aanbiedt waarop dienstverleners hun eigen diensten kunnen leveren.
Melvin legt uit: “Onze partners hebben niet alleen baat bij de verkoop van de glasvezelverbindingen, maar kunnen ook aanvullende diensten zoals werkplekbeheer aanbieden. En ze kunnen via onze propositie bij nieuwe klanten binnenkomen. Dit creëert een winwinsituatie voor alle betrokkenen.”
Groeidoelstellingen en uitbreidingen
Met 250 bedrijventerreinen onder hun beheer is Fore Freedom marktleider in open glasvezelnetwerken voor bedrijven. Maar ze zijn nog lang niet klaar. “Er zijn zo’n 1.500 volwaardige bedrijventerreinen in Nederland die interessant zijn voor ons”, zegt Edwin. “Een deel heeft wel glasvezel, maar dan verbindingen voor grote organisaties, die zijn voor het MKB niet te betalen. We leggen zelf glasvezel op zo’n 25 tot 30 nieuwe terreinen per jaar aan, maar overnames spelen ook een belangrijke rol in onze groeistrategie.” Recentelijk namen ze Regio Glasvezel, Cai Digikabel en de netwerken van Damen IT over, waarmee ze hun aanwezigheid op tientallen bedrijventerreinen uitbreiden. Vooral in het oosten en noorden van Nederland ziet Fore Freedom kansen.
Toch gaat Fore Freedom selectief te werk. “We nemen alleen netwerken over die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Consumenten-Fiber-to-the-Home-netwerken, die vaak ondiep en kwetsbaar liggen, laten we links liggen. We zijn een zakelijke speler en dat blijven we”, benadrukt Edwin.
De toekomst van glasvezel
Hoewel glasvezeltechnologie al decennia bestaat, ziet Melvin nog veel potentieel voor innovatie. “De kern van de glasvezel zelf verandert niet veel, maar de apparatuur eromheen wel. We werken nu aan flexibele glasvezelkabels die gemakkelijker te installeren zijn, zelfs in bestaande gebouwen. Ook 4G-back upsystemen zijn in opkomst, zodat bedrijven bij netwerkproblemen toch online kunnen blijven.”
Daarnaast is de vraag naar hogere snelheden niet te stoppen. “In de straatkast zitten we al op 100 GBps en we leveren al apparatuur die 10 GBps aan kan. De vraag vanuit bedrijven groeit, zeker met de komst van 5G. Hoe meer data er door de lucht gaat, hoe meer glasvezel er nodig is om dat verkeer te ondersteunen”, aldus Melvin.