Zoals veel vrouwen rolde Astrid van Beek-Littooij (BST Group) min of meer toevallig in de ICT-sector. Na ruim 20 jaar heeft ze het er nog steeds enorm naar haar zin, maar voor vrouwen valt er volgens haar nog wel heel wat te verbeteren.
Wat inspireerde je om een carrière in de tech sector na te streven en welke obstakels heb je overwonnen?
“Ik zou eerder willen zeggen dat ik per toeval in deze branche ben gerold. Ik heb Hotelmanagement gestudeerd en ambieerde een managementfunctie in een (internationaal) hotel. Aangezien ik net afgestudeerd was en niet direct een managementfunctie kon krijgen in de hotelbranche, wilde ik eerst wat andere werkervaring opdoen. Er stond een leuke vacature open bij BST Group | Telecom & Workplace Solutions, een kleinschalig bedrijf in de telecomsector en werkplekinrichting. Voor een deel zou ik me bezig gaan houden met sales en voor een deel met marketing. Maar ik raakte ook steeds meer geïnteresseerd in de techniek achter de producten. Uiteindelijk heb ik binnen BST Group mijn man Arno leren kennen en ben ik nooit meer weggegaan bij dit leuke bedrijf.
Ik zie mijzelf dus meer als de schakel tussen de technische oplossing die BST Group ontwikkelt en de eindgebruiker.
Ik heb geen ‘grote’ obstakels hoeven overwinnen. Natuurlijk was ik mij ervan bewust dat ik opviel in deze branche tussen al die mannen. Ook heb ik regelmatig gemerkt dat klanten eerder een man verwachtten om hen te adviseren bij hun vraagstukken.
Zo ben ik ooit bij een Meldkamer Camera Toezicht van de Politie geweest. Zij hadden een probleem met de slechte verstaanbaarheid onderling binnen de ruimte van de Meldkamer.
Door in gesprek te gaan met de technische mensen en hun teamleiders heb ik de juiste oplossing en akoestische aanpassing kunnen adviseren en heeft BST Group hiermee hun probleem opgelost. Wanneer je aandachtig luistert naar de behoeften van de klant en deze goed in kaart kunt brengen en de klant adviseert met de juiste oplossing voor zijn vraagstuk, merk ik dat ik hiermee een voorsprong heb.”
Astrid van Beek-Littooij is managing director bij BST Group, specialist in telecom en werkplek oplossingen.
Zijn er specifieke vrouwen in de tech die jou inspireren of gediend hebben als mentors? Hoe belangrijk is mentorship voor vrouwen in de tech?
“Alle vrouwen die werkzaam zijn in de tech sector, zijn voor mij een bron van inspiratie. Ik geloof in de kracht van vrouwen, om zo bestaande en nieuwe generaties te inspireren en motiveren.
Mentorship voor vrouwen, in welke bedrijfssector dan ook, is héél belangrijk.
In de tech sector moeten vrouwen nog steeds opboksen tegen ongelijkheid. Waar van een man wordt aangenomen dat hij bepaalde technische kennis heeft, moet een vrouw eerst bewijzen dat ze weet waar ze het over heeft. Een man heeft wat dat betreft al een streepje voor.
Vrouwen hebben van zichzelf vaak de neiging aan te geven welke (kleine) dingen niet helemaal perfect zijn gegaan. Als vrouwen hierin begeleid kunnen worden en deze kritische eigenschap kunnen ombuigen naar meer zelfvertrouwen, kan dat een enorme vooruitgang binnen de sector betekenen.”
Hoe kunnen we de diversiteit en inclusie in de tech sector vergroten, en wat zijn jouw ervaringen op dit gebied?
“De tech sector en met name de ICT-sector is vooral een mannenwereld. De vrouwen in deze branche zitten vaak op rolbevestigende plaatsen, zoals de administratie, HR of marketingafdeling. Dat is jammer. Er is op dit moment zo’n tekort aan mensen op de werkvloer, en de sector heeft zoveel mooie functies te bieden.
In de media worden voornamelijk mannen getoond als het gaat om technische beroepen en studies. Hierdoor denken vrouwen vaak niet direct aan een baan of studie in de tech sector. Ook merk ik dat veel vrouwen die een technische opleiding hebben afgerond, toch voor een andere branche kiezen. Veel technische bedrijven zijn (onbewust) gericht op mannelijke werknemers. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om een technische functie parttime te vervullen.
Het feit dat we dit onderwerp bespreken, betekent al dat we nog lang niet zover zijn. Als wij binnen BST Group een vacature hebben, is geslacht, leeftijd en studie achtergrond niet belangrijk voor ons. Wel van belang is is dat iemand verbinding kan maken met zowel technische als niet technische mensen, interesse toont in de techniek achter het product, goed kan luisteren naar de behoeften van de klant en deze kan vertalen naar de juiste (technische) oplossing. En daarmee een wandelend reclamebord wordt voor BST Group.”
Wat zijn volgens jou de meest belangrijke technologische ontwikkelingen binnen de tech sector op dit moment, en hoe zie je de rol van vrouwen daarin?
“Er zijn uiteraard meer technologische ontwikkelingen gaande, maar de meest belangrijke op dit moment vind ik toch wel de verandering naar hybride werken. Na de coronapandemie is hybride werken, waarbij zowel op kantoor als op een andere locatie wordt gewerkt, eerder de norm dan een uitzondering geworden.
Het hybride werken heeft veel veranderingen met zich meegebracht en de rol van de werknemer aangepast. Organisaties zien hybride werken als een blijvende werkvorm. Niet alleen vanwege de Coronapandemie, maar ook door de introductie van slimme technologieën om remote te werken. Op steeds meer kantoren kunnen we hybride vergaderen met grote schermen, goede camera’s en microfoons en een goede integratie met bijvoorbeeld Microsoft Teams.
De mogelijkheid om hybride te werken speelt bij vrouwen een rol, wanneer ze belangrijke beslissingen nemen over hun loopbaan. Hybride werken zorgt voor meer balans tussen werk en privé en biedt zo nieuwe carrièremogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen eerder geneigd zijn om te switchen van baan als ze de kans krijgen om hybride te gaan werken.”
Wat zou je jonge vrouwen willen adviseren die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tech sector?
“Ik zou, niet alleen tegen jonge vrouwen maar ook vrouwen die nog een switch in hun carrière gaan maken, willen zeggen: Laat het stereotype beeld los dat je hebt van de ICT-branche/tech sector en heb het vertrouwen in jezelf dat jij daadwerkelijk iets toevoegt aan de branche”.
De wereld wordt steeds technischer en geavanceerder en dat maakt dat technologie steeds vanzelfsprekender wordt in ons leven (en dus ook in ons werk).
Er zijn zoveel verschillende functies en mogelijkheden die deze branche te bieden heeft. Laat zien dat je professionele kennis hebt van de branche en zorg ervoor dat jouw kennis en expertise overgedragen en gehoord wordt. Vertrouw op jezelf, vergelijk je prestaties nooit met anderen, blijf nieuwsgierig, sta ervoor open om nieuwe dingen te leren en maak er iets moois van.
Als je passie, energie en plezier in jouw rol stopt, maak je al snel het verschil en word je gezien. Jouw passie en energie zorgen ervoor dat je iets unieks toevoegt aan de klantbeleving. “