Werken hoeft hij eigenlijk niet meer. Dit is ondernemen voor de fun, zoals Jan-Willem van Dijk het noemt. Na serieuze hartproblemen (lees zijn column in TBM7) besloot hij alleen nog te willen ondernemen als hij daarmee een positieve bijdrage kan leveren aan de wereld. Als CEO van Forza Refurbished wist hij het bedrijf in vier jaar tijd op te bouwen tot nummer één Apple refurbished in de Benelux.
We treffen Van Dijk in Forza’s hoofdkantoor in Breda. Frisse kop, sneakers onder nette kleren. Het gesprek tot in de puntjes voorbereid, op tafel liggen twee A4-jes met onderwerpen die hij wil bespreken. Of eigenlijk vier A4-tjes, één setje voor hemzelf en één setje voor zijn gesprekspartner. “Het toeval wil dat Apple’s onderaannemer DB Schencker óók in Breda zit”, zegt Van Dijk. “Daar kwam ik pas achter toen wij ons hier vestigden. Veel deskundige techniekers die nu bij ons werken, komen daarvandaan.” Dat is ook meteen reallife te zien. Van Dijks glazen kantoor kijkt uit op Forza’s fabriek: een langgerekte open ruimte afgeschermd met een lange glaswand, waar enkele tientallen mensen iPhones, iPads en MacBooks vrijwel letterlijk onder de loep nemen. Toch is het menselijk oog alleen te beperkt voor dit werk. Van Dijk: “Daarom hebben we zes gespecialiseerde robots die elke iPhone op meer dan vijftig punten controleren.”
Keurmerk
Er wordt onder de naam refurbished veel rotzooi aangeboden, vertelt Van Dijk: “Een repairshop-eigenaar die even met zijn mouw over het scherm van een iPhone gaat en het weer verkoopt onder de naam refurbished. Of iedereen die zijn oude mobieltje op Marktplaats zet onder diezelfde titel.” Om de consument te helpen de juiste keuze te maken, is er sinds maart dit jaar een keurmerk. Wie het keurmerk wil krijgen, moet aan strenge eisen voldoen, onder meer van keuringsinstituut TUV. Het keurmerk was in het begin alleen voor iPhones, inmiddels zijn ook iPads en MacBooks gecertificeerd. Van Dijk: “Wij hebben voor alle mogelijke Apple-apparaten het keurmerk. Daarnaast is het heel belangrijk dat we met honderd procent zekerheid kunnen zeggen dat er geen data meer op staat van de voorgaande gebruiker. Daarvoor maken we gebruik van Nest-robots, die zorgen voor een gecertificeerde datawipe.” Dankzij het keurmerk is de verkoop met tientallen procenten gegroeid, vertelt Van Dijk. Forza is sowieso een snelgroeiend bedrijf: binnen vier jaar kent het een omzet van zo’n dertig miljoen euro. Dat komt neer op meer dan honderdduizend devices.
9,0
Dat Forza zo goed gaat heeft te maken met drie pijlers waarop het bedrijf gestuurd wordt: prijs, kwaliteit en beschikbaarheid, vertelt Van Dijk: “Er moet voldoende prijsafstand zijn ten opzichte van een nieuw Apple-device. Uit onderzoek blijkt dat dit dé belangrijkste reden is waarom de consument voor ons kiest. De kwaliteit van onze refurbished-producten zit ‘m in onze eigen fabriek, robots én inkoop. Wij kopen onze toestellen in bij vaste leveranciers in de VS en Europa. Bij ons dus géén Chinese fake.” Beschikbaarheid is de derde pijler, zegt Van Dijk: “Aan alleen een scherpe prijs en kwaliteit heb je niks als het toestel niet beschikbaar is. Wij hebben standaard minimaal tienduizend iPhones klaar voor verkoop, in alle soorten en maten. En dat geldt ook voor alle iPads en Macbooks.” En als kers op de taart is ook de service goed geregeld: een maximale reparatietijd van drie dagen en een servicedesk die op alle werkdagen van half negen ’s morgens tot half elf ’s avonds bereikbaar is. Het bedrijf wordt door bijna vijfduizend reviewers beoordeeld met een 9,0. En over de maand oktober zelfs met een 9,6. Knaagt het bij perfectionist Van Dijk niet dat het geen 10 is? “Nee. Dit is wat mij betreft echt het hoogst haalbare.”
Intrinsieke motivatie
Ondernemen voor de fun is ook gewoon keihard werken, blijkt gaandeweg het gesprek met Van Dijk. Maar hij wil niet anders. Dit is waar hij goed in is (zie eerdergenoemde cijfers). Bovendien heeft hij een intrinsieke motivatie. Zijn ervaring kantje boord in het ziekenhuis te hebben gelegen, heeft hem doen relativeren. Van Dijk: “Toen eenmaal duidelijk was dat ik toch weer ging ondernemen, wilde ik dit keer iets doen wat écht een positieve impact heeft. Dat als ik terugkijk op mijn leven, ik kan zeggen dat ik daadwerkelijk iets heb bijgedragen.” Met elke refurbished iPhone wordt 55 kilogram CO2 bespaard en 100 liter water, er worden minder broeikasgassen uitgestoten en minder giftig afval achtergelaten. De missie van Van Dijk lijkt daarmee te slagen, als je deze cijfers vermenigvuldigt met de aantallen die Forza inmiddels draait. Van Dijks intrinsieke motivatie heeft ook zijn uitwerking op zijn medewerkers. Van Dijk: “Ik vind het belangrijk dat de mensen die hier werken, dat onder goede voorwaarden kunnen doen. Iets wat met name onze technici in de fabriek niet gewend waren. Dat maakt ook dat ze met plezier bij ons werken.”Werken hoeft hij eigenlijk niet meer. Dit is ondernemen voor de fun, zoals Jan-Willem van Dijk het noemt. Na serieuze hartproblemen (lees zijn column in TBM7) besloot hij alleen nog te willen ondernemen als hij daarmee een positieve bijdrage kan leveren aan de wereld. Als CEO van Forza Refurbished wist hij het bedrijf in vier jaar tijd op te bouwen tot nummer één Apple refurbished in de Benelux.
“Ik vind het belangrijk dat de mensen die hier werken, dat onder goede voorwaarden kunnen doen. Iets wat met name onze technici in de fabriek niet gewend waren. Dat maakt ook dat ze met plezier bij ons werken.”