Pilot van Vodafone Business in samenwerking met het Fieldlab Grootschalige Evenementen verbetert veiligheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.
Drukte op grote evenementen is voor iedereen bekend terrein, fysiek en digitaal, zo ook bij de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Daarom is Vodafone Business aangesloten bij het Fieldlab Grootschalige Evenementen om een oplossing uit te rollen waarmee hulpdiensten elkaar op ieder moment kunnen bereiken. Het Fieldlab Grootschalige Evenementen is een meerjarige publiek private samenwerking waarbij digitalisering wordt ingezet om evenementen te ondersteunen op het gebied van veiligheid. Tijdens de aankomende Nijmeegse Vierdaagse start een pilot om de inzet van een IoT-apparaat, die stabielere communicatie mogelijk maakt, te testen. Hiermee wordt de veiligheid tijdens het evenement bevorderd omdat hulpdiensten sneller in actie kunnen komen.
Overbelasting netwerk
Hulpdiensten communiceren via hun eigen C2000 systeem, de organisatoren via hun porto’s en hun telefoons, maar er is geen gemeenschappelijk communicatienetwerk. Daarnaast is het algemeen bekend dat mobiele netwerken soms een uitdaging hebben vanwege grote groepen smartphone gebruikers op één plek maar juist op deze drukke momenten is een stabiel communicatie netwerk extreem belangrijk. Hierdoor is de uitdaging van crowd control extreem moeilijk voor de organisatie en hulpdiensten.
Digitale vluchtstrook door een druk op de knop
Vodafone Business is als partner gevraagd na te denken over een oplossing. Zij hebben het IoT bedrijf Spinnov opdracht gegeven een IoT-apparaat te ontwikkelen dat met slechts 1 druk op de knop de GPS locatie en een kort bericht m.b.t. het druktebeeld naar de politiemeldkamer stuurt. Door network slicing van Vodafone Business, krijgt de hulpdienst die op de knop drukt voorrang op een gedeelte van het netwerk om zo geen last te hebben van de eventuele overbelasting op het netwerk. In zekere zin opent er een digitale vluchtstrook op het netwerk met extra capaciteit.
Hierdoor komt het bericht aan bij de politie (Team technisch toezicht) in de meldkamer in Apeldoorn. Van daaruit wordt de inzet van de diensten (politie, brandweer, ambulance) gecoördineerd. Alle info komt daar samen en vanaf daar wordt via de commandolijnen de operatie ingezet. De knop zorgt dus voor extra capaciteit.
Joris Bouwmeister van Stichting Nijmeegse Vierdaagsefeesten en Paul Geurts van Gemeente Nijmegen benadrukken het belang van deze pilot: “Veiligheid staat bij ons voorop. De Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn het grootste gratis festival van Nederland en wordt ieder jaar weer drukker. Crowd control wordt daarmee een steeds grotere uitdaging. Als deze pilot succesvol blijkt dan hebben we een schaalbare oplossing voor de toekomst om de veiligheid te blijven waarborgen. Vodafone Business denkt als partner hier met ons mee en stelt de nieuwste netwerktechnologieën voor ons beschikbaar om dit te bewerkstelligen.”
Bram Djakaria, Senior Accountmanager IoT bij VodafoneZiggo is trots op deze pilot: “Als telecomprovider hebben wij een sleutelrol in de vitale digitale infrastructuur. Het mobiele netwerk is tot steeds meer in staat. Het creëren van capaciteit op het netwerk voor kritieke communicatiediensten is een belangrijke stap. Dat we nu tijdens de Vierdaagsefeesten de kans krijgen om een nieuwe innovatie uit te testen is iets om trots op te zijn. Als deze pilot succesvol blijkt te zijn, dan kunnen we ervoor zorgen dat crowd control gemakkelijker wordt gemaakt en hulpdiensten en organisatoren sneller met elkaar in contact kunnen komen. Zo maken we het met zijn allen voor iedereen een veilige ervaring en helpen wij organisaties ook succesvoller te zijn in de digitale wereld.”
Lees ook: Rinkel wordt Vast op Mobiel-partner van Vodafone Business