Industrieën veranderen in rap tempo, met name gedreven door de convergentie van innovatieve technologieën. De telecomsector speelt hier een belangrijke rol in Dit vanwege de naadloze integratie van baanbrekende technologieën, zoals het Internet of Things (IoT), 5G-netwerken en kunstmatige intelligentie (AI). Deze samenloop gaat niet alleen over communicatie, het orkestreert connectiviteit, intelligentie en snelheid, zo vertelt Nassia ,Skoulikarit, directeur IoT-programma’s van het Mobile Ecosystem Forum.
In een wereld die voor een groot deel wordt bepaald door datagestuurde beslissingen, zijn AI, IoT en 5G meer dan alleen maar hulpmiddelen. Hun gezamenlijke invloed beperkt zich niet tot het optimaliseren van de operationele efficiëntie of het stapsgewijs verbeteren van bedrijfsprocessen. Het reikt veel verder en verandert het DNA van industrieën. Van de gezondheidszorg en de productiesector tot de detailhandel en de logistieke sector, geen enkele sector blijft onaangetast door deze transformatie.
digitale transformatie
IoT-apparaten kunnen bijvoorbeeld in de productie zorgen voor voorspellend onderhoud, kwaliteitscontrole en optimalisatie van de toeleveringsketen. In de detailhandel verbetert AI de klantervaringen door middel van gepersonaliseerde aanbevelingen en chatbots, terwijl IoT slimme winkels en voorraadbeheer mogelijk maakt. In de logistiek worden IoT-apparaten gebruikt voor realtime tracking, terwijl AI wordt gebruikt voor routeoptimalisatie en vraagvoorspelling. En 5G- en IoT-technologieën maken patiëntmonitoring op afstand, telegeneeskunde en AI-gestuurde diagnostiek in de gezondheidszorg mogelijk.
Ik heb zelf ervaren hoe IoT van grote waarde kan zijn. Het broze geheugen van mijn, inmiddels overleden, vader was een reden tot zorg geworden voor mijn familie en mij. We maakten ons voortdurend zorgen over zijn verblijfplaats en of hij veilig was. Door een verbonden IoT-GPS-apparaat te gebruiken, konden we zijn bewegingen volgen en waarschuwingen ontvangen als hij buiten een bepaald gebied ging. We gebruikten een kleine GPS-tracker die mijn vader als horloge om zijn pols kon dragen. Het was onopvallend en hinderde zijn dagelijkse activiteiten, die voor hem belangrijk waren, niet.
Het gaf ons gemoedsrust omdat we wisten dat we hem altijd konden vinden als hij verdwaald of gedesoriënteerd was. De kracht van IoT biedt oplossingen uit de echte wereld die een verschil maken.
De gezondheidszorgsector is een van de meest veelbelovende markten voor IoT. Apparaten met IoT-functionaliteit slechten traditionele barrières, waardoor zorgverleners de gezondheid van patiënten op afstand kunnen monitoren. Patiënten hoeven niet langer aan een ziekenhuisbed te worden gebonden om zorg te ontvangen, maar kunnen comfortabel thuis wonen.
Apparaten met IoT-ondersteuning kunnen vitale functies zoals hartslag, zuurstofniveaus en bloeddruk monitoren en deze gegevens in realtime naar gezondheidszorgprofessionals sturen. Hierdoor worden vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen en tijdige interventies moelijk. Het gevolg hiervan, is dat patiëntresultaten kunnen worden verbeterd en de zorgkosten kunnen worden verlaagd.
Stimuleren van het bedrijfsleven
De voortdurende wereldwijde implementatie van 5G-netwerken plaveit de weg voor een nieuw tijdperk van connectiviteit – een tijdperk dat wordt gekenmerkt door ongekende snelheid, ultralage latentie en de mogelijkheid om een forse toestroom van verbonden apparaten te ondersteunen. Nu 5G supersnelle connectiviteit biedt en IoT naadloze sensorgebaseerde interacties orkestreert, krijgen bedrijven waardevolle inzichten in consumentengedrag, markttrends en operationele efficiëntie.
We evolueren naar een tijdperk waarin industrieën naadloos samensmelten in ingewikkelde ecosystemen van interconnectiviteit, waardoor de grens tussen fysieke en digitale domeinen vervaagt.
De transformatieve kracht van mobiel beperkt zich niet tot communicatie; het vormt economieën. Volgens Goldman Sachs zou de integratie van AI en 5G potentieel een stijging van 7 biljoen dollar van het mondiale bbp kunnen bewerkstelligen, waardoor de productiviteitsgroei in tien jaar tijd met 1,5% zou kunnen toenemen.
Een enorme kans voor de telecomsector, die deze technologieën gretig omarmt. De mondiale IoT-markt zal naar verwachting in 2025 een waarde van meer dan 900 miljard dollar per jaar bereiken, en een aanzienlijke stijging laten zien ten opzichte van de waarde van 348 miljard dollar in 2019.
Wereldwijde verdeling
De regio Azië-Pacific (APAC) is de grootste IoT-markt ter wereld wat betreft zijn potentieel voor economische groei en uitbreiding van verbindingen. Volgens het laatste GSMA-rapport zal APAC in 2030 naar verwachting 1,4 miljard 5G-verbindingen hebben, voornamelijk als gevolg van de daling van de kosten van 5G-apparaten, de groeiende 5G-netwerkimplementaties en de gezamenlijke inspanningen van regeringen om mobiele technologieën naar de kern van de samenleving te duwen. Australië, Japan, Singapore en Zuid-Korea lopen voorop op het gebied van 5G-innovatie.
De mobiele sector droeg in 2022 maar liefst $810 miljard bij aan de economie van APAC (ongeveer 5% van het bbp). Naar verwachting zal dit tegen het einde van het decennium bijna $1 biljoen ($990 miljard) bedragen. De bijdrage van 5G staat op het punt de 133 miljard dollar te overschrijden, wat de rol van 5G als economische katalysator onderstreept.
De aanhoudende 5G-implementaties maken de weg vrij voor de verspreiding van IoT-apparaten en de opkomst van AI-toepassingen. De nieuwste IoT-netwerkgeneratie draait op LTE-netwerken en 3G- en 2G-banden. Het potentieel van 5G-verbonden IoT is aanzienlijk, en de adoptie ervan komt met de dag dichterbij.
Belangrijkste drijfveren en impacts
Verschillende sleutelfactoren, waaronder de vraag van klanten naar snelle internetdiensten, de snelle toename van slimme apparaten en de behoefte aan efficiënt netwerkbeheer, zorgen voor verandering.
De gevolgen van deze transformatie zijn diepgaand en treffen niet alleen de telecomsector. Maar het is de telecomindustrie die de infrastructuur levert waardoor nieuwe apparaten en technologie zich in ons moderne bestaan kunnen verweven: van wearables die onze gezondheid monitoren tot slimme thuissystemen die onze omgevingen naadloos beheren.
Voor steeds meer consumenten is connectiviteit geen luxe, maar noodzaak. De opkomst van IoT-apparaten en slimme huizen heeft deze vraag verder doen toenemen. Het belang van de vraag van klanten naar snelle internetdiensten als drijvende kracht achter verandering mag niet over het hoofd worden gezien. En met de komst van 5G verwachten consumenten hogere download- en uploadsnelheden, lagere latentie en ononderbroken connectiviteit.
Onder het oppervlak van naadloze internetervaringen ligt netwerkbeheer. Het is een ingewikkelde kunst. Naarmate het dataverkeer groeit, moeten telecomoperatoren zorgen voor efficiënt databeheer, naadloze connectiviteit en robuuste beveiliging. AI kan een cruciale rol spelen bij het voldoen aan deze vereisten met zijn voorspellende analyse- en automatiseringsmogelijkheden.
De toekomst
Naarmate deze technologieën volwassener worden en met elkaar verweven raken, vormen ze de sleutel tot aanzienlijke veranderingen in de manier waarop telecomoperatoren functioneren en diensten leveren.
Telecomoperatoren staan klaar om de traditionele rollen te overstijgen en ambassadeurs te worden van een nieuwe, onderling verbonden wereld. De schijnwerpers richten zich op alomtegenwoordige connectiviteit, waar slimme steden, efficiënte industrieën en naadloze klantervaringen een weefsel van gemak voor iedereen weven.
IoT vormt de kern van deze interconnectiviteit en maakt de weg vrij voorveel nieuwe mogelijkheden. Slimme apparaten overspoelen de markt, waardoor een nieuw tijdperk ontstaat waarin machines bewust zijn, gegevens vrijelijk stromen en alles met elkaar verbonden is. Terwijl operators IoT inzetten om apparaten met elkaar te verbinden, zullen ze een wereld faciliteren waarin netwerken gesprekken mogelijk maken en sensoren verhalen weven. De toekomst zal ongetwijfeld interessant zijn, gedreven door de transformerende kracht van onderling verbonden en intuïtieve technologieën.
OVER DE AUTEUR
Nassia Skoulikariti is directeur van IoT-programma’s bij het Mobile Ecosystem Forum (MEF), een mondiale handelsorganisatie opgericht in 2000, met hoofdkantoor in Groot-Brittannië en leden over de hele wereld. Als stem van het mobiele ecosysteem richt het zich op sectoroverschrijdende best practices, fraudebestrijding en het genereren van inkomsten. Het Forum biedt zijn leden mondiale en sectoroverschrijdende platforms voor netwerken, samenwerking en het bevorderen van industriële oplossingen.