De IT-sector groeit in 2023 naar verwachting met 4,5%. Daarmee blijft het groeitempo gelijk aan dat in 2022. De groei wordt voornamelijk gedreven door de stijgende vraag naar cyberbeveiligingsdiensten en IT-dienstverlening, zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur. Daarnaast zijn IT-diensten zo belangrijk geworden voor bedrijven en andere instellingen dat de sector hard groeit ondanks de langzamer groeiende Nederlandse economie. De aanhoudende maar wel afnemende onzekerheid van toeleverketens door de oorlog in Oekraïne en geopolitieke spanningen is wel een zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wereldwijde chiptekort. In combinatie met het prangende arbeidstekort, de toenemende consolidatie van de sector en de hogere financieringskosten verwachten wij dat de volumegroei van de IT-sector met 4,5% gelijk zal blijven aan de volumegroei van vorig jaar.
Nog hogere omzetten
Door hogere prijzen gecombineerd met de volumegroei steeg de omzet van de IT-sector flink in 2022. In het derde kwartaal van 2022 piekte de omzetgroei met 12% ten opzichte van een jaar eerder. In de andere kwartalen lag de omzettoename iets lager, maar met een gemiddelde groei van 8,7% nog altijd hoog in historisch perspectief.
Personeelstekort drukt groei
Het percentage bedrijven dat het personeelstekort als een rem op groei ervaart blijft hoog. In het eerste kwartaal van 2023 gaf maar liefst 43% van de ondernemers aan dat het personeelstekort de groei van hun bedrijf begrenst. Dat is marginaal lager dan op het hoogtepunt in het derde kwartaal van 2022 (46%). Het vinden van goede arbeidskrachten blijft dus een structurele uitdaging in de IT-sector. Toch zien de meeste IT-ondernemers de toekomst zonnig in. Zo verwacht het overgrote deel (89%) van de ondernemers hun investeringen gelijk te kunnen houden of te kunnen verhogen in 2023. Dat optimisme is ook gegrond want 90% van de IT-ondernemers zag hun winstgevendheid verbeteren of gelijk blijven in het eerste kwartaal van 2023.
Aantal openstaande vacatures loopt terug
Gezien het feit dat veel ondernemers het personeelstekort als rem op groei ervaren, is het niet verrassend dat het aantal openstaande vacatures in de gehele TMT-sector hoog is. Toch daalde het aantal openstaande vacatures in het derde en vierde kwartaal van 2022 met bijna 6.000 ten opzichte van de piek in het tweede kwartaal van 2022 en met een kleine 3.000 vacatures ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Deze daling in vacatures wordt grotendeels gedreven door ontslagrondes bij diverse grote technologiebedrijven de afgelopen jaren (o.a. Booking.com, Google en Uber). Het ontslagen personeel werd snel geworven door andere bedrijven in de sector, zo hebben Nederlandse TMT-bedrijven een belangrijke slag kunnen slaan op de arbeidsmarkt.
Consolidatie als accelerator van groei
Om volumegroei te kunnen blijven realiseren, talentvol personeel aan te trekken en schaalvoordelen te creëren vinden er veel fusies en overnames plaats in de IT-sector. In 2022 bereikte het totaal aantal fusies en overnames met 620 een nieuw record, een stijging van 18% ten opzichte van het vorige recordjaar 2021. Op het moment wordt het merendeel (79%) van de fusies en overnames nog door kleine bedrijven (10 tot 50 werknemers) gedaan. Het aandeel van middelgrote en grote bedrijven in het totaal aantal fusies en overnames groeit echter gestaag. De consolidatie van de IT-sector is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de beschikbaarheid van kapitaal die wordt gedreven door de winstgevendheid van de sector aan de ene kant en het toetreden van private equity-partijen. Toch verwachten wij niet dat fusies en overnames in de IT-services sector op hetzelfde tempo zullen blijven toenemen. Dit komt vooral door hogere financieringskosten als gevolg van de stijgende rentetarieven.
Relatief steeds meer fusies en overnames in de IT-sector
Dat de IT-sector een snelle consolidatie doormaakt komt ook tot uiting in vergelijking met andere sectoren. In 2022 werden 9% van alle Nederlandse fusies en overnames gedaan in de IT-sector. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 5% in 2010. In de afgelopen 12 jaar steeg het aantal fusies en overnames in de IT-services sector met 170% ten opzichte van een groei van 50% in alle andere bedrijfstakken. In dezelfde periode verdubbelde het aantal overnames als percentage van het totaal aantal bedrijven in de sector. Mede hierdoor is het aantal snelgroeiende IT-bedrijven verdubbeld van 4% in 2018 naar 8% in 2022.