De geïntegreerde SIM (iSIM) is een volgende stap in SIM-technologie, die eenvoudige en kostenefficiënte aansluiting, implementatie en go-to-market voor Internet of Things (IoT)-apparaten mogelijk maakt. Het Duitse bedrijf Giesecke+Devrient (G+D) speelt een belangrijke rol in het vormgeven van deze ontwikkeling en lanceert samen met Sony SI de eerste commerciële iSIM-oplossing die SIM provisioning op afstand ondersteunt.
De iSIM, of geïntegreerde Universal Integrated Circuit Card (iUICC is een simkaart die rechtstreeks in de processor van het apparaat kan worden geïntegreerd. Het maakt apparaten flexibeler en efficiënter. De iSIM is kostengeoptimaliseerd, kleiner, flexibeler en duurzamer dan voorgaande generaties SIM’s en vormt een aanvulling op gevestigde oplossingen zoals de insteekbare SIM en eSIM.
Als ’s werelds eerste aanbieders gaan G+D en Sony SI nu nog een stap verder in de ontwikkeling van iSIM door een veilige oplossing te introduceren die speciaal is ontworpen voor Remote SIM Provisioning (RSP), waardoor naadloze over-the-air activering en beheer van SIM-profielen mogelijk wordt. Dit zorgt voor een hoge flexibiliteit om het respectievelijk geprefereerde cellulaire netwerk te kiezen gedurende de lange levensduur van een IoT-apparaat, terwijl het ook de meest kosteneffectieve oplossing biedt gedurende de levensduur, volgens een recente whitepaper van Transforma Insights. De mogelijkheid om profielen in te stellen afhankelijk van de locatie van het apparaat vereenvoudigt het wereldwijd schalen van implementaties. Daarnaast helpt RSP bij het stroomlijnen van productie-, opslag- en logistieke processen om de operationele efficiëntie te verbeteren.
Sony chipset
De nieuwe oplossing is gebaseerd op de voor iSIM geschikte ALT1350-chipset van Sony SI, die nu gestandaardiseerde en toekomstbestendige RSP ondersteunt. Het beveiligde SIM-besturingssysteem (OS) van G+D is opgeslagen in een fraudebestendig element (TRE) binnen een system-on-a-chip (SoC), in tegenstelling tot insteekbare SIM-kaarten of gesoldeerde eSIM’s. Het fungeert als een geïsoleerde hardwarecomponent binnen een systeem. Het fungeert als een geïsoleerde hardwarecomponent die wordt gecombineerd met een basisbandchipset om een enkele connectiviteitsmodule te vormen.
De iSIM biedt tal van voordelen: Minder hardware met een minimale voetafdruk maakt de productie van kleine, lichtgewicht en dus kosteneffectieve apparaten mogelijk, en het geoptimaliseerde energieverbruik verhoogt de efficiëntie van het apparaat. Hoge veiligheid wordt geboden door de geïsoleerde hardware in combinatie met het veilige en gecertificeerde SIM OS van G+D. Productie- en opslagprocessen kunnen worden geoptimaliseerd omdat er geen verschillende hardwarecomponenten hoeven te worden gesoldeerd of SIM-kaarten in het apparaat hoeven te worden gestoken. Tot slot ondersteunen iSIM’s ook hogere duurzaamheidseisen, omdat er geen sleuven, extra behuizingen of plastic nodig zijn.
Dankzij het lage stroomverbruik en het kleine formaat is de iSIM een ideale keuze voor IoT-apparaten met een beperkte batterijcapaciteit die werken in low-power wide-area netwerken (LPWAN’s) via Narrowband IoT (NB-IoT) of Long Term Evolution for Machines (LTE-M) technologieën. Ook wearables behoren tot de potentiële toepassingsgebieden. Typische use cases zijn te vinden in marktsegmenten zoals slimme meters, agtech, slimme gezondheid, tracking en tracing of het hele spectrum van massaal IoT.
Met de AirOn360 centrale SIM-beheeroplossing biedt G+D een uitgebreide service voor over-the-air beheer van iSIM’s. Het ondersteunt zowel SIM provisioning op afstand als SIM provisioning op afstand. Het ondersteunt zowel SIM provisioning op afstand van netwerkoperator-specifieke gegevens als updatebeheer. De oplossing voldoet aan de GSMA RSP-specificaties voor consumenten-, M2M- en IoT-toepassingen en helpt OEM’s (Original Equipment Manufacturers) of eigenaars van apparaten om de iSIM-levenscyclus efficiënt en veilig te beheren. RSP in overeenstemming met de nieuwe GSMA SGP.32 standaard voor M2M/IoT use cases geeft operators van IoT-apparaten maximale flexibiliteit in hun keuze van mobiele netwerkoperators. Hierdoor kunnen ze de optimale provider kiezen op het gebied van bijvoorbeeld kosten, servicekwaliteit of netwerkdekking.
Marktleider
“Als marktleider in eSIM investeert G+D al lange tijd in onderzoek en ontwikkeling van iSIM-technologie. Samen met partners uit de industrie willen we SIM-innovatie versnellen. Een goed voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Sony, waarbij we nu de eerste commerciële iSIM met remote SIM provisioning aankondigen. Deze baanbrekende prestatie stelt onze klanten in staat om het volledige potentieel van het IoT te ontsluiten met flexibele en kostengeoptimaliseerde connectiviteit. We zijn ervan overtuigd dat dit weer een belangrijke mijlpaal wordt in de evolutie van iSIM,” legt Bernd Müller uit, Hoofd Technologie en Strategie van de connectiviteits- & IoT-afdeling bij G+D.
“Deze oplossing is opnieuw een gezamenlijk succes van Sony SI en G+D. De iSIM is klaar om de toekomst van IoT, waarin alles verbonden is, opnieuw vorm te geven,” voegt Dima Feldman, VP Product Management & Marketing bij Sony SI, toe. “Onze ALT1350 baseband chipset in combinatie met het SIM-besturingssysteem en de beheeroplossing van G+D heeft geleid tot een krachtig, eenvoudig en veilig beheersysteem voor IoT-connectiviteit dat de markt vooruit zal stuwen.