Jan-Willem is een ras-ondernemer, oud-eigenaar van Spaar-Select en Into Telecom. Na serieuze hartproblemen, besloot hij alleen nog te ondernemen als hij daarmee een positieve bijdrage kan leveren aan de wereld. In vier jaar tijd wist hij Forza Refubished op te bouwen tot nummer één Apple refurbished in de Benelux.
‘Kopen op de pof gaat verder aan banden’ – kopt de Wakkerste (Online) krant van Nederland op 13 februari. Acht woorden die voor de argeloze lezer wellicht belanden in de ‘lekker boeien’-categorie. Maar de implicaties voor de mobiele hardwaremarkt zijn immens.
Allereerst waar hebben we het over? Geld lenen wordt steeds lastiger. Wie straks meer dan 250 euro wil lenen, wordt onderworpen aan een inkomenscheck om te kijken of dit verantwoord is. Op de pof een wasmachine kopen, wordt zo bijvoorbeeld schier onmogelijk.
Een kredietwaardigheidscheck, aan de hand van iemands loonstrook, geldt nu nog voor leningen vanaf 1.000 euro. Als het aan minister Hoekstra (Financiën) ligt, gaat de drempel omlaag naar 250 euro. Juist bij kleine leningen komen vaak betalingsproblemen voor.
De check geldt straks voor bijna alles wat nu op afbetaling wordt aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan een telecomabonnement met toestel. De meeste telefoons kosten meer dan 250 euro. Iets minder dan 50 procent van de Nederlandse consumenten sluit nog steeds een mobiel abonnement af in combinatie met een toestel. Deze groep heeft binnenkort een drietal opties:
1. Met de billen bloot en een kopie loonstrook gaan delen met de telecomprovider of telecomaanbieder zoals Phone House, Belsimpel, Ritel etc.
2. Zelf het mobiele toestel uit eigen zak betalen.
3. Gaan voor een door de telecomaanbieder aangeboden toestel van maximaal 250 euro.
Een deel van de consumenten vindt het vast geen probleem om zijn loonstrook te overleggen. Maar heel prettig is dat niet voor nota bene zo’n relatief klein leenbedrag. Mijn verwachting is dan ook dat deze groep niet heel groot (20 procent) zal zijn.
Zo’n 40 procent zal naar verwachting het toestel gewoon zelf betalen. Maar doordat het nu uit eigen zak moet komen, kijkt deze consument veel kritischer naar de prijs van het toestel. En laat Apple Refurbished (met een gemiddelde verkoopprijs van een kleine 300 euro) dan een zeer aantrekkelijk alternatief zijn.
De laatste groep (ook circa 40 procent) kiest voor dat aangeboden toestel van 250 euro. En welk cool toestel heb je voor 250 euro? Inderdaad, ook dan kom je al snel uit op een Apple (Forza) refurbished-toestel.
Het beter beschermen van de Nederlandse consument, heeft dan ook een prachtig neveneffect: de mobiele hardware wordt een stuk duurzamer.