Over 10 jaar 25 miljoen slimme apparaten live hebben. Dat is de stip op de horizon van Firefly. Om impact te maken, en de wereld te verduurzamen. Voor Firefly begint het allemaal met slimme ledverlichting. Daarmee bespaar je veel energie. En dat is beter voor de wereld. Dit innovatieve bedrijf werd in 2016 opgericht door Frank Visser, en heeft in de afgelopen jaren al bij meer dan 1.500 bedrijven slimme ledverlichting geïnstalleerd. Alles is draadloos. Want dat is volgens Firefly de toekomst.
“Firefly is Engels voor vuurvlieg”, vertelt Frank Visser, CEO van Firefly.
“Deze slimme insecten geven licht en daarmee communiceren ze met elkaar. En ze zijn ook nog eens heel duurzaam. Want een vuurvliegje is de enige lichtbron ter wereld die wel licht, maar geen warmte geeft. Tijdens het maken van licht zetten vuurvliegjes 100 procent van de energie om in licht. Het kan niet efficiënter. En dat is precies het doel van Firefly. We willen gebouwen en openbare ruimtes slim maken met duurzame ledverlichting. Dat doen we met lichtplannen op maat. We ontwikkelen apparaten waarmee je verlichting slim maakt en zetten die in voor verschillende toepassingen, zoals biodynamische verlichting. Die we installeren in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en scholen. Zo kunnen we echt een verschil maken in de energietransitie.”
Draadloos en slim verbonden
Alle slimme verlichting van Firefly wordt draadloos ontworpen en geïnstalleerd. Dat is makkelijk om te installeren, want je hoeft geen kabels in je gebouw te trekken. En het is makkelijker te gebruiken. Want de lampen bedienen zichzelf. Frank vertelt erover: “We zien verlichting als het hart van een slim gebouw. En vinden het belangrijk dat iedereen die zo goed mogelijk kan gebruiken. Niet alleen de mensen die in het gebouw werken, maar ook onze partners, de installateurs. We maken het makkelijk voor ze. Door alle instellingen voor de verlichting, sensoren en schakelaars vooraf te programmeren. Dit bespaart installateurs veel tijd en geld. Want het enige wat ze hoeven doen na installatie, is stroom op onze module zetten en alles werkt. Zo ontzorgen we de installateurs. Dat vinden we heel belangrijk. Want zonder hen kunnen we ons doel van in 10 jaar 25 miljoen slimme apparaten live hebben, niet halen.”
“Onze slimme verlichting werkt met sensoren”, gaat Frank verder. “Alle lampen in een gebouw zijn met elkaar verbonden via een eigen mesh-netwerk. Daarmee ‘praten’ ze met elkaar, zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Aan- of uitgaan bijvoorbeeld, of van kleur veranderen. We gebruiken de connectiviteit van Odido om onze modules rechtstreeks met het netwerk te verbinden. Zodat de klant op locatie niets meer hoeft te installeren en onze slimme verlichting meteen kan gebruiken.”
“Zonder onze partners, de installateurs kunnen we ons doel niet halen.”
Volledige controle
“Alle hardware en software ontwikkelen we zelf”, vertelt Frank. “Het voordeel hiervan is dat we volledige controle hebben over onze producten. En ze precies zo kunnen maken als de klant dat wil. Met onze software kan je een heel gebouw beheren vanuit een app. En met onze sensoren kun je de verlichting in het hele gebouw aan- en uitzetten wanneer je wil, maar er kan veel meer dan dat. Je kan bijvoorbeeld zien hoeveel mensen er in het gebouw aanwezig zijn. En in elke ruimte worden live heatmaps gemaakt op basis van de bezettingsgraad, dus hoeveel mensen er aanwezig zijn. Dat is handig, want als er niemand in een ruimte is geweest op een dag, hoeft die niet schoongemaakt te worden. En het alarmsysteem kan automatisch inschakelen zodra er niemand meer aanwezig is.”
Biodynamische verlichting helpt met een natuurlijk ritme
Een van de slimme verlichtingsoplossingen die Firefly ontwikkelt, is biodynamische verlichting. Hierbij kan je een natuurlijk dag- en nachtritme namaken met kunstlicht. Stefan van den Berg, manager business development en marketing bij Firefly, vertelt erover: “Het menselijk lichaam is gewend aan een bepaald ritme. Dat leer je als kind al aan. In de ochtend, als je wakker wordt, zie je helder licht. Zo weet je dat de dag begint en dat je moet opstaan. ‘s Avonds wordt het licht warmer en wordt het langzaam donkerder. Zo weet je wanneer het tijd is om te gaan slapen. Het is een spel van twee hormonen die we allemaal aanmaken, cortisol en melatonine. Van cortisol word je wakker en energiek. En van melatonine word je rustig en slaperig.”
“Die twee hormonen kunnen we een klein beetje beïnvloeden met licht”, gaat Stefan verder. “Bij helder licht denken je hersenen: “het is ochtend, we moeten wakker worden”. Dan maakt je lichaam cortisol aan, dat ervoor zorgt dat je productiever wordt. Bij gedimd licht maak je melatonine aan en word je rustiger. We zetten onze biodynamische lichtoplossingen op verschillende plekken in. Bijvoorbeeld in de zorg en op scholen. Bij de zorginstellingen zien we dat bewoners zich overdag frisser en actiever voelen door onze lichtoplossing. En dat ze ‘s avonds eerder rustiger en moe worden. Als ze ‘s nachts wakker worden en uit bed gaan, beseffen ze sneller dat ze terug naar bed moeten gaan om te slapen. Op scholen kunnen we er met het juiste licht ook voor zorgen dat leerlingen actiever zijn en zich beter kunnen concentreren. Fijn als ze in een belangrijke les zitten of een examen moeten maken.”
Ook sportvelden slim verlicht
Naast slimme verlichtingsoplossingen voor binnen, ontwerpt Firefly ook oplossingen voor sportvelden. Voor voetbalstadions bijvoorbeeld, maar ook voor tennisclubs en golfbanen.
Frank vertelt: “Net als voor binnen, kunnen we ook voor buiten een slim verlichtingsnetwerk aanleggen.
Hiermee kunnen we instellen dat de verlichting op het voetbalveld of de tennisbaan bijvoorbeeld automatisch aangaat zodra de zon ondergaat. Je kan instellen dat de lampen een half uur voor zonderondergang aangaan met een helderheid van 10 procent. Dat de lampen steeds feller gaan schijnen als het buiten donkerder wordt, en dat ze uitgaan zodra de training is afgelopen. Voor golfbanen werken we aan slimme sensoren die opmerken of er iemand bij een hole staat. Zo hoeven de lampen ‘s avonds niet op de hele golfbaan aan. Ze gaan aan als dat nodig is en uit zodra iemand bij de volgende hole is. Op deze manier kan je ook in de sportwereld heel efficiënt omgaan met energie.”
Juiste connectiviteit voor binnen en buiten
Om een slim lichtnetwerk aan te leggen, is goede connectiviteit nodig. Die komt van Odido Business. Frank legt uit hoe het werkt: “Binnen in gebouwen leggen we een mesh-netwerk aan. Dat is een netwerk van met elkaar verbonden lampen die met elkaar “praten” via het 5G-netwerk van Odido Business. Zo kunnen alle lampen bijvoorbeeld tegelijk aan- en uitgaan of dimmen. In elke lamp zit een simkaart. En alle informatie die via het mesh-netwerk wordt gedeeld, wordt opgeslagen in de cloud. Zo kunnen gebruikers de verlichting op afstand bedienen als ze dat willen. En hebben ze realtime inzicht in het energieverbruik van hun gebouw. De stabiliteit en snelheid van 5G zijn voor ons heel belangrijk. Want als er geen verbinding is, is er geen licht. En zonder snelheid kunnen lampen niet realtime op commando’s, zoals ‘aan’ en ‘uit’ reageren.”
“Bij onze oplossingen voor buitenverlichting maken we gebruik van het LTE-M netwerk van Odido Business. Dat is een netwerk dat speciaal is ontwikkeld voor het Internet of Things (IoT). We maken hier dus geen gebruik van het mobiele netwerk van Odido, maar van een apart stuk van het netwerk dat speciaal is gereserveerd voor IoT-toepassingen. Zo weten we zeker dat onze verlichting buiten altijd verbonden blijft. Ook tijdens een drukke voetbalwedstrijd waarbij veel mensen aanwezig zijn die allemaal mobiel internet willen gebruiken. Voor de toekomst hoop ik dat steeds meer gebouwen slim worden. Dus dat steeds meer apparaten draadloos met elkaar en met het internet verbonden zijn. En dat al die verbonden apparaten steeds beter en makkelijker met elkaar samenwerken. Zodat straks iedereen een slim gebouw heeft dat voor ze werkt.”
5G geeft een boost
Bij Odido Business doen we alles voor je netwerk. En 5G geeft je bedrijf een boost. Een upgrade die ons netwerk nog sneller, nog stabieler en nog betrouwbaarder maakt dan het al was. En die nieuwe mogelijkheden biedt voor jou en je bedrijf. Zo kan je nog meer kansen pakken. En gebruikmaken van slimme, nieuwe technologieën zoals Massive MIMO. Graag inspireren we je over wat er allemaal kan. Met het verhaal van Firefly bijvoorbeeld. Een bedrijf dat de wereld een stukje duurzamer maakt met slimme ledverlichting.
Meer weten? Bekijk deze site.