Op een bescheiden bedrijventerrein onder de rook van Den Bosch zetelt de grootste leverancier van zakelijke collectieve glasvezelnetwerken in Nederland. Hier is in 2010 de kiem gelegd voor Fore Freedom, een onderneming die zich met collectieve glasvezelnetwerken op meer dan 200 bedrijventerreinen de grootste aanbieder in de Nederlandse markt mag noemen. Een opmerkelijke groei, die de afgelopen 14 jaar vooral onder de radar plaatsvond. Nu is het tijd om voor het voetlicht te treden, stelt Nicole Kalkman. Zij is medeoprichter en aandeelhoudster van Fore Freedom B.V en alle daaraan gelieerde ondernemingen is verantwoordelijk voor de sales en marketing. Samen met haar analyseren we het succes van deze witte raaf in de telecominfrastructuur.
Fore Freedom zit nog steeds op het bedrijventerrein waar het allemaal begon. Want bij gebrek aan snel internet besloot de organisatie dan maar zelf snel glasvezel aan te leggen op het eigen bedrijventerrein. Nicole: “Fore Freedom is ontstaan vanuit een samenwerking vanuit de eigen aannemerij en een ingenieursbureau. We legden al kabels en leidingen voor partijen als KPN, Eurofiber en Defensie. Vervolgens wilden wij zelf ook een glasvezel-aansluiting op het bedrijventerrein hier. Toen kregen we te horen; ‘je mag hem wel zelf graven, maar dan kost het je alsnog 40.000 euro en een paar duizend euro per maand’.
Dat was toen vrij normaal. Maar voor dat geld konden we hier de hele straat van glasvezel voorzien. We hebben toen op een Excelsheet een business case gemaakt en zijn in gesprek gegaan met een van de internetproviders. We hadden 18 aansluitingen nodig om uit de kosten te komen. Maar toen we bij de ondernemers hier langsgingen, kwamen we met een veelvoud aan inschrijvingen terug. Toen dachten we; laten we een aantal netwerkjes doen, dat is leuk voor later. En dat heeft vervolgens een enorme vlucht genomen. ”
Autonome groei
Vooral uit het middensegment kreeg de onderneming vervolgens enorm veel aanvragen uit het hele land. Van parkmanagers, gemeenten en ook mkb-ondernemers. “De grote corporates hadden vaak al hun eigen glasvezel. Dus vandaar dat we in dat middensegment zijn gestart. We bleven bewust onder de radar, want als onze concullega’s er lucht van kregen dat we ergens wilden starten, begonnen ze daar een marketingactie.”
Inmiddels heeft Fore Freedom op meer dan 200 bedrijventerreinen een collectief glasvezelnetwerk aangelegd. Dat komt neer op 686.000 meter netwerk, waarover duizenden ondernemers dag en nacht gebruik maken van de stabiele snelle verbindingen. En pending, want op het moment van dit interview werden acht nieuwe bedrijventerreinen uitgerold en is een partij met tien bedrijfsnetwerken overgenomen.
Extra mogelijkheden
Naast autonome groei door vraagbundelingen en extra aansluitingen op ze actieve netwerken groeit Fore Freedom ook door het overnemen van andere partijen met dezelfde filosofie, open glasvezelnetwerken en dus keuzevrijheid voor elke ondernemer. Zo zijn in het verleden Glasvezelnetwerk Activa, Easyfiber, Solidfiber, Glasvezelgroep groep Nederland, Regio Glasvezel en Cai digikabel overgenomen en onlangs het Politienetwerk in de regio Tilburg. En er lopen gesprekken om nog meer netwerken door overname toe te voegen aan de Fore Freedom assets. Fore Freedom wordt daarbij sinds eind 2020 geholpen door de Nieuw-Zeelandse investeringsmaatschappij Morrison, een toonaangevende wereldwijde infrastructuurbeheerder, die over het hele risicospectrum belegt in zowel particuliere als beursgenoteerde markten.
De groei zit er nog steeds goed in dus. Ook door overnames is de footprint van Fore Freedom de afgelopen jaren sterk gegroeid. Maar de tijd dat ondernemers zelf aanklopten, is nu door de toenemende concurrentie wel voorbij. Vroeger werd je met open armen verwelkomd als je glasvezel kwam aanbieden. De taart stond nog net niet op tafel. Dat is wel minder. Het is niet moeilijk, maar wel minder makkelijk geworden.
Puur zakelijke markt
Wat maakt de aanpak van Fore Freedom nu zo bijzonder, vragen we Nicole: “Fore Freedom focust zich op het leveren van 100 procent open én echt zakelijke collectieve netwerken op bedrijventerreinen. We doen alles in eigen beheer, van ontwerp, sales tot vergunningsaanvraag, aanleg van de netwerken en het beheer en onderhoudt hiervan . Intern monitort ons eigen netwerk operations center 24×7 alle verbindingen.
In tegenstelling tot andere partijen zijn dit echt zakelijke verbindingen, zo leggen wij al onze netwerken op minimaal 60 cm diepte en in een beschermende mantelbuis, waar andere partijen die woonwijken aansluiten op 30 cm diepte zonder beschermende mantelbuis die aanpak een bedrijventerrein doortrekken. Door onze diepteligging en beschermende mantelbuis is er veel minder kans op schade.”
Daarnaast wordt netwerk punt-punt aangelegd (geen GPON). Dit betekent dat elk pand dat aangesloten wordt een eigen glasvezel heeft in het gehele lokale netwerk en dus ook niet deelt met andere gebruikers. Dat maakt de verbindingen veel stabieler en leveren wij altijd symmetrische bandbreedte, dus even snel up als downloaden.
Snelle aanleg en oplevering
Maar er is meer, stelt Nicole: “In verhouding tot andere partijen kunnen we snel nieuwe netwerken en opleveren. We doen alles in eigen beheer, vanaf de vergunningsaanvraag, het overleg met de gemeentes en de ondernemers. Onder andere dankzij de 250 medewerkers bij onze aannemer kunnen we enorm snel schakelen en de werkzaamheden uitvoeren. Zodra er voldoende bedrijven hebben ingetekend, starten wij direct de werkzaamheden op. Zo kunnen wij in nagenoeg alle gevallen binnen 16 tot 24 weken een werkend netwerk opleveren. Maar ook in het geval van schades door aanlegwerkzaamheden van andere partijen staat onze aannemer altijd klaar om deze zo snel mogelijk te herstellen.
Netwerk Operation Center
In het eigen Netwerk Operations Center worden alle verbindingen 24/7 gemonitord. Hier werken enkel deskundige professionals. Onze klanten en partners krijgen bij onze storingsdienst dus altijd iemand aan de lijn met kennis van zaken. Die kan het probleem snel oplossen, in het geval van een 24*7 SLA ook in het weekend en op feestdagen.
Onder meer door de manier van aanleggen heeft Fore Freedom een bewezen uptime van 99,9% op onze netwerken. Dat aanleggen gebeurt duurzaam, milieubewust en met zo min mogelijk overlast, vertelt Nicole. Wij sluiten alleen de panden aan die een abonnement afnemen, dit scheelt aanzienlijk in de milieubelasting. We voeren immers geen onnodige werkzaamheden uit waarvan de glasvezel misschien wel nooit gebruikt gaat worden.
Waar wij ook onderscheidend in zijn is dat wij enkel werken met ons eigen aannemersbedrijf, waarmee wij over zijn gegaan op een duurzame milieuvriendelijkere manier van aanleggen. Zo leggen we onze netwerken, zo veel als mogelijk is, aan met computergestuurde boormachines. Deze zijn vaak al elektrisch aangedreven, dit was een flinke investering, maar het zorgt er wel voor dat er veel minder personeel en ander materiaal zoals bijvoorbeeld graafmachines , trilplaten, wackers, compressoren en auto’s op het werk gebruikt hoeft te worden. Bijkomend voordeel daarvan is dat de bedrijven op het terrein ook veel minder last hebben van de werkzaamheden. De inritten, opritten, voetpaden en wegen hoeven immers niet opengebroken te worden.”
Partnernetwerk
Naast het eigen netwerk werkt Fore Freedom intensief samen met een groot aantal partners en providers. Omdat de zakelijke glasvezelaansluitingen 100 procent open zijn, kan elke provider, klein of groot, lokaal of landelijke kan leveren over de netwerken, vervolgt Nicole. ”Momenteel leveren meer dan 60 verschillende providers diensten via onze glasvelaansluitingen aan eindgebruikers. Denk hierbij aan de grotere partijen zoals NGBlu, Enreach, Pocos, Signet en X2com. Maar ook de kleinere, minder landelijke bekende providers weten ons te vinden. Daarnaast werken wij met honderden lokale en landelijke ICT partijen die onze verbindingen inclusief ons internet wholesale inkopen en de contactpartner zijn voor de eindklant.”
Daarbij gaat het veelal om ICT-dienstverleners en Internet Service Providers (ISP’s), voor wie een betrouwbare glasvezelverbinding cruciaal is voor het aanbieden van de ICT-diensten.
Nicole: “Enkele jaren geleden hebben wij ons partner kanaal flink uitgebreid. Alle grotere ISP’s zijn gekoppeld in onze datacentra en het grootste deel van de processen geautomatiseerd, zo hebben wij uiteraard ook een partner portaal waar op basis van postcode huisnummer combinatie verbindingen kunnen aangevraagd en alle lopende verbindingen ingezien kunnen worden.
Belofte waarmaken
“Ook een belangrijke reden om partner bij ons te worden is dat wij doen wat we beloven”, stelt Nicole. “Gecombineerd met de snelheid van aanleggen en opleveren van nieuwe collectieve netwerken en na aansluitingen op bestaande netwerken. Plus natuurlijk ons veilige stabiele zakelijk netwerk met de bijbehorende concurrerende tarieven.
We klein genoeg zijn om maatwerk te kunnen leveren en ook echt te kunnen meedenken, maar groot genoeg om onze afspraken ten alle tijden na te komen, onze dienstverlening op de juiste manier in te richten. We hebben alles voor onze partners geautomatiseerd, ze kunnen al hun verbindingen inzien. En in het hele proces van aanleg wordt de partner automatisch op de hoogte gehouden, zodat zij ook met die eindklanten de juiste communicatie kan houden.
Daarbij begeleiden al onze partners persoonlijk en bieden alle mogelijke support, zo verzorgen wij alle marketingmateriaal gedurende actieperiodes, alle data welke nodig is om gericht te werven en een vast contactpersoon vanuit ons om mee te sparren en ter ondersteuning. Met al onze partners hebben we op alle afdelingen een persoonlijke aanpak en onze technische collega’s bieden ondersteuning en hulp waar nodig. Wij beseffen ons dat ons glasvezelnetwerk onmisbaar is voor onze partners, en onze partners onmisbaar zijn voor ons.”
Toekomstige groei
De opmars van Fore Freedom op bedrijventerreinen, en de groei lijkt er nog lang niet uit te zijn. “Stel dat we starten bij een vraagbundeling van 30 procent en het netwerk draait, dan komen er in de loop van de jaren steeds nieuwe aansluitingen bij. De grap is dat ook de acties van concurrenten op bedrijventerreinen waar we al aanwezig waren ons juist veel extra aansluitingen hebben opgeleverd.
Niet alleen op bestaande terreinen is groei mogelijk, nog altijd is zeker een derde van de bedrijventerreinen niet verglaasd. “Wij kunnen inmiddels nagenoeg overal in Nederland leveren. Toch zijn we ondanks vele klanten en partners in een aantal regio’s niet heel erg bekend. Daar leggen wij de komende jaren meer focus op. Dat betekent bijvoorbeeld meer gaan focussen op het oosten en noorden van Nederland. Onlangs hebben we in samenwerking met partners onder andere in Emmen een grote vraagbundeling succesvol afgerond. In deze regio zijn we momenteel op meerdere terreinen actief. Uiteraard zijn nieuwe ICT partners erg welkom. We komen graag langs voor een kennismaking, om tot een fijne samenwerking te komen.
Verder kijken we naar België en Duitsland, daar draait ook een pilot. Binnenkort komen we met een nieuwe propositie, waarvan we nu de testfase ingaan. Daarvan zal de hele branche van achterover slaan. We zitten in een zeer dynamische branche en door verbinding, vernieuwing en versnelling willen we te allen tijde de aantrekkelijkste partij blijven.
Lees ook: NGBLU gaat samenwerken met Fore Freedom