De EU-Commissie wil dat bij de aankoop van smartphones en tablets duidelijk wordt aangegeven dat ze reparatievriendelijk en energie-efficiënt zijn. Volgens een wetsontwerp van de Brusselse autoriteit zou het in de toekomst verplicht kunnen worden om dergelijke apparaten van een energie-etiket te voorzien – vergelijkbaar met wasmachines, televisies of vaatwassers.
Met behulp van een schaal van groen naar rood moet het onmiddellijk duidelijk zijn hoe efficiënt de toestellen zijn. Bovendien kunnen gebruikers het stroomverbruik herkennen aan de letters “A” voor bijzonder efficiënte tot “G” voor energie-intensieve apparaten. De robuustheid en het reparatiegemak zouden worden aangegeven op een schaal van “A” tot “E”. Ook moet duidelijk zijn hoeveel uur een batterij meegaat tot hij is opgeladen of na hoeveel laadcycli de prestaties merkbaar zijn afgenomen.
De EU-Commissie vraagt nu om feedback over het ontwerp. Het zal echter waarschijnlijk langer duren voordat een overeenkomstig label werkelijkheid wordt. Indien het ontwerp wordt aangenomen zoals voorgesteld, wordt voorzien in een overgangsperiode van 18 maanden. Zodra de Commissie de rechtshandeling heeft vastgesteld, kan een meerderheid van het Parlement of van de EU-lidstaten theoretisch nog binnen twee maanden bezwaar maken.
Positieve reacties
Anna Cavazzini, voorzitter van de Commissie interne markt, juicht het voorstel in principe echter toe, zo stelt zij tegenover Telecom Handel. “Tot slot stelt de Europese Commissie een energielabel voor met informatie over repareerbaarheid”, aldus de groene politicus. Naar haar mening gaan de nieuwe regels echter niet ver genoeg. “Want een echte reparatie-index mag niet beperkt blijven tot smartphones en tablets, maar moet gelden voor alle apparaten.” Bovendien moeten de consumenten toegang hebben tot reserveonderdelen en instructies.
De Europese consumentenorganisatie Beuc prees het initiatief: “De voorstellen van de Europese Commissie bevatten veel voordelen voor de consument”, aldus Beuc-duurzaamheidsexpert Isabel Lopez-Neira. Het gaat onder meer om batterijen met een langere levensduur, veiligheidsupdates voor ten minste vijf jaar, gemakkelijkere demontage en beschikbaarheid van reserveonderdelen.
Reeds in maart had de EU-Commissie basisvoorstellen gedaan voor milieueisen voor talrijke producten. Naast mobiele telefoons en tablets omvatte dit bijna alle producten, zoals kleding, rugzakken en meubels. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten echter nog uitdrukkelijk instemmen met dit plan en onderhandelen over een compromis. Nu de voorstellen zijn ingediend, worden de plannen voor een milieuvriendelijker economie concreter.