Portofonie heeft zijn langste tijd nog lang niet gehad, zo blijkt als je in gesprek gaat met Marco Baaij en Raymond van Ringelenstein van Axians. De technologie wordt al decennia met veel succes ingezet in missie- en bedrijfskritische omgevingen en vernieuwt zich voortdurend. Axians is expert in kritische communicatie met onder meer Private Mobile Networks, Unified Communication en oplossingen voor indoordekking. Daarnaast is Axians vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van Private Mobile Radio in Nederland. Inzicht in een sector die een mooie toekomst heeft.
Een van de experts bij Axians als het gaat om portofonie is Marco Baaij. Hij is lead consultant voor het productsegment PMR en was binnen het toenmalige Koning & Hartman, dat enkele jaren geleden opging in Axians, al actief met portofoon oplossingen “Dat zat toen al in ons DNA. En nog steeds.”
Samen met segmentmanager centrale en lokale overheid, Raymond van Ringelenstein en het team daarachter is hij verantwoordelijk voor de sales, uitvoering en onderhoud. Raymond: “We ontwerpen, doen de engineering, zorgen voor de juiste capaciteit en installeren zelf; van antenne tot actieve apparatuur en het LAN-netwerk, indien gewenst. Vervolgens kunnen we op afstand monitoren. Een portofoonsysteem lijkt relatief eenvoudig; je drukt op je portofoon, gaat praten en aan de andere kant kunnen ze je horen. Maar er komt heel wat bij kijken voordat dat zover is.”
Marco vult aan: “Je moet goed kijken naar de behoefte van de klant. Willen ze functionaliteiten als positiebepaling of een noodoproep? Hoeveel gebruikers zijn er, hoeveel verkeer gaan ze genereren? Heb je genoeg aan één frequentie en dan een gesprekskanaal of meer? En hoeveel gespreksgroepen daarbinnen? Pas als je dat in beeld hebt kun je een design maken en aansluitend een offerte.
Breed portfolio
Zoals gezegd heeft Axians in de afgelopen decennia een groot klantenbestand opgebouwd op het gebied van portofonie. Binnen de industrie, logistiek en transport en ook de overheid. Marco: “We leveren nu bij een aantal ministeries, maar dat is afhankelijk van raamovereenkomsten.”
Een andere klant die recent is opgeleverd is een grote containerterminal in de Rotterdamse havens. Raymond:” Een nieuwe portofooninstallatie voor ongeveer 200 gebruikers. Die stellen hoge eisen aan zo’n installatie. Daar is een hele hoge beschikbaarheid vereist. Daar hebben wij een oplossing aangeboden die volledig redundant is opgebouwd.”
Nog een voorbeeld is een bus- en trammaatschappij in de Randstad. “Die hebben een eigen radionetwerk, zijn al meer dan 20 jaar klant bij ons. Hun netwerk dekt het hele verzorgingsgebied van meerdere grote steden, dorpen en het buitengebied. Dan praat je over portofoons, maar ook voertuigradio’s die zich in de bussen en de trams bevinden.”
Dan is er nog een groot racecircuit aan de kust waar Axians portofoniediensten levert. Marco: “Het is mooi om te zien dat op zo’n circuit vaak de modernste technologie gebruikt wordt tijdens een race, maar die monteurs hebben allemaal een portofoon. Want dat is toch echt de snelste en betrouwbaarste manier van communiceren.”
Door de lange historie op het gebied van PMR heeft Axians veel onderhoudsklanten, waarvan het C2000 netwerk van politie, brandweer, ambulance en andere hulpdiensten het meest aansprekend is. Een groep field service engineers is 24/7 stand-by om storingen te verhelpen of voorkomen. Service is een belangrijk onderdeel binnen Axians, zo wordt ook het landelijke Odido netwerk 24/7 onderhouden.
Unieke eigenschappen
De toenemende onrust in de maatschappij geeft portofonie een nieuwe boost, erkent Raymond: “Denk aan de agressie in de gezondheidszorg, de uitbreiding van doelwitten voor protestacties. Je ziet dat veel bedrijven en instellingen beseffen dat ze maatregelen moeten nemen om hun beveiliging op orde te brengen.”
Marco vult aan:” Portofonie is een bewezen communicatieoplossing. Het is heel erg bedrijfszeker. En het grootste voordeel, bijvoorbeeld ten opzichte van mobiele telefonie, is dat je heel snel, adequaat, korte berichten over kan brengen. Het is puur push-to-talk, één druk op de knop. Je spreekt en het bericht is aan de andere kant te horen. Als je in een gespreksgroep zit, kan iedereen ook meteen meeluisteren.
Er is ook geen vertraging. In tegenstelling tot mobiele telefonie, daar moet je echt een handeling doen; een nummer bellen, wachten tot de telefoon overgaat, hopen dat iemand opneemt, dat het netwerk er niet uit ligt enzovoort. Hier heb je na een eenmalige investering het netwerk ook helemaal in eigen handen. En dat met relatief weinig hardware, met wat apparatuur en een paar antennes dek je een flink gebied af.”
Het is ook mega-betrouwbaar en heeft weinig onderhoud nodig, stelt Marco. “Je kunt het zien als een privaat netwerk voor spraak met specifieke ruggedized devices. Bij healthcare bijvoorbeeld, waar je te maken hebt met oproepsystemen en patiëntendossiers, oftewel spraak en data, dan is een privaat mobiel netwerk logisch. Maar als het om spannende communicatie gaat die direct en glashelder moet zijn, dan zou ik altijd een portofoonsysteem adviseren.”
Daarbij, een gemiddelde portofoon is oerdegelijk, stelt Raymond. ”Als je als beveiliger in een worsteling raakt, hoef je je geen zorgen te maken over je device. Daarbij kun je de accu capaciteit zelf bepalen, waardoor ze makkelijk een hele shift meekunnen. En verder kun je er functionaliteiten als man-down en loanworker aan toevoegen. Bij de eerste gaat het om alarmering bij valdetectie, bij loanworker wordt alarm geslagen als je je niet op vastgestelde tijden meldt.”
Nieuwe ontwikkelingen
De reden dat veel mensen denken dat een portofonie oplossing achterhaald is, komt mede door de opkomst van de smartphone en de vele mogelijkheden die dat biedt. Inmiddels ontstaat tussen de traditionele portofoon en de smartphone een heel gebied waarin allerlei devices en toepassingen aangeboden worden. Marco: “Binnen de portofonie heb je al veel verschillende devices, van eenvoudige portofoons tot toestellen die je bijvoorbeeld met vuurwerende handschoenen moet kunnen bedienen. We werken daarnaast aan het ontwikkelen en uitwerken van push-to-talk over cellular. Dan heb je portofoon-functionaliteit over de mobiele netwerken, maar dat kan desgewenst ook over een private mobile netwerk. Interessant als je bijvoorbeeld regelmatig buiten het bereik van je radionetwerk komt. Je hebt ook al hybride toestellen die traditionele portofonie ondersteunen. Smart devices noemen we dat, meestal ruggedized. En vaak als ATEX goedgekeurd voor gebruik in explosiegevoelige omgevingen. Dan kun je portofonie doen over het netwerk van één of meerdere mobiele netwerken.”
Er zijn uitgebreidere varianten waarop je allerlei applicaties kunt installeren. Of extra hardware functies, als barcodescanners of infraroodcamera’s of koppeling met een bodycam. Raymond: “Dat leidt er ook toe dat de landelijke publieke veiligheidsnetwerken in opvolging van de bestaande tetranetwerken kijken naar een vorm van breedband. Aan de andere kant zitten er aan portofonie netwerken allemaal protocollen, om bijvoorbeeld zeker te weten dat een noodoproep ook echt doorkomt. In een openbaar netwerk heb je dat soort zekerheden nog niet. Of dat er een calamiteit is in een druk gebied en het openbare netwerk raakt overbelast.”
In bijvoorbeeld een industriehal waar je een foto moet kunnen doorsturen van een calamiteit kan een hybride toestel prima dienst doen. Raymond: “er is niet één oplossing, ook niet voor een segment of een branche. Het is echt maatwerk.”
Kortom, de integratie van breedband, AI, en nieuwe toepassingen zoals bodycams die automatisch opnemen bij een noodoproep, zorgt ervoor dat portofonie ook in de toekomst een uiterst relevante oplossing blijft binnen het spectrum van kritische communicatiemiddelen.
Lees ook: Met Private 5G as a service biedt Axians een abonnement op innovatie