De Duitse regering heeft aangekondigd dat het bij de EU-commissie wil pleiten voor nog strengere milieuregels voor smartphones en tablets als de EU voorstaat. Reserveonderdelen en beveiligingsupdates zouden zeven jaar beschikbaar moeten zijn, zei een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Bovendien moeten de reserveonderdelen “tegen een redelijke prijs” beschikbaar worden gesteld.
Met deze eisen gaan de Duitsers verder dan de onlangs aangekondigde voorstellen van de EU-commissie. De commissie is van plan om updates en reserveonderdelen voor vijf jaar verplicht te stellen, terwijl reserveonderdelen voor tablets zes jaar beschikbaar zijn. Daarnaast wil ze fabrikanten dwingen de prijzen van reserveonderdelen te publiceren en niet achteraf te verhogen – maar ze plant geen specificaties op prijsniveau.
Snellere levering van reserveonderdelen
Als het gaat om de vraag hoe snel de spare parts geleverd moeten worden, wil de Duitse regering pleiten voor strengere regels. De Europese Commissie plant momenteel een maximale levertijd van vijf werkdagen. Dit punt zal “moeten worden besproken”, aldus de woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Een lange reparatietijd kan ertoe leiden dat klanten kiezen voor ruilen in plaats van reparatie.
De regering steunt in principe het initiatief van de Commissie om ecodesign-regels, een energielabel en een herstelbaarheidsindex voor smartphones en tablets in te voeren. Het is terecht om “de betrouwbaarheid en repareerbaarheid van de apparaten te vergroten”, aldus de woordvoerster. Dit komt omdat de productie van de apparaten verantwoordelijk is voor het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen en slechts een deel van de grondstoffen kan worden teruggewonnen tijdens recycling.
De industrie wil slechts twee tot drie jaar
Vanuit het oogpunt van de branchevereniging Digital Europe, die fabrikanten als Apple, Samsung en Huawei vertegenwoordigt, gaan de voorstellen van de Commissie veel te ver. In een position paper stelt hij voor dat fabrikanten drie jaar lang beveiligingsupdates leveren en twee jaar functie-updates.
De verplichting van de vereniging om onderdelen te vervangen gaat ook te ver: fabrikanten zouden alleen displays en batterijen moeten leveren; andere onderdelen zoals camera’s, microfoons, luidsprekers en connectoren zouden zelden falen.
Digitaleurope vindt de minimumeisen voor de levensduur van accu’s te ambitieus, omdat slechts enkele leveranciers modellen konden leveren die na 1000 laadcycli nog minimaal 80 procent capaciteit hebben. De vereniging stelt daarom een overgangsfase voor met een eis van slechts 800 cycli. Hij wijst het energielabel volledig af: de fabrikanten proberen nu al een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie te bereiken.