De bewindvoerders Joris Lensink en Thijs Hekman hebben de circa 1.000 werknemers van BCC vanochtend op de hoogte gesteld dat zij het faillissement van de elektronicaketen hebben aangevraagd. BCC kreeg vorige week al uitstel van betaling. Als het faillissement wordt uitgesproken, kan worden gekeken naar de mogelijkheid van een doorstart. Daardoor zou een deel van de werkgelegenheid behouden kunnen blijven.
Vorige week melden we al dat voor het bedrijf surseance was aangevraagd. De Mirage Retail Group, het winkelbedrijf dat ook Blokker en Intertoys exploiteert, nam BCC in september 2020 over van het Franse Fnac Darty. De Fransen wilden graag af van de verlieslijdende keten die toen nog 62 winkels telde. Op de voorraden en het vastgoed wist Witteveen een korting van bijna honderd miljoen euro los te krijgen. Mede daardoor zag hij kansen voor de keten: ‘BCC heeft het de laatste tijd een stuk beter gedaan en ik denk dat we aan de achterkant goed kunnen samenwerken,’ aldus de ondernemer drie jaar geleden.
Succesvol retail ondernemer Michiel Witteveen kon BCC ook niet redden. De topman van de Mirage Retail Group, het winkelbedrijf dat ook Blokker en het ook in de etalage staande Intertoys exploiteert, nam BCC in september 2020 over van het Franse Fnac Darty. De Fransen wilden graag af van de verlieslijdende keten die toen nog 62 winkels telde. Op de voorraden en het vastgoed wist Witteveen een korting van bijna honderd miljoen euro los te krijgen. Mede daardoor zag hij kansen voor de keten: ‘BCC heeft het de laatste tijd een stuk beter gedaan en ik denk dat we aan de achterkant goed kunnen samenwerken,’ aldus de ondernemer drie jaar geleden.
BCC probeerde het verschil te maken met producten die deskundige service vereisen, zoals zonnepanelen. Vorig jaar kon Witteveen BCC’s hoofdkantoor en distributiecentrum op Schiphol nog voor 28 miljoen verkopen aan de organisatie van Mirage ondergebracht, maar het lukte niet om de cijfers te verbeteren. Een beursgang van de Mirage Retail Group eerder dit jaar liep spaak.
Leveranciers medeschuldig
Winkelketens als BCC en Blokker zijn mede in de problemen gekomen door de starre houding van de leveranciers, zegt Michiel Witteveen, topman van de Mirage Group, in gesprek met BNR Nieuwsradio. ‘De houding van deze grote, wereldwijde, merken is mij enorm tegengevallen..’ ‘Als bedrijf hebben wij er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de resultaten van een winkelketen worden verbeterd. Maar daarbij krijg je geen enkele medewerking van de leveranciers,’ zegt hij. ‘Ze geven je niet de ruimte en de marge om een goed businessmodel op te zetten, en dat vind ik stuitend. En dan druk ik me nog zachtjes uit.’
Met name in de consumentenelektronica gaat het volgens Witteveen mede hierdoor ‘bar slecht,’ zoals nu bij BCC. Het voordeel van Blokker is dat deze winkelketen ook elektronica onder eigen huismerk verkoopt. ‘Bij BCC kan dat niet en dan ben je aangewezen op die grote merken,’ legt Witteveen uit. ‘Ik heb wel eens tegen deze bedrijven gezegd dat wij alle kostenstijgingen voor onze rekening nemen terwijl zij onze marges naar beneden willen hebben. Dat gaat gewoon niet, dat kan niet. Dat maakt een hele branche kapot.’