Volgens Trendwatcher Lieke Lamb kun je niet jong genoeg beginnen met diversiteit. Op scholen dus, en dan niet alleen de beste leerlingen verder op weg te helpen richting technologie, omdat dat toch nog vaak jongens zijn. Als iedereen voldoende basiskennis krijgt, stimuleert dat ook vrouwen de stap naar de tech wereld te zetten.
Wat inspireerde je om een carrière in de Tech sector na te streven, en welke obstakels heb je overwonnen?
“Mijn nieuwsgierigheid naar twee zaken zijn eigenlijk de grootste aanjagers geweest voor mijn interesse in de tech wereld. Als eerste mijn nieuwsgierigheid naar de toekomst. Om te kunnen nadenken over hoe de wereld er later uitziet ontkom je er niet aan om over techniek na te denken. Het tweede betreft mijn nieuwsgierigheid naar wat ons mens maakt en in hoeverre dat te kopiëren is. Waarom zijn we hier op aarde en vooral: hoe werkt het?
Obstakels kwam ik vooral tegen in het onderwijs, waar tech vaak alleen gericht is op de echt goede leerlingen. En bovendien vaak op jongens. Als je niet gelijk heel goed bent en ook nog eens een meisje, is het advies al gauw om de bèta kant te laten zitten. Wat jammer is, want onderwijs is mijns inziens niet enkel om toppers te kweken, maar vooral om kennis over te dragen. Nieuwsgierigheid te bevredigen en uit te leggen hoe iets werkt. Ook als dat niet direct tot geweldige toets resultaten zou leiden. Ook niet-technische leerlingen zouden gewoon een basiskennis mee moeten kunnen krijgen over hoe bepaalde technologie werkt. Daar is het schoolsysteem niet op ingericht. Je kiest op basis van cijfers en als die voor bepaalde vakken achterblijven heb je pech.
In de wereld na school liep ik veel tegen man-vrouw vooroordelen aan, waarbij veel omgevingen in de Tech toch ingericht zijn op mannen. Dat geeft dat je je als vrouw dikwijls meer moet bewijzen. Ook, of juist ook, bij andere vrouwen.”
Zijn er specifieke vrouwen in de tech die jou inspireren of gediend hebben als mentors? Hoe belangrijk is mentorship voor vrouwen in de tech?
“Mijn grootste inspiratie in de tech wereld is mijn wiskunde docente geweest. Zij was het voorbeeld voor mij dat vrouwen prima mee kunnen doen. Tevens was haar manier van uitleggen en logica ergens in zien zo verhelderend, dat het vakgebied leuk werd. Als mentor heb ik helaas geen vrouw gehad. Ik had dat wel graag gehad en ook wel naar gezocht. Maar er waren er in mijn directe omgeving weinig en als ze er al waren, moesten ze eerst zichzelf staande zien te houden.
Wel heb ik altijd heel veel inspiratie gehaald uit vrouwen uit de geschiedenis en hun biografieën. Voor de hand liggende vrouwen als Madame Curie natuurlijk, maar ook vrouwen als Catherina de Grote en Eleanore van Aquitania. Die met de macht die zij in handen kregen probeerden ook goede dingen te doen voor vrouwen, voor innovatie en voor nieuwe technologie.”
Hoe kunnen we de diversiteit en inclusie in de tech sector vergroten, en wat zijn jouw ervaringen op dit gebied?
“Diversiteit bevorderen begint al bij de eerste jaren. Dus op scholen. Je verzekeren dat de aangeboden leerstof kijken of het ook toegankelijk is voor vrouwen (kaften van boeken van bèta vakken bijvoorbeeld hadden dikwijls alleen maar jongens op de voorkant) . Verder is het cruciaal om binnen studies en bedrijven een inclusieve cultuur te creëren. Vaak heeft men niet eens door hoe eenzijdig een omgeving ingericht is. Zonder mannen buiten te willen sluiten, blijkt in de praktijk ook dat vrouwen er baat bij hebben soms met alleen vrouwen te praten. Dus ‘communities’ waar ze advies en steun bij elkaar kunnen zoeken. Hetzelfde geldt voor rol modellen. Voorbeelden van hoe het kan, advies en een stukje persoonlijke begeleiding.
Daarnaast is het zeker ook goed juist mannen erbij te betrekken en met ze het gesprek aan te gaan.
Kinderen op jonge leeftijd op een speelse manier kennis laten maken met alle (on)mogelijkheden van de techniek is belangrijk om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en tegelijk de toegankelijkheid te laten zien. Zelf herinner ik met het festival ‘Fenomena” in Rotterdam, wat diepe indruk op me maakte. (Op de Fenomena manifestatie kon het publiek spelen met natuurverschijnselen zoals zwaartekracht, geluid en magnetisme.) Nog steeds jammer dat dat er niet meer is.”
Lieke Lamb is samen met haar partner Richard Lamb eigenaar van trendwatcher.com. Daarnaast is ze onder meer CEO van het Future Expertise Center en director van Women in Tech NL. Ze is naast veel andere werkzaamheden ook vaste Trend- en Tech-expert bij Omroep Max.
Wat zijn volgens jou de meest belangrijke technologische ontwikkelingen binnen de tech sector op dit moment, en hoe zie je de rol van vrouwen daarin?
“De belangrijkste ontwikkeling van dit moment is zonder twijfel natuurlijk AI en Generatieve AI. Hoewel al jaren een belangrijke ontwikkeling, is het nu in een stroomversnelling vanwege de introductie bij het grote publiek en de toegankelijkheid die gepaard gaat met de hausse aan praktische toepassingen die gezocht worden. Juist omdat het een technologie is die zo ons hele leven en dus ook onze privacy binnendringt is het belangrijk dat de specifieke belangen van alle groepen, dus ook vrouwen, niet uit het oog worden verloren. En dat vrouwen ook weten wat de technologie inhoudt en wat de voordelen en of gevolgen zouden kunnen zijn. Belangrijk dus om de rechten en belangen van vrouwen te betrekken bij het opstellen van regelgeving en processen rond AI. Daartoe is het dus belangrijk dat vrouwen zich de techniek eigen maken. En te zorgen dat ook vrouwen goed toegang hebben tot (kennis over) deze technologie.”
Wat zou je jonge vrouwen willen adviseren die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tech sector?
“Jonge vrouwen zou ik willen adviseren om vooroordelen naast je neer te leggen. Je niet te gauw laten ontmoedigen. Zoek steun bij anderen die al actief zijn in de tech sector of bij organisaties die je kunnen helpen, zoals Women in Tech. Communiceer duidelijk als er dingen volgens jou anders zouden moeten. Veel is niet onwil maar onwetendheid. En het belangrijkste is ; blijf nieuwsgierig. De tech wereld is zo groot, intrigerend en verrassend. Laat dat niet aan je voorbij gaan ! “