Een collega van mij bracht vorig jaar een bezoek aan het Duitse kantoor van Microsoft in Koln. Trots leidden ze hem rond in het pand, dat geheel was omgeturnd volgens de filosofie van Het Nieuwe Werken, die neue Arbeit, zullen we maar zeggen.
 Maar voor mijn collega was het eerder een lachwekkende vertoning, omdat hij had verwacht een kopie van het Nederlandse hoofdkantoor van de softwarereus aan te treffen. Maar niets daarvan, hier een kantoor dat nauwelijks verschilt van de werkplek zoals wij die tot voor kort allemaal kenden. Veel bureaus, aparte kamers voor managers, hooguit wat zit-sta tafels. Maar in Duitsland vonden ze het allemaal heel revolutionair. Toen hij vertelde dat in Nederland de directeur tussen de rest van het personeel zat en er heel veel zaken in de kantine werden afgehandeld, keken de Duitsers op hun beurt wat meewarig. Hoe kon je nog respect hebben voor zo’n directeur.
Het Nieuwe Werken kortom, is voor iedere organisatie net even wat anders. Maar het is de perfecte timing van nieuwe technologie, nieuwe impulsen in de interieurbranche en een andere kijk op het managen van organisaties. Die praktisch alle organisaties in ons land beroert. En dat is meer dan positief. Uiteindelijk zijn we doordeweeks meer tijd aan het werk dan andere dingen aan t doen. Mag de werkplek zich dan om ons heen plooien in plaats van andersom. Zeker als de mogelijkheden er zijn. We staan waarschijnlijk aan de vooravond van een heel nieuwe manier van werk organiseren. Dat zal ook nadelige bij-effecten hebben. Daar weten we eigenlijk nog niet zoveel van. De meeste verhalen zijn redelijk hosanna. In deze uitgave willen we dieper ingaan op de kansen en mogelijke bedreigingen van HNW. Dat onderwerp staat ook centraal op ons congres Het Nieuwe Werken 2.0, op donderdag 21 april in De Fabrique in Utrecht. U bent van harte welkom. Kijk gerust op www.hetnieuwewerken20.nl .
We houden u op de hoogte.
Joost Heessels