Inkoopcoöperaties hebben in Nederland, net als in Duitsland, een traditie. Ons land telt ongeveer 3.300 coöperaties, waaronder vele inkoopverenigingen. Installateurs, gespecialiseerde handelaars en leveranciers waarderen ze als waarborg voor continuïteit. Vooral voor hun projecten, die vaak meerdere jaren in beslag nemen, hebben ICT-dealers en installateurs behoefte aan langdurige en betrouwbare partnerschappen met leveranciers.
Naast zuiver facturenbeheer bieden inkoopcoöperaties die centrale facturering aanbieden, hun leden ook aanvullende ondersteuning in het geval van financieringstekorten op korte termijn. In de projectsector gebeurt dit bijvoorbeeld door verlengde betalingstermijnen toe te staan of door de zogenaamde del credere-aansprakelijkheid, waarbij de coöperatie zich garant stelt voor de leveranciers, wanneer een lid in gebreke blijft met de betaling. Liquiditeitsknelpunten kunnen aldus worden gecompenseerd en een stabiel bedrijf kan in stand worden gehouden.
Inkoopcoöperaties bieden een even belangrijke ondersteuning wanneer het erom gaat de behoeften van klanten en installateurs op gebundelde wijze aan de leveranciers kenbaar te maken. Deze variëren van technische problemen en discutabele leveringstermijnen tot de standaardisering van voorwaarden en nog veel meer. Standaardisering helpt om risico’s op de markt zoveel mogelijk te beperken of om operationele functies efficiënter en met een betere kwaliteit uit te voeren.
De coöperatie ziet zichzelf altijd als een schakel tussen de industrie en de aangesloten bedrijven. Het creëert een functioneel netwerk waarin alle partijen van elkaar profiteren.
Sinds 2022 is GFT de eerste coöperatieve inkoopvereniging in Nederland speciaal voor ICT-resellers en installateurs in de sectoren beveiligingstechniek, informatie en telecommunicatie.
GFT heeft een geschiedenis van bijna 50 jaar in Duitsland en is onder meer gespecialiseerd in het helpen overwinnen van klassieke “breekpunten” in een langdurig partnerschap tussen leveranciers en installateurs.
De basis voor succes op lange termijn – Het gecumuleerde inkoopvolume van veel partners, maakt schaalvoordelen bij leveranciers mogelijk. De coöperatie neemt administratieve taken van de installateurs over en helpt de proceskosten te verlagen.
Birgert Aasland in Raad van bestuur van GFT
De Raad van Toezicht benoemt met ingang van 1 oktober Birger T. Aasland (57) tot lid van de Raad van Bestuur van GFT Gemeinschaft Fernmelde-Technik eG. De achtergrond van zijn benoeming is de pensionering van de huidige Woordvoerder van de Raad van Bestuur, Rudolf Saken. Deze heeft een sleutelrol gespeeld in het leiden van de coöperatieve inkoopvereniging voor ICT en beveiligingstechniek gedurende meer dan 21 jaar. In die tijd heeft hij de coöperatie ontwikkeld tot een leidende speler in de industrie in Duitsland. Na Saken’s pensionering op 1 oktober 2022 zal de huidige commercieel directeur, Dr. Stefan Touchard, samen met Aasland als verkoopdirecteur het dagelijks bestuur vormen.
Nieuwe leden/leveranciers voor GFT
GFT verwelkomt alweer twee nieuwe leden/leveranciers in haar portfolio: UC-specialist Kwebbl en Geuzenet, expert in 4G Zakelijk Internet. Zij staan net als de eerder toegetreden leverancier New Aspect ook op de beurs tijdens de zogeheten ‘Herfsttagung’ van GFT in Berlijn, eind september in Berlijn, waar de coöperatie ook haar 50-jarig bestaan op feestelijke wijze luister bijzet.