Klanten verwachten steeds meer diensten op maat. Tegelijkertijd vereisen complete aanbiedingen veel speciale kennis en een nauwe coördinatie van de verschillende disciplines binnen een onderneming. De beste manier om deze uitdagingen op kosteneffectieve wijze aan te gaan is samenwerking.
Je kunt schaalvoordeel én specialisatie bereiken wanneer – in nauwe samenwerking met andere gespecialiseerde bedrijven – operationele zaken die buiten de corebusiness van je bedrijf liggen, worden uitbesteed aan een onderneming waarin je samenwerkt met bedrijven die actief zijn in dezelfde sector. Gezamenlijke bedrijfsactiviteiten kunnen bijvoorbeeld inkoop, boekhouding, secretariaat, reclame en marketing of zelfs hulpdiensten omvatten.
De coöperatieve rechtsvorm is bijzonder geschikt voor langdurige en stabiele samenwerking. Veel mensen associëren een cooperatie met landbouw, banken of woningbouw. De wortels van deze samenwerkingsvorm liggen echter in de ambachten. In het midden van de 19e eeuw richtte Hermann Schulze-Delitzsch de eerste inkoopcoöperaties voor timmerlieden en schoenmakers op in Duitsland.
Tegenwoordig bundelen tal van ambachtelijke bedrijven, zoals schilders, dakdekkers en loodgieters, hun inkoop en andere taken in coöperaties. Het model wordt ook steeds meer gebruikt voor innovatieve projecten. Jonge coöperaties ontstaan bijvoorbeeld in de IT-, creatieve en gezondheidssector.
Ook Nederland kent een grote coöperatieve geschiedenis, vooral in de agrarische sector. Er zijn veel zuivelcoöperaties opgericht, die deels nog steeds bestaan, zo is het grootste zuivelbedrijf Friesland Campina een coöperatie, door fusie ontstaan uit verschillende kleinere. De bloemen- en tuinbouwveilingen zijn vrijwel altijd nog coöperaties, zoals de Bloemenveiling FloraHolland, er waren verbruikscoöperaties zoals de Coop (als zodanig opgeheven), grote akkerbouworganisaties zoals de Avebe en financiële dienstverleners als de boerenleenbanken, waarvan de oudste Europese banken verenigd zijn in de ‘Urgenossen’, en onderlinge verzekeringsmaatschappijen, zoals Univé.
Om de voordelen van het coöperatieve model beschikbaar te maken voor IT-bedrijven, opereren tegenwoordig meer dan 180 bedrijven in de dienstencoöperatie GFT, die naast goede inkoopvoorwaarden, diverse adviesdiensten alsmede verzekerings- en financiële diensten, de centrale facturering met del credere functie overneemt.
Als centraal kantoor verwerkt GFT zo de betalingsstromen tussen GFT-leden en contractuele leveranciers, waardoor zij een hoge kredietwaardigheid krijgen en tegelijkertijd de factureringslast voor onze aangesloten ondernemingen wordt verlicht. Bovendien biedt GFT niet alleen diensten aan voor de leden zelf, maar ook voor leveranciers, met name op het gebied van gegevensbeheer en financiering.
Meer weten? https://www.gft-eg.nl/nl/