Er zijn nog steeds mooie innovaties waar het gaat om inpandige en onsite mobiele communicatie. Veel van deze ontwikkelingen zijn een directe afgeleide van de ontwikkelingen in de cellulaire openbare communicatie, waar onze mobiele operators een belangrijke rol spelen.
En juist deze operators moeten maar steeds wachten op de aanbesteding van de 5G in de 3,5GHz band. Deze band is van cruciaal belang voor de daadwerkelijke uitrol van 5G. Het is ook niet voor niets dat de BTG (Vereniging van BedrijfsTelecommunicatie Grootgebruikers) bij monde van Petra Claessen alarmerende woorden spreekt waar het gaat om de positie van Nederland in het Europese en mondiale speelveld.
De andere belanghebbende partij is Inmarsat die al jaren de huid duur verkoopt en probeert zoveel mogelijk financiële compensatie en garanties te krijgen voor de continuïteit van hun dienstverlening. Dat laatste is begrijpelijk, maar ook weer in het internationale speelveld beperkt mogelijk, getuige de rol van de autoriteiten in Griekenland. Hier verhuist het grondstation van Inmarsat eventueel naartoe.
Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) heeft nu ingegrepen en heeft de frequenties binnen de 3,5 GHz band afgepakt van Inmarsat. Immers, de belangen voor Nederland zijn te groot om deze langslepende zaak nog langer te laten voortduren. We kunnen dus richting aanbesteding van de frequenties voor de operators. De belangen zijn groot in cellulaire technologie. Het potentieel ook, zo blijkt ook uit rapportages en visies van partijen als Gartner en Hylman (laatste bij monde van de Nederlander Dick van Schooneveld).
Zoals gezegd, de ontwikkelingen in het publieke domein hebben ook hun uitwerking in het private domein. Verschillende aanbieders op het gebied van onsite communicatie bieden private-5G oplossingen. En met het verder isoleren van gebouwen, zal de noodzaak voor inpandige oplossingen voor mobiele communicatie alleen maar toenemen. In een eerdere column zei ik al: “Een mobiel-tenzij beleid kan niet zonder een inpandige oplossing”. Natuurlijk prikkelend bedoeld, maar wel steeds vaker noodzakelijk.
Deze inpandige oplossingen worden vaak gevonden in het Wifi-netwerk of in een DAS (Distributed Antenna System). Laatstgenoemde met soms een inkoppeling van de drie operators en C2000. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in ziekenhuizen. Met ervaringen opgedaan bij de Universiteit Twente is er ook ruimte voor andere oplossingen. Wat te denken van een (voor Nederland nog unieke) oplossing op basis van small-cell in combinatie met (nu nog) private LTE. Een derde netwerk naast DAS en Wifi, zal u zich afvragen. Inderdaad deze unieke oplossing brengt meer continuïteit, flexibiliteit en redundantie. En, het kan worden opgebouwd terwijl er via het bestaande DAS nog gebruik wordt gemaakt van private GSM. En het DAS? Alle actieve apparatuur verwijderen. Vervolgens blijft dit de basis voor de operators en C2000.
Innovaties, ze zijn er in alle soorten en maten. Maar het begint bij de ruimte die de industrie krijgt om deze te ontwikkelen en vervolgens bij de durf van integrators en businesspartners om deze te introduceren bij, in dit geval, een groot ziekenhuis. En dat doen ze alleen als er een business case is.
Daarom in dit kader hulde aan de minister die de ongebruikelijke stap heeft genomen om in te grijpen en weer beweging te krijgen in het proces richting aanbesteding van genoemde 5G frequenties. En laten we opschieten, want binnen 10 jaar gebruiken we alweer de volgende generatie: 6G.
Ik wens u een mobiel en bereikbaar najaar toe.