Begin juni stond Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk in het teken van een grootscheeps BTG Business Event. De eerste dag was er een uitgebreide Tech Talk met een boeiende groep jonge vrouwen, werkzaam in de tech. Dit was tevens de aanzet voor een nieuwe peergroup Shadow Tech | Young Women in Tech. Thema van het hele event was: ‘Innovatie is een must. Bij innovatie hoort in de ogen van BTG voorzitter Petra Claessen ook het stimuleren van diversiteit en inclusiviteit. Een opdracht die BTG al veel langer heel serieus neemt. Zo is er al vele jaren een peergroup Women in Tech actief binnen de brancheorganisatie.
Bij de oprichting van die peergroup stelde Petra indertijd: “In het tijdperk van verdere digitalisering is de intellectual impact van topvrouwen in de tech sector cruciaal. Daarom heeft BTG de Peergroup Women in Tech opgericht, na een gerichte uitvraag bij invloedrijke vrouwen in de sector. Deze professionals willen studenten en young professionals interesseren voor tech door middel van dialoog, sparren, en coaching. BTG stimuleert deze ontwikkeling door sessies te organiseren, waarbij studenten, young professionals, topvrouwen en wetenschappers samenkomen. BTG geeft de opgedane kennis en ervaring terug aan de maatschappij als onderdeel van hun CSR-beleid, in samenwerking met leden en solution partners.”
Nieuwe peergroup Shadowtech
Zoals gezegd stond de woensdag in het teken van een Tech Talk met een gevarieerde groep Young Women in Tech uit zowel bedrijfsleven als overheid. Petra kijkt voldaan terug op deze meeting: “Een erg inspirerende sessie die de kracht van BTG onderstreept op het gebied van inclusiviteit en diversiteit binnen de tech wereld. We hebben gesproken over een breed scala aan onderwerpen, van AI tot cybersecurity, van drones tot smartsociety en van onderwijs tot de wens om te komen tot een minister van Digitale Zaken. Met deze boeiende bijeenkomst startten we onze nieuwe peergroup Shadow Tech met Young Women in Tech!”
Innovatie is een must
In de sessie in Noordwijk gingen de zeven Young Women in Tech, onder leiding van moderators Petra Claessen en Danny Frietman in op een scala aan onderwerpen. Hieronder een korte wrap-up van dat gesprek.
Uiteraard kwam de noodzaak van innoveren aan bod. Zoë: Ik denk dat het een must is, omdat je niet achter kunt blijven. Technologie is als een sneeuwbal. Het wordt steeds groter, gaat steeds harder. Maar we innoveren verkeerd. Want als je smart cities gaat bouwen. Dan ga je misschien heel veel technologie inzetten en heel veel energie gebruiken. Maar wat doe je nou eigenlijk om het beter te maken?
Jasmijn voegt daaraan toe: “Innoveren ja, maar ten koste van wat? Doel is om te komen tot een samenleving waarin iedereen welkom is. En niet bijvoorbeeld vervuiling aanjaagt. Sarah heeft daar ervaring mee vanuit haar werk in de publieke sector. “Ik moet zeggen dat we daar juist altijd de juiste afwegingen moeten maken, ook omdat we met belastinggeld werken. Doel is dan dat we de burgers zo goed en zo fijn mogelijk kunnen laten leven. Ik denk wel dat bij bedrijven andere drijfveren kunnen spelen.”
Lisa bevestigt dat: “We moeten bedrijven meer opvoeden. Ik was laatst bij een Europees event en daar ging het alleen maar over de business cases. Ik zat in die meeting en ik was de enige die zei; wat vervangt die drone dan aan bestaande mobiliteitsoplossingen? Vervangt het een vervuilend busje of taxi? Is het een verbetering? Ja Lisa, zo werkt het niet, kreeg ik te horen. Zo denken we niet. Want het ging om het geld. ik vind dat een bedrijf de verplichting moet hebben om bij nieuwe tech of innovatie altijd maatschappelijk rendement in te bouwen.”
Nieuwe technologie inclusief maken
Iedereen van deze jonge professionals is in het werk actief met AI. Zoë denkt na over mogelijkheden om haar tassen te voorzien van AI, waarmee data kan worden opgeslagen en gedeeld. Ook Hannan past het veel toe, maar merkt dat er vaak cyberschaamte is en er daardoor weinig wordt gedeeld. Lisa ziet ook wel gevaren in haar drone omgeving. “Vanuit de criminaliteit wordt gekeken welke technologie de goede drones gebruiken. Daar passen ze hun software op aan, waardoor ze de ‘goede’ drones en systemen kunnen omzeilen. Hun drones zijn vervolgens niet meer te detecteren. Dat is een soort constante strijd van software aanpassingen.”
Veronique noemt het voorbeeld van homofobe berichtgeving van buitenlandse trollen, die de samenleving ontwrichten. Sarah vult aan: “Het is heel belangrijk dat de mensen die achter de technologie rond deze AI zitten divers zijn. Want eigenlijk is dat een reflectie van de mensen die eraan hebben gewerkt. Je wilt eigenlijk zo’n zelflerend algoritme zo unbiased mogelijk maken.” Zoë: “De eeuwenoude geschiedenis zie je gewoon terugkomen in de huidige technologie. Nou is het gelukkig minder erg als 400 jaar geleden, maar het zit nog in ons DNA. Gelukkig zijn de millennials en gen-Z daar al meer bewust mee bezig. Maar nog steeds is het beeld scheef, stelt Lisa. “Kijk even naar corona en de hele covid-testing. Toen stonden we er niet bij stil dat we misschien het vaccin voor de hele wereld moesten testen en niet voor één specifieke doelgroep. Misschien is de awareness al beter. Maar in de uitvoering doen we niet genoeg.”
Young Women in Tech
Veronique Klaassen (beleidsmedewerker Digitale Economie bij de provincie Zuid-Holland)
“Ik maak me ook wel echt zorgen over het feit dat we nu zoveel nieuwe technologieën ontwikkelen. Maar dit niet ontwikkeld worden door een diverse groep mensen. Wat voor gevolgen dat heeft is natuurlijk schokkend.”
Zoë Stekkel (eigenaar start up STEKKEL die tech inzet voor kleding industrie)
“Mijn startup is voornamelijk actief in de VS. Wij hebben een product ontwikkeld dat misschien voor de Nederlandse markt een beetje moeilijk te begrijpen is. Maar Amerika is wel heel erg ready for nieuwe tech en nieuwe mensen in startups.”
Lisa van der Heijden (Partnership Lead Droneport)
Lisa is actief in de wereld van de autonome en onbemande systemen. Het is haar droom om meer vrouwen in de tech te krijgen. “ De aanname is al snel dat je bij tech alleen maar moet kunnen coderen of zoiets. Terwijl het zo veel breder is.”
Sarah El Boujdaini (Adviseur data en AI bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
“Gaandeweg heb ik wel gezien dat in de tech wereld diversiteit best gering is. Dus ik ben ook heel blij om deze peergroup te zien en dat binnen deze groep ook de diversiteit is vertegenwoordigd.”
Hannan Ouhlous (security awareness officer bij Eneco)
“Ik zit in het cybersecurity domein als gedragsspecialist. Daarnaast hou ik me ook heel erg bezig met diversiteit en inclusie. We zijn ook echt aan het experimenteren om te kijken hoe we kunnen komen tot een veiligere en inclusievere werkomgeving.”
Jasmijn Al Kenany (Student aan de Universiteit Leiden, doet een master in Cyber Security Governance en loopt nu stage bij The Hague Security Delta)
“Mijn goal is om samen een diversere en inclusievere toekomst richting te geven”
Annelotte Hofland (Bit en medeoprichter Bit Traineeship)
“De grote missie binnen ons bedrijf is dat de slimste mensen moeten werken aan de belangrijkste problemen. Waar ik op dit moment in mijn carrière naar zoek , zijn vrouwen die het al gemaakt hebben en die het gaaf vinden om meiden zoals ik hun lessen te delen. Ik heb er een aantal op mijn vizier, maar heb ze nog niet durven benaderen.”
Onderwijs, niet alleen voor jong
Onderwijs speelt in de visie van Petra Claessen een cruciale rol in het komen tot een inclusievere tech omgeving. Zoë springt daarop in. “Als mensen vragen, waarom zit je in de mode? Uiteindelijk om kinderen te helpen. In Nederland ben ik bezig met een project voor de gemeente Rotterdam. Waarin ik een plan schrijf, hoe wij kinderen met technologie in aanraking kunnen laten komen. Voor de coronapandemie was ik vakdocent. En het verbaast me voortdurend hoeveel scholen achter lopen wat betreft technologie. Met name in achterstandswijken waar ik mij hard voor wil maken.
Lisa wil daar nog wel wat aan toevoegen: “Ik zou daarnaast pleiten voor onderwijs van de volwassenen in de tech sector . De huidige developers, de huidige technisch specialisten bij grote bedrijven die het zelf niet zien. Daar wil ik onderwijs hebben, daar wil ik die biases blootleggen. En daar wil ik concrete resultaatverplichtingen hebben. Dat zij zorgen voor een diverser AI.”
To be continued
Begin juli kreeg de peergroup ‘Shadow Tech| Young Women in Tech’ een vervolg in de Green Innovation Hub in Almere. Daar kwamen de Young Women in Tech weer bij elkaar om te kijken hoe ze een vervolg kunnen geven aan de peergroup Shadow Tech. Speciaal hiervoor was ook CTO Lieke Hamers van Dell Technologies uitgenodigd voor een Q & A. Tijdens deze sessie zijn de lijnen uitgezet voor een verdere uitwerking van Shadow Tech, om zo meer vrouwen een veelbelovende toekomst in tech te kunnen bieden. Ook dat past optimaal binnen ‘BTG building bridges’.