Elektronicaketen BCC zet een koerswijziging in; kleinere winkels met minder assortiment. Dat is nodig om de organisatie weer winstgevend te maken. Daarom is ook afgelopen maand een kwart van de 190 medewerkers op het hoofdkantoor ontslagen, zo meldt het FD. Consumenten geven hun geld uit aan andere zaken en de winkels hebben een te breed aanbod.
BCC is met 57 winkels een van de grootste elektronicaketens van Nederland. In het laatst bekende boekjaar, dat liep tot en met januari 2022, behaalde het bedrijf een omzet van €424,8 mln. Daarop leed BCC een nettoverlies van €21 mln. Over 2022 zijn nog geen cijfers bekend.
Forse maatregelen
Het bedrijf denkt dat de vestigingen af kunnen met minder producten in de winkel en daardoor ook een kleiner vloeroppervlak. Het grote assortiment moet wel beschikbaar blijven, maar dan online.
Eerder zette de ceo Caspar Klinkhamer, die eind 2021 aantrad eerder voor Blokker en Bol.com werkte, zette ook een streep door de verkoop van BCC-assortiment via webwinkel Wehkamp.
‘We moeten van een strategie van dozen schuiven met lage marge naar meer complexe elektronica. Daar zit meer toegevoegde waarde, en kunnen we onze deskundigheid laten zien”, vertelt Klinkhamer tegenover het FD. Als voorbeeld noemt hij de overname en integratie van Suntech Energy, een installateur van zonnepanelen. Onze winkels in Utrecht en Veenendaal hebben nu een duurzaamheidshoek, waar je de materialen kan zien en uitleg kan krijgen over hoe isolatie, zonnepanelen en laadpalen werken.”
BCC kwam drie jaar geleden in handen van de Mirage Retail Group, dat ook eigenaar is van onder meer Blokker, Big Bazar en Intertoys. Om op de kosten te besparen, heeft BCC eerder al het eigen hoofdkantoor opgegeven en is ingetrokken bij de hoofdzetel van Mirage.
Witgoedzaken zoals BCC, Expert en Mediamarkt kampen met stijgende kosten van personeel en huur. Tegelijkertijd stagneert de omzet na de coronapiek, waarin consumenten veel huishoudelijke apparaten en elektronica voor thuiswerken aanschaften. Nu mensen zijn voorzien en liever hun geld uitgeven aan vakanties of restaurantbezoek, blijven de winkels leeg.