Geweld tegen hulpverleners is een veelbesproken onderwerp in de media, met een recordaantal gevallen tegen politie in België, zo blijkt uit de Algemene Nationale Gegevensbank. Om dit geweld tegen te gaan, lanceert Axis Communications AXIS Body Worn Live, een livestreamfunctionaliteit voor Axis bodycams. De livestreamfunctie zorgt voor extra versterking bij incidenten en maakt het mogelijk incidenten direct en realtime te analyseren.
Tijdens een incident kan de hulpverlener of handhaver de bodycam aanzetten en wordt de livestream automatisch geactiveerd. De bodycam stuurt de live audio- en videobeelden automatisch door naar de beveiligingscentrale, zodat een beveiligingsmedewerker mee kan kijken wat er gebeurt en weloverwogen beslissingen kan maken. Zo kan er bijvoorbeeld een alarm worden aangezet of kunnen hulpdiensten, door GPS-locatie-coördinaten, ingeschakeld worden om de handhaver in nood bij te staan. Handhavers en hulpverleners kunnen zich op deze manier volledig op het incident focussen en worden ze van een afstand bijgestaan voor eventuele versterking.
Camerabeelden geven inzicht in incident
Bij de inzet van bodycams is het van belang dat tijdens en direct na het incident een analyse kan worden gedaan nog tijdens de dienst van de handhaver. Daarom worden camerabeelden van de bodycam meteen opgeslagen in de cloud, waar ze 24 uur lang blijven. Buffering software zorgt ervoor dat er geen gegevens verloren gaan, zelfs niet als de communicatie met de camera tijdelijk uitvalt, bijvoorbeeld door een slechte verbinding.
Voor het analyseren van incidenten is het belangrijk om te weten hoe een incident begint. Daarom kan voorafgaand aan de start van de livestream ‘pre-recording’ worden ingeschakeld. Deze pre-buffer tijd kun je instellen en neemt de periode tot aan de activatie van de livestream op. Zo kan de beveiligingsmedewerker zien wat zich voorafgaand aan de livestream heeft afgespeeld. Daarnaast is het ook mogelijk realtime te scrollen door de videobeelden, wat helpt bij het direct analyseren van het specifieke incident.
Veiligheidsgevoel onder hulpverleners verhogen
Epko van Nisselrooij, smart city-specialist bij Axis Communications: “Met de nieuwe livestream functie op bodycams willen we kunnen bijdragen aan het veiligheidsgevoel onder hulpverleners en handhavers. Deze beroepsgroepen zijn er juist om ons een veiliger gevoel op straat te geven of ons te ondersteunen in geval van nood. Om hun werk goed uit te kunnen voeren, moeten we ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen in het veld en maximaal ondersteund worden daar waar nodig. Het valt niet goed te praten dat deze mensen te maken krijgen met agressiviteit en geweld, maar we hopen met de livestream bodycams toch bepaalde situaties te voorkomen of ze de ondersteuning te bieden wanneer de situatie daar om vraagt.”