Alcatel-Lucent Enterprise en 14 Europese partners werken samen in SHARESPACE extended reality project om toekomstige hybride sociale ruimtes te creëren. Het SHARESPACE-consortium is een initiatief van 6 miljoen euro dat door de Europese Commissie wordt gefinancierd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Toepassingen liggen onder meer in de healthcare, sport kunst en het onderwijs.
Het doel is om ‘”hybride sociale interactieruimten te creëren die worden gedeeld door mensen (die extended reality (XR) headsets dragen) en sensoren (Mocap1) en avatars, waarbij beide betrokken zijn bij realtime interacties door middel van het modelleren en renderen van lichaamsbewegingen. Dit wordt bereikt door informatie over intenties, emoties en subjectieve gevoelens te mengen met sensorimotorische gegevens die worden vastgelegd via innovatieve en verbonden mobiele sensoren. De vermenging van reële en virtuele werelden maakt het vervolgens mogelijk complexe omgevingen te creëren, waarin fysieke en virtuele elementen in real time op elkaar kunnen inwerken.” Een hele mond vol.
Via cognitieve architectuur zullen virtuele avatars gezamenlijke actie, afstandsonderwijs en sociale cohesie in toekomstige hybride ruimtes vergemakkelijken. Het doel van het programma is de ontwikkeling van interactie in een virtuele wereld, waarbij de XR-technologie de belangrijkste aspecten van de communicatie verrijkt overeenkomstig de individuele kenmerken van de deelnemers. Met de geplande toepassing in sectoren zoals gezondheid, leren, amusement, sport en de werkplek heeft deze technologie het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop mensen werken en leren in een hybride modus.
CPaaS platform van ALE
ALE’s Rainbow CPaaS (Communication Platform as a Service), dat in staat is alle personen, apparaten, processen of toepassingen in real time met elkaar te verbinden, is een onderdeel van het project en zal de integratie van avatars mogelijk maken als een nieuw type toegangspunt, waardoor de samenwerkingservaring op afstand wordt verrijkt. Deze aanpak zal betekenis geven aan het metaverse-paradigma, waar sociale interactie in real time, ethiek, vertrouwen en duurzaamheid van het grootste belang zijn.
Sylvain Rivier, SHARESPACE-coördinator voor Alcatel-Lucent Enterprise: “We zijn er trots op deel uit te maken van dit opmerkelijke project dat uitgebreide realiteit naar Europese gebruikers zal brengen. Met SHARESPACE zullen we mensgerichte open virtuele werelden ontwikkelen met nieuwe mogelijkheden voor realtime interacties op afstand in de Rainbow-samenwerkingsruimte. De mogelijkheid om menselijke of volledig virtuele avatars te integreren zal de prestaties van de motorische coördinatie tussen mens en avatar en mens en robot in complexe scenario’s verbeteren.
Het SHARESPACE-consortium bestaat uit 14 organisaties uit zeven landen die gedurende drie jaar zullen samenwerken. Daartoe zullen drie scenario’s worden ontwikkeld door vooraanstaande onderzoekers en deep-tech bedrijven met unieke expertise op het gebied van gezondheid, sport en kunst. SHARESPACE zal samen met de betrokken instellingen zorgen voor de logistieke, administratieve en technische voorbereiding van deze use cases.
Praktische cases
Enkele praktische voorbeelden:
De pijnbehandelingseenheid van het Vall d’Hebron-ziekenhuis in Barcelona, Spanje, zal op afstand hulp bieden aan mensen die lijden aan chronische rugpijn
Tijdens de Wereldpijnconferenties in 2024 en 2025 zullen openbare demonstraties met gebruikers en gemeenschappen worden gegeven waarbij gebruik wordt gemaakt van virtuele realiteit (VR) en augmented reality (AR).
Op sportgebied zal het project “Peloton cycling challenge” nieuwe perspectieven openen voor training, entertainment en uitgebreide virtualiteit in de sport. Met behulp van persoonlijke, autonome en semi-autonome avatars om de perceptueel-motorische vaardigheden te optimaliseren, zullen amateurwielrenners kunnen leren rijden in een virtueel peloton. Deze ervaring zal worden gepresenteerd op de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs en de Tour de France van 2025.
Het project “Gedeelde creativiteit improvisatie” zal de artistieke co-creatie mogelijk maken van een omgeving die met behulp van avatars op basis van de bewegingen van dansers wordt geproduceerd. Het zal worden gedemonstreerd op de Ars Electronica-festivals in 2024 en 2025 in Linz, Oostenrijk.
De bij dit consortium betrokken academische, industriële en medische partners beschikken over toonaangevende expertise in alle disciplines die nodig zijn voor een succesvolle implementatie van het SHARESPACE-platform, waaronder AI, XR, wiskunde en controle, onderzoeksethiek, psychosociale factoren en technologie, gezondheidspsychologie en cyberpsychologie, en neurowetenschappen.
Dit project werd gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101092889.