Als er iemand is die ons kan vertellen waar de verschillen tussen WiFi en private cells oplossingen in zitten, is het Hans van Elsen, founding partner bij Alcadis. Zijn organisatie is als enige distributeur gespecialiseerd in zowel WiFi als in de aanleg van private netwerken. We zijn uiteraard benieuwd welke toekomst hij vanuit zijn expertise voorziet voor private 5G.
In deze uitgebreide special over private 5G laten we alle relevante distributeurs op dit gebied aan het woord. Ook bij Alcadis zie je weer dat ze allemaal een verschillende achtergrond hebben. Zo is Alcadis ooit begonnen als leverancier van netwerkcomponenten en doorgegroeid naar een voorraadhoudende én value added distributor van connectiviteitsoplossingen. En bij Alcadis wordt dat ook zeer serieus genomen, vertelt Hans. “Distributie is wel de kern, we zijn voorraadhoudend, zodat we snel kunnen leveren. Maar daaromheen hebben we een groot technisch team dat onze partners kan helpen met pre- en post-sales activiteiten. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld het maken van of adviseren bij een ontwerp voor een netwerk. Maar ook in projectbegeleiding, uitrol, implementatie en zelfs beheer. We hebben ook ons eigen NOC (Network Operating Center), waar we nu 347 netwerken monitoren en beheren. Niet elke partner heeft de benodigde kennis in huis, zeker als het over private netwerken gaat. Zo helpen we ze met design, build en operate om sneller oplossingen aan te kunnen bieden. We hebben ook een partners only beleid, we hebben geen factuurrelatie met eindklanten.”
Wat opvalt, is dat Alcadis een breed aanbod heeft en naast private ook WiFi en group communications aanbiedt. Hans: “Die werelden komen bij elkaar. Portofonie die loopt via 4G, 5G of WiFi kan heel veel toevoegen, denk aan valdetectie, gekoppeld aan locatiebepaling. Zo hadden we bij het AZ stadion een WiFi netwerk uitgerold en daar bleek geofencing heel handig. Ze konden zelfs hun groepscommunicatie inzetten bij uitwedstrijden, dan hoefden ze alleen maar over te schakelen naar het publieke netwerk.”
WiFi versus private
Omdat Alcadis zowel WiFi als private netwerken levert, is het aardig om te kijken in welke situatie welke oplossing het best tot zijn recht komt. “Ik moet wel oppassen wat ik zeg, want ze liggen eigenlijk best dicht bij elkaar. WiFi netwerken functioneren tegenwoordig behoorlijk goed in een indoor omgeving. Met een WiFi certified device kun je daar ook prima WiFi calling over doen. Op een gegeven moment is min of meer geadopteerd dat private 4G of private GSM een betere oplossing zou zijn dan WiFi. Dat was twaalf jaar geleden misschien zo. Maar voor een kantooromgeving durf ik te stellen dat we daar een prima WiFi netwerk kunnen neerzetten dat bedrijfskritisch is. Je kunt daar ook WiFi inzetten voor de kantoorwerkers en guest access en 4G of 5G voor bedrijfs- of missiekritische toepassingen in bijvoorbeeld de zorg. Zeker omdat je met private 5G zekerheid hebt dankzij perceelgebonden spectrum. Dan zit je voor de komende tien jaar goed. Met 4G kon je verstoring krijgen met een buurman die ook een private network heeft. WiFi heeft daarvoor listen before talk, waarbij netwerken elkaar niet verstoren.”
Vaak wordt gezegd dat 5G zo’n lage latency heeft, maar die was bij WiFi al heel laag. Ook qua latency doen WiFi en private 5G niet veel voor elkaar onder, vertelt Hans. “In het verleden hadden we inderdaad veel issues gehad met clients die niet goed roamen door netwerken. Maar dat is door de jaren heen veel beter geworden. De connotatie dat WiFi bepaalde dingen niet zou kunnen, of dat de latency niet betrouwbaar laag zou kunnen zijn, dat hebben we nu echt wel achter ons gelaten. Het klopt wel dat de latency bij private 5G wat stabieler is, bijvoorbeeld als er een verplaatsing is. Als dat cruciaal is voor je toepassing, kan dat een rol spelen.”
Wat beide volgens Hans gemeen hebben, is dat het niet zo makkelijk is om je hardware te upgraden; “van 4G naar 5G of van WiFi6 naar WiFi 7. Voor 3,5 gigahertz 5G-standalone netwerken die de new radio standard ondersteunen heb je hele specifieke hardware nodig. Het grote verschil zit hem echt in de dekking. Denk aan de logistiek of de tuinbouw. Het is heel moeilijk om een groot terrein te bekabelen en te voorzien van dekking met WiFi netwerken. Ook omdat het vermogen beperkt is. Als je dat vergelijkt met private, dat is wel echt een stuk eenvoudiger. Met meer vermogen kan je grotere cellen maken, minder opstelpunten. In een buitenomgeving gedraagt 4G en 5G zich veel beter.”
Elke situatie is anders
WiFi heeft volgens Hans dus ten onrechte nog een slechte naam. “Dan vragen ze, we hebben inpandig geen dekking, is private 5G dan wat voor ons. Of dat een klant van een mobiele operator lekker belt via het WiFi netwerk, omdat hij WiFi calling aan heeft staan. Dat werkt hartstikke goed en dat heeft hij niet in de gaten. Daarbij heeft WiFi voor security ook nog een slechte naam, terwijl je dat als bedrijf prima kunt beveiligen.”
De ene keer is volgens hem WiFi goedkoper en/of beter en de andere keer cellulair. “Er is geen eenduidig antwoord. In grote lijnen ligt bij ons de scheidslijn tussen bekabeling en in- en outdoor. Wordt dat lastig en moet de toepassing ook buiten goed werken, dan is de voorkeur al snel naar cellulair.”
Hans voorziet wel een goede toekomst voor private 5G. “De smartphone wordt steeds crucialer in allerlei processen, zeker in een enterprise omgeving. Hoe implementeer je die in je netwerk, hoe doe je authenticatie? Daar past private 5G heel goed. Mijn verwachting is dat het in ieder geval een groeimarkt gaat zijn. En dat die groei deels komt uit de vervanging van WiFi-netwerken. Er zal ook een nieuwe markt ontstaan met nieuwe toepassingen, denk aan IoT. We waren weleens betrokken bij een glastuinbouwproject van 30.000 m2. Op basis van sensoren werd een sproei-installatie aangestuurd. Dat gaat met private 5G echt makkelijker dan met WiFi. Kijk, de markt staat bijna op uitbarsten. En de komst van snel 5G zal daar ongetwijfeld een rol in gaan spelen in het najaar, denk ik. Daar gaat iedereen daar nog meer mee aan de slag. Ik hoop dat wij daar ook ons steentje in kunnen bijdragen. Waarbij we niet alleen onze partners, maar ook de eindklanten goed willen informeren.”
Barge Terminal Born
Een van de bedrijven waar Alcadis samen met een partner een succesvol private 4G netwerk heeft uitgerold, is Barge Terminal Born, specialist in het verzorgen van de totale logistieke operatie van het containerbinnenvaartvervoer vanuit het Limburgse Born. Jaarlijks worden hier zo’n 140.000 containers verwerkt op de terminal met een oppervlak van 120.000 m2 . De terminal maakte voorheen gebruik van WiFi,maar had daar te veel storingen op. Ze maken gebruik van Airspan 4K Harmony eNodeBs, Commscope antennes (zie foto) in combinatie met Druid Raemis EPC, Teltonika 4G modems in de kranen en voertuigen en werken voor de communicatie met Telox Portofoons in combinatie met een Pocstars platform.