De smartphone is voor zorgmedewerkers een onmisbaar hulpmiddel. Toch zijn lang niet alle modellen uitgerust voor de omstandigheden in deze sector. Voor situaties waarin snel alarm moet worden geslagen, bijvoorbeeld. Gigaset heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld in samenwerking met technologie ontwikkelaar Cinnovate.
“In een noodsituatie is er geen tijd voor het unlocken van een telefoon”
Gemorst eten en drinken. (On)bedoeld gooi- en smijtwerk. En met regelmaat een flinke plons in de wc. Een telefoon van een medewerker in de zorg heeft nogal wat te verduren. In vroeger tijden werden er in de zorg speciale draadloze telefoons gebruikt, die robuust en eenvoudig te bedienen waren. Maar ook medewerkers in de zorg maken graag gebruik van een smartphone vanwege alle bijbehorende functionaliteiten. Dat is niet altijd een succes.
Cruciaal
“De consumententoestellen die er nog vaak worden gebruikt zijn niet berekend op de omstandigheden in de zorg en gaan snel stuk”, zegt Sietse Dugour. Hij is directeur van Cinnovate, een specialist in technologische oplossingen voor de zorg. “Met sommige modellen ondervinden zorgmedewerkers problemen met roaming en ook valt de wifi-verbinding op sommige punten weg. In combinatie met de tijdelijke uitschakeling van functies als gevolg van updates vanuit de fabrikant ontstaat er vaak een onwerkbare situatie.
Zeker in de zorg kan er in een split second iets gebeuren waarbij de smartphone cruciaal is of zelfs levensreddend.”
Stootje
Het was een van de resellers van Cinnovate die vroeg om een goede smartphone voor de zorg. Met die vraag kwam Cinnovate bij Gigaset. De leverancier van communicatieoplossingen bracht dit jaar de GX290PRO uit, een ruggedized smartphone die robuust is en tegen een stootje kan. Mede daarom is het toestel ook geschikt voor gebruik in de zorg, een sector waarop Gigaset zich meer wil richten.
“Het scherm breekt minder snel en het toestel gaat langer mee dan veel andere modellen. Ook vertoont het minder problemen met roaming en de verbinding”, vervolgt Sietse. De accuduur is volgens hem een ander voordeel. “De dienst van een zorgmedewerker beslaat gemiddeld tussen de zes en acht uur. Met intensief gebruik van de telefoon houdt de batterij van veel modellen het niet zo lang uit. De smartphone van Gigaset wel. Belangrijk, want het is natuurlijk heel vervelend voor zorgverleners om tijdens hun werk van telefoon te wisselen. Daarnaast is de GX290PRO handzamer dan veel andere toestellen die ook robuust, maar wel zwaarder zijn.”
Alarm!
Gigaset speelt ook met een andere oplossing in op behoeften in de zorg. Er is een stijgende vraag naar een noodknop op de smartphone, signaleert Sietse. Zorgmedewerkers kunnen in hun werk te maken krijgen met geweld en lopen het risico te worden belaagd. “In een noodsituatie is er geen tijd voor het unlocken van een telefoon. Daarom hebben we in samenwerking met Cinnovate via een softwarematige toepassing een alarmfunctie gerealiseerd op de GX290PRO”, vertelt Gigaset dealermanager Simon Scholten. Hierbij draait er een applicatie van Cinnovate op het Gigaset-toestel. Simon vervolgt: “De gebruiker activeert het alarm door de geluidsknop aan de zijkant gedurende drie seconden ingedrukt te houden. Dankzij deze toepassing ontvangen alle collega’s van de gebruiker door het alarm een noodbericht. Ook kan er vervolgens een spreek-luisterverbinding worden gelegd.”
“Zeker in de zorg kan er in een split second iets gebeuren waarbij de smartphone cruciaal is”
Tijd voor zorg
De alarmfunctie op de GX290PRO is ontwikkeld door een nauwe samenwerking tussen de twee bedrijven, in technische én in commerciële zin. Het feit dat Gigaset beschikt over een vestiging in Nederland en deskundige contactpersonen ter plekke, maakt de lijnen kort. Dat biedt meerdere voordelen, merkt Sietse. Onder meer in het beheer. Zo worden verrassingen ten aanzien van updates voorkomen, omdat daar afspraken over kunnen worden gemaakt, geeft hij aan.
Naar verwachting beschikken toekomstige modellen van de Gigaset-smartphone over een standaard noodknop, in plaats van de huidige softwarematige oplossing. De alarmfunctie moet de zorgmedewerker volgens Simon zorg uit handen nemen. Of, zoals Sietse het verwoordt: “Het doel van oplossingen zoals deze is dat ze zorgprofessionals ondersteunen in hun werk, het helpen van mensen. Zodoende hebben ze meer tijd en energie voor de zorg zélf.”
De GX290PRO
Gigasets GX290PRO is een ruggedized smartphone die draait op Android.
Het toestel zelf voldoet aan de IP68-classificering en is daarmee volledig stof- en waterdicht. Hoewel deze functie kan worden uitgeschakeld, laadt het model op tot 90% van de batterij-inhoud. Dit resulteert in een toename van de batterijduur tot meer dan 50%. Het toestel is daarnaast op verschillende manieren te customizen. Hardwarematig met de (kleur van de) behuizing bijvoorbeeld, en door gravering van naam en logo. In software door de toevoeging van bepaalde
applicaties vooraf.
Over Gigaset
Gigaset is als leverancier van communicatie¬oplossingen onder meer Europees marktleider in DECT-¬apparatuur. Het belevert zowel consumenten als de zakelijke markt in circa 50 landen. Het internationale hoofdkantoor en fabriek zijn gevestigd in Duitsland. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Arnhem. Sinds enige tijd richt het bedrijf zich ook op de zorg en op de ontwikkeling van tailor-made applicaties zoals de alarmfunctie voor Cinnovate.
Meer info: www.gigaset.com/nl_nl/