De wereld van missiekritische communicatie staat aan de vooravond van grote veranderingen. Door ontwikkelingen in standaarden, clouddiensten en de komst van (private) 5G. Dit biedt nieuwe kansen voor organisaties in specifieke sectoren zoals overheid, transport en industrie, maar ook voor kritische netwerken met landelijke dekking voor diensten zoals brandweer, politie en ambulances, zegt Marja van der Kruk, Key Accountmanager Public Safety & Security bij Airbus. Het bedrijf is wereldwijd koploper als het gaat om kritische netwerken op basis van TETRA- en Tetrapol-standaarden. Zo bouwt en beheert Airbus alleen al in Europa 14 nationale kritische communicatienetwerken voor de openbare veiligheid. We spreken met Marja van der Kruk en Business Analyst Tobias Bakker, die zich op de Nederlandse markt richten.
Veel mensen kennen Airbus van haar vliegtuigen. Zo bestelde KLM onlangs A350 en A320/A321neo Airbus toestellen om haar vloot uit te breiden; de eerste toestellen zijn inmiddels geleverd. Maar het portfolio van het toonaangevende Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf omvat meer. Met ruim 147.000 werknemers en een jaaromzet van ruim 65 miljard euro is Airbus toonaangevend in de ruimtevaart, luchtvaart en defensie. En ook op het gebied van kritische communicatieoplossingen. De bekendste divisie is ‘Commercial Aircraft’, goed voor circa 70% van de activiteiten. Dan is er nog de divisie Airbus Helicopters, die nauw samenwerkt met Europese defensieorganisaties, waaronder in Nederland. De derde divisie is Defence and Space, die zich richt op ruimtevaart, defensie en kritische communicatie met een focus op veilige, geavanceerde netwerken en cybersecurityprogramma’s.
Groot in luchtvaart, defensie en ruimtevaart
De Nederlandse tak van Airbus heeft haar wortels in Fokker Space, maar richt zich nu op een breder portfolio dan alleen lanceer inrichtingen, zegt Marja; het hoofdkantoor van Airbus is gevestigd in Leiden. Nederland werd bij de oprichting gekozen als neutraal gebied voor het Europese bedrijf. De nabijheid van het ruimtevaartagentschap ESA in Noordwijk is een pluspunt. Bovendien heeft Airbus aan de andere kant van de A44 een productielocatie waar onder andere de lanceerstructuren voor de Ariane-6 raket worden gemaakt. Naast een sterke positie op het gebied van zonnepanelen, wil het Nederlandse team een cruciale rol spelen in kritische en laser satellietcommunicatie voor defensie, openbare veiligheid en sectoren als luchthavens, havens en de maakindustrie.
Missiekritische markt
“Airbus is ook een leider op het gebied van kritische communicatie; Meer dan 1.200 werknemers in 20 landen zijn actief binnen de Public Safety & Security Business Unit van Airbus. Er is ook aanwezigheid in 80 landen via partners. “Wereldwijd vertrouwen meer dan 2 miljoen gebruikers elke dag op de kritieke communicatieoplossingen van Airbus, vooral op het gebied van openbare veiligheid en kritische infrastructuren. Dit omvat organisaties zoals de politie, brandweerbrigades, ambulancediensten en defensie. We leveren kritische netwerken zoals het Astrid Netwerk in België en BOS in Duitsland, dat met 950.000 gebruikers het grootste Tetra netwerk ter wereld is. Wereldwijd hebben we in totaal 19 kritische communicatie netwerken geleverd voor openbare veiligheid. We bieden ook 24/7 ondersteuning en onderhoud hiervoor, met of zonder lokale partners. We werken nauw samen met de gebruikersgroepen en hebben deze intensieve samenwerking diep ingebed in ons DNA. We begrijpen wat dit soort organisaties nodig hebben. Om hun eigen activiteiten veilig te houden en continuïteit te garanderen, maar zeker ook om de landen waar ze opereren veilig te houden. Dat is tenslotte hun primaire verantwoordelijkheid. Onze communicatieoplossingen zijn cruciaal voor bedrijven, openbare veiligheid en hulpdiensten, die historisch afhankelijk zijn van veilige, betrouwbare en gestandaardiseerde netwerken zoals Tetra en Tetrapol ”, legt Marja uit.
Airbus is nu intensief betrokken bij nationale transities naar kritische mobiele breedband in een aantal Europese landen. In Frankrijk zal het nieuwe RRF (Réseau Radio Du Futur) netwerk bijvoorbeeld binnenkort kritieke mobiele breedbanddiensten bieden aan ongeveer 300.000 gebruikers in het domein van de openbare veiligheid, met als doel incidenten en noodsituaties beter te managen.
Sterk vertegenwoordigd in de Benelux
In België heeft Airbus een sterke positie met een grote serviceorganisatie die 24/7 ondersteuning biedt aan de openbare veiligheid voor het Astrid netwerk. Er zijn ook belangrijke samenwerkingen met partners zoals Proximus. Marja: “Airbus heeft besloten zich meer te concentreren op de hele Benelux markt, vooral nu de kritische communicatiemarkt transformeert naar mobiele breedbandoplossingen zoals 4G en 5G. De wereldwijde expertise en ervaring van Airbus op dit gebied kan goed worden gebruikt in de Benelux. In de afgelopen jaren hebben we een global operationeel team opgebouwd met een mix van medewerkers die zowel expertise hebben in het radio domein als kennis van kritische mobiele breedband. Dit betekent dat we goed en snel kunnen reageren op de toenemende vraag naar mobiele breedband naar openbare veiligheids- en zakelijke domeinen in deze regio. ”
Trackrecord
Met de verschillende ontwikkelingen die plaatsvinden, ligt de focus vooral op het ondersteunen van klanten bij de overgang van hun traditionele radionetwerken naar mobiele breedbandoplossingen. Om klanten goed te dienen in deze overgang, brengt Airbus jarenlange expertise samen in kritische radiocommunicatie en mobiele technologie. De voordelen zijn legio: betere ‘situational awareness’ door locatie, foto’s en video direct in communicatiegroepen te kunnen delen via 4G en 5G, van gesloten netwerken naar cloud gebaseerde kritische communicatie, met een hoge mate van innovatie door ontwikkelingen in de 3GPP standaarden en vereenvoudiging van de bedrijfsoperatie met een ‘mobile first for all’ strategie.
Marja heeft een trackrecord in Mobile Telecom met meer dan 30 jaar ervaring: “In de Benelux heb ik push-to-talk-oplossingen geïntroduceerd voor een aantal operators. In die tijd heb ik veel kennis opgebouwd over mobiele netwerken en kritische communicatie in verschillende sectoren die nu erg nuttig is voor onze klanten. ” Samen met Tobias is Marja het contactpunt voor de Business Unit Public Safety & Security in Nederland. “We hebben een ervaren team binnen de Benelux organisatie en in Europa achter ons die ons ondersteunen met expertise en middelen.”
Tobias Bakker: “Mijn expertise ligt voornamelijk in mobiele breedbandoplossingen, waarin ik al meer dan 13 jaar actief ben. Bij het ontwikkelen van netwerken voor kritische communicatie, waaronder enkele van de eerste privé 4G netwerken in Nederland, was mijn focus altijd op uitdagende omgevingen zoals ziekenhuizen en industriële sites.
De juiste partners voor het hele ecosysteem
In het nieuwe ecosysteem binnen de 4G- en 5G -omgeving is het werken met partners cruciaal, zegt Marja. “We werken samen met strategische connectiviteitspartners, of het nu gaat om private of publieke mobiele netwerken, systeemintegrators, servicepartners en smartphones en accessoire leveranciers. We hebben al een aantal internationale samenwerkingen opgezet, anderen vullen we lokaal in, zodat we lokale klanten optimaal kunnen bedienen. Het bouwen van ons partnernetwerk is een continu proces. Marja vervolgt: “Deze markt heeft specifieke vereisten, maar door samen te werken met hardware-leveranciers kunnen we oplossingen ontwikkelen die voldoen aan de eisen van deze kritische markt. Onze rol hierbij is om te fungeren als een end-to-end MCX ( Mission Critical Push-to-X) solution provider, waarin we nauw samenwerken met onze partners om een betrouwbare dienstverlening te garanderen. “
Focus op de kritieke breedbandmarkt is cruciaal
De introductie van het Nederlandse Public Safety & Security team van Airbus straalt een sterke focus uit op diepgaande kennis van de missiekritieke breedbandmarkt. “Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de technologische verandering in 4G en 5G bijdraagt aan de optimalisatie van het bedrijfsproces en een basis biedt voor innovatie in de toekomst,” zegt Marja, “kritische communicatie is erg belangrijk voor hen. Groepscommunicatie moet werken binnen een fractie van een seconde. Dit gaat om tijdkritische communicatie, waarbij elke seconde telt en elke boodschap strak gedirigeerd, duidelijk en direct moet zijn naar het team en in de meldkamer. Dat maakt kritische communicatie zo anders dan wat men gewend is in mobiele communicatie in kantooromgevingen. We begrijpen dat heel goed en we brengen het ook naar het breedbanddomein. Omdat dat is het domein waar we ons al tientallen jaren op richten als marktleider. “