KPN heeft van de toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) goedkeuring gekregen om de Nederlandse activiteiten van Youfone over te nemen. Youfone is al actief op de netwerken van KPN en groeit snel. Ruim 580 duizend Youfone klanten maakten al gebruik van de beste mobiele en vaste netwerken van Nederland. Youfone in België maakt geen onderdeel uit van de deal. Dat blijft een zelfstandig bedrijf, maar krijgt wel een nieuwe naam.
Met deze overname zou een bedrag zijn gemoeid van 200 miljoen euro. KPN versterkt naar eigen zeggen zijn positie in de mobiele en breedbandmarkt. De inzet voor Youfone is om de komende jaren verdere groei te realiseren door voortzetting van het efficiënte bedrijfsmodel dat Youfone met succes heeft neergezet. De Youfone organisatie blijft zelfstandig opereren binnen KPN om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige Youfone-klanten op de voor hun vertrouwde manier bediend worden.
Nader onderzoek
In september kondigde KPN de overnameplannen aan, waarna de ACM aangaf nader onderzoek te willen doen naar de overname.
De ACM heeft vooral gekeken naar de gevolgen van de overname voor mobiele diensten en met name de goedkoper geprijsde diensten. Het onderzoek laat zien dat er voor de consument ook na de overname voldoende te kiezen blijft. “Naast Youfone zijn er meerdere aanbieders die scherp geprijsde mobiele telefoonabonnementen aanbieden. Bovendien toont economisch onderzoek aan dat de prijzen voor consumenten naar verwachting niet significant veranderen. Een economische analyse schat het prijseffect van de overname tussen -0,4 en 0,7 procent. Er zijn dus geen negatieve effecten te verwachten door de overname van Youfone”, aldus de ACM.
Daarnaast concludeert de ACM dat deze overname géén significant effect heeft op de prikkel voor KPN om andere mobiele aanbieders zonder eigen netwerk (zogeheten MVNO’s) toe te laten op haar netwerk. Uit het onderzoek volgt weliswaar dat er aanzienlijke overstapdrempels bestaan voor MVNO’s en dat zij in de afgelopen 10 jaar niet zijn overgestapt. Desalniettemin blijkt dat zij wel effectief kunnen dreigen met overstappen naar een ander netwerk, zoals Odido of VodafoneZiggo. Die dreiging zorgt ervoor dat MVNO’s in de onderhandelingen met KPN betere voorwaarden kunnen bedingen.
Tot slot heeft de ACM nog wel een waarschuwing. Want gezien de overstapdrempels voor MVNO’s en omdat de effectiviteit van de dreiging van overstap afhangt van het toegangsbeleid van aanbieders met een eigen netwerk, blijft ACM de markt voor mobiele telecommunicatiediensten nauwlettend volgen.