Private 5G en de mogelijkheden die deze netwerken bieden als drager van breedbandtoepassingen, staan bij steeds meer organisaties op de radar. De technologie biedt volop kansen, maar bedrijven doen er goed aan om goed na te denken over de juiste use cases om deze netwerken ook echt toegevoegde waarde te laten bieden, stellen Wim Stam en Jean-Pierre Audenaerdt van Flash Connectivity Group.
Vooral de uitgifte van de eerste officiële vergunningen in december vorig jaar heeft de belangstelling voor private 5G-netwerken sterk aangewakkerd. Ook Flash Connectivity (zie TBM-2 2024) heeft bij zijn klanten de vraag zien groeien, en deze blijft toenemen, vertelt CTO Wim Stam.
De techniek rondom private 5G systemen ligt redelijk vast. Wel mengen steeds meer leveranciers zich in dit relatief nieuwe speelveld. Ook nieuw is de toenemende aandacht die deze breedbandnetwerken trekt bij potentiële gebruikers. ‘Wat kunnen wij met deze technologie? ‘,is de vraag die bij veel klanten speelt.
Jean-Pierre Audenaerdt, productmanager bij Flash Connectivity en spin-in-het-web tussen klantvraag en de oplossingen en toepassingen van de missiekritieke communicatiespecialist: “Ondanks de hele discussie over het spectrum in de 3,5 GHz die nog moest worden opgelost, hebben alle partijen nu akkoord gegeven zodat we met private 5G vooruit kunnen. Ook de markt beseft nu dat we echt moeten beginnen.”
Wim:” Nogmaals, aan de techniek ligt het niet. Wel moeten we in de gaten houden dat alle 5G-netwerken, zowel de private als de publieke van de operators, hetzelfde werken. De publieke netwerken zijn sterk gefocust op download, bij private netwerken gaat het vaker om upload. Omdat we hetzelfde spectrum gebruiken, is het zaak om allemaal hetzelfde schema gebruiken. Dat we nu van start kunnen is prima, maar laten we wel hiervoor aandacht houden. Een private 5G-netwerk voor alleen upload is nu nog lastig. Dit zal veranderen als er nieuw spectrum beschikbaar komt in een hogere band (3,8 – 4,2 GHz red).”
Aanvulling op TETRA
“Binnen de Flash Connectivity Group zien we private 5G-netwerken als een nieuwe technologie die we toevoegen aan ons bestaande portfolio van private netwerken”, vervolgt Wim. “Het is niet zo dat we per se private 5G willen verkopen. Ons aanbod is met deze nieuwe dienst gegroeid. We kunnen nu makkelijker antwoord geven op breedbandvragen.”
“Wij kijken altijd naar wat de beste technologie is die aansluit bij de vraag van elke klant”, “Als deze meer breedbandtoepassingen wil, denk aan een specifieke applicatie, de besturing van voertuigen en drones, camera’s en dergelijke, naast de traditionele toepassingen zoals push-to-talk en alarmering, is private 5G een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een bestaand TETRA-netwerk. Naast ‘stand alone’ TETRA en 5G netwerken bieden we ook hybride oplossingen, waarbij beide netwerken en technologieën naadloos op elkaar aansluiten als het gaat om push-to-talk en alarmering. Als klanten alleen spraakcommunicatie via portofonie op een fabrieksterrein willen, dan is TETRA voldoende”, volgens Wim.
Jean-Pierre:” Wij leveren van huis uit missiekritische (radio)systemen als TETRA of DMR. Deze technologie heeft zich in de loop van de jaren al bewezen, 5G moet dat nog doen. Wij geloven erin, maar ook onze klanten moeten dat gevoel krijgen. Een ‘big bang’ waarbij ze overgaan naar private 5G is daarom voor hen nog lastig. Het is eerst zien, dan geloven.” Waarbij beiden aangeven dat private 5G, TETRA, maar ook bijvoorbeeld DMR gewoon naast elkaar kunnen bestaan.
Volledig ontzorgen
Als de keuze voor private 5G wordt gemaakt, is het doel van Flash Connectivity om de stap naar private 5G voor klanten helemaal te ontzorgen. Wim: ”Wij willen alle complexiteit bij hen wegnemen en de juiste technologie bieden die zij voor hun (missiekritieke) communicatie nodig hebben. Welke dit is, moet voor klanten niet uitmaken. Het moet de juiste (meest passende) en ook toekomstvaste oplossing zijn.”
“Klanten beseffen ondertussen heel goed wat voor hen de toekomst is. Denk aan Industry 4.0, digital twins, onderhoud op afstand en voorspellend onderhoud”, gaat Jean-Pierre verder. ” Ze zijn niet bang om de stap -naar private 5G- te maken, maar als system integrator geven wij het vertrouwen dat deze technologie beschikbaar is met een hoge betrouwbaarheid. Dat is voor klanten cruciaal. Wel is het daarbij natuurlijk belangrijk dat klanten de juiste use cases hebben die een stap naar private 5G rechtvaardigen. Wij gaan echt met hen hierover in gesprek.”
“Onze klanten zoeken een partner die hen van start tot finish begeleidt ; ‘turn-key’. Dat begint bij het opstellen van de vergunningaanvraag voor een private 5G netwerk. Dat is de vergunning perceelgebonden net 3,5 GHz-band met daarin opgenomen een netwerkplanning met een simulatie en meting, het systeemontwerp ter ondersteuning van de dekking en de capaciteit, het leveren en configureren van de user devices en het configureren van het systeem. Ook alles rondom cybersecurity, wat tegenwoordig erg belangrijk is. Samen met de speciaal hiervoor door ons geselecteerde leveranciers pakken we dit aan en zorgen we ervoor dat het hele ecosysteem uiteindelijk goed functioneert.”
Toekomstige ontwikkelingen
In de toekomst verwachten de experts van de Flash Connectivity Group nog veel nieuwe ontwikkelingen rondom private 5G. “We gaan vooral ontwikkelingen zien rondom de nieuwe frequenties voor up- en downlinks. Voor de industrie is dit toch het belangrijkste. Daarnaast zie je bijvoorbeeld dat ook de integratie met IoT steeds interessanter wordt. Dit laatste vooral vanwege de verhoogde efficiency van bedrijfsprocessen”, geeft Jean-Pierre aan.
“Wijzelf gaan hier de komende jaren zeker aan werken en ook aan ontwikkelingen die nog niet op de markt zijn. Denk aan een 5G-robothond, een 5G-helmcamera of een soort Google Glass, maar dan met 5G. Verder blijven we op zoek naar de meest gangbare en bruikbare use cases. Het doel is om echte ecosystemen te bouwen.”
Ondanks de flinke aandacht van de system integrator voor private 5G, blijft de huidige 4G/5G-samenwerking met Odido gewoon doorgaan. Wim: “Als je een klein gebied voor veel gebruikers van een dekkend netwerk wil voorzien, is het zinvol om na te denken over private 5G. Maar als je weinig gebruikers hebt, in combinatie met een groot geografisch werkgebied, dan ligt het meer voor de hand om de Priocom-4G/5G-simkaart te gebruiken die we met Odido in de markt zetten. Hierover hebben we prima afspraken gemaakt.”
Use cases belangrijk
Zoals gezegd, private 5G is niet in alle gevallen de beste oplossing. Geïnteresseerden in private 5G goed moeten goed nagaan welke toekomst zij met de oplossing voor ogen hebben. Zonder use cases die de efficiency van de bedrijfsprocessen en/of de veiligheid van gebruikers en systemen verbeteren, is de implementatie van een private 5G niet zinvol, zo stellen beiden tot slot vast.
Daarnaast moet private 5G ook toegevoegde waarde voor data-oplossingen of -toepassingen bieden. Dus niet alleen spraak, maar ook zaken als camerabewaking, robots of zelfs drones. Jean-Pierre tot slot:” We willen onze klanten helpen om breder na te denken over welke toepassingen samen leiden tot een economisch verantwoorde keuze rondom de implementatie van private en publieke 5G oplossingen als drager voor hun bedrijfs- en missiekritische toepassingen.”