In Nederland is private 5G na de vergunningverlening begin dit jaar net beschikbaar. Wat kun je ermee? En wat zijn de nieuwe toepassingen? In het buitenland is inmiddels al veel ervaring opgebouwd. Op de volgende pagina’s voorbeelden van geslaagde business cases uit de rest van de wereld (en zelfs al uit Nederland).
Training en coaching voor professionele sportteams
In Ierland is Vodafone al sinds 2016 sponsor van het nationaal rugby team. Vorig jaar zijn dankzij 5G veel nieuwe functies voor fans beschikbaar gekomen middels een app, waarin beelden van achter de schermen en real-time data beschikbaar is. Voor het nationale team is een private 5G oplossing ontwikkeld, die videobeelden van onder andere een drone direct kan ontvangen en verwerken. De trainers krijgen direct inzicht in de acties van het team en de individuele spelers. Voorheen zat er nog een dag tussen om alle data te verwerken, maar nu met de Private 5G oplossing is dit bijna real-time. Om de spelers goed te coachen, is snelle feedback over wat goed ging en wat beter kan, veel effectiever. De private 5G oplossing is in een bestelbus gebouwd, waardoor de oplossing ook tijdens de wereldkampioenschappen in Frankrijk kon worden gebruikt. Het Ierse team was winnaar van hun poel, maar kon na de kwartfinale naar huis. Ik ben benieuwd of er voetbalteams gebruik van gaan maken dit jaar tijdens het wereldkampioenschap!
Private 5G in de zorg voor missiekritische alarmering
In de afgelopen jaren heb ik samen met een aantal collega’s mogen werken aan een oplossing voor missiekritische communicatie op basis van een private 4G/5G oplossing. Het systeem is live en wordt verder uitgerold over het complex. Het oude private 2G systeem benaderde het einde van levensduur, vooral vanwege uitdagingen met de beschikbaarheid van devices. Dankzij het nieuwe systeem is de datasnelheid ongeveer 500 keer hoger. Met het oude systeem duurde het regelmatig 10 tot 20 seconden voordat alle medewerkers alarm van een collega hadden ontvangen. Omdat het over de veiligheid van medewerkers ging, is ervoor gekozen om dezelfde kwaliteit apparatuur in te zetten die normaal in zendmasten hangt van de publieke mobiele netwerken. Behoorlijk kostbaar, maar hier is door de directie voor de beste kwaliteit hard- en software gekozen. Toen het nieuwe systeem werd getest voor livegang, lukte het om 300 devices binnen 1 seconde vanaf de meldkamer te alarmeren. En dat, terwijl het radionetwerk al volledig werd gebruikt voor datatransport. Voor mij is dit een bewijs van de robuustheid van moderne 4G en 5G technologie, die gebouwd zijn om grote aantallen gebruikers een goede verbinding te geven.
Wat is mogelijk met Private 5G?
Als we kijken naar de techniek is er 50 MHz beschikbaar in de 3,5 GHz band. Daarbij is het noodzakelijk om de synchronisatie en de uplink/downlink verhouding gelijk te houden aan de rest van de band, zoals deze door de mobiele operators zullen worden gebruikt. De maximale datasnelheid in de downlink, gebruik makend van een eenvoudige 2×2 MIMO configuratie (dus geen beamforming) en gebruik makend van 256QAM, is ongeveer 300 Mbit/s. In de uplink is dit een kleine 100 Mbit/s. Deze snelheden komen niet in de buurt van wat mogelijk is met 5G in de mmWave band, maar voor heel veel toepassingen is dit ruim voldoende. Daarnaast heeft een organisatie een hoge mate van flexibiliteit ten aanzien van waar dekking en capaciteit beschikbaar wordt gemaakt.
Cleveland Clinic Private 5G
In de staat Ohio in de VS is afgelopen zomer een nieuw ziekenhuis van de Cleveland Clinics geopend. Dit compacte ziekenhuis is vanaf de opening uitgerust met een private 5G netwerk voor allerlei diensten aan patiënten, bezoekers en het personeel. Cleveland Clinics beheert 26 ziekenhuizen en de ambitie is om het nieuwste ziekenhuis te gebruiken om ervaring op te doen met innovaties zoals private 5G, om dat vervolgens ook op de andere locaties uit te kunnen rollen. Dit project is eigenlijk het eerste ziekenhuis in Amerika met een private 5G netwerk vanaf het begin. Er zijn er al wel meerdere met private 4G die nu naar 5G migreren. In dit project is samengewerkt met Verizon (mobiele operator), Ericsson als leverancier en KPMG als consultants, die vooral de diverse gebruikers hebben betrokken. Het private 5G netwerk wordt vooral gezien als mogelijkheid om veel te besparen op netwerkbekabeling en wordt als flexibele connectiviteitdienst ingezet. Naast asset tracking en het leveren van informatie aan patiënten en medewerkers, verwacht men vooral dat artsen steeds vaker overal toegang willen tot hoge resolutie medische afbeeldingen. Daarnaast verwacht men op termijn AR- en VR-toepassingen mogelijk te maken. Diverse leveranciers van medische systemen denken na over toepassing van 5G chips in hun apparatuur, maar daarvoor moet er wel een ecosysteem zijn. Cleveland Clinics heeft de ervaring dat voor diverse toepassingen WiFi niet zo geschikt is, vooral ook omdat gebruikers eigen WiFi hotspots meenemen en zo een operatie kunnen verstoren.
Ook voor beurzen en congressen
RAI Amsterdam was begin dit jaar de eerste beurs- en congresorganisatie in Europa en ook de eerste commerciële gebruiker in Nederland met een privaat 5G-netwerk. “We ontwikkelen ons steeds meer van een traditionele beurs- en congreslocatie naar een innovatieplatform en kenniscentrum waar evenementen plaatsvinden”, zegt Bret Baas, manager IT en Digital van RAI Amsterdam. “Nieuwe technologieën zijn zowel voor onze klanten als voor onszelf van groot belang. Ze zorgen ervoor dat er op technologisch vlak meer mogelijk is tijdens evenementen, zoals het rondvliegen met drones of tonen en doorsturen van video’s in de allerhoogste kwaliteit. Tegelijkertijd helpt het om ons gebouw slimmer te maken, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld crowd control en duurzaamheid.
Een van de grote voordelen van een privaat 5G-netwerk is dat, in tegenstelling tot WiFi, overbelasting van het netwerk nauwelijks meer voorkomt. Daarnaast heb je voor 5G geen kabels nodig. En het biedt exposanten en klanten veel meer mogelijkheden en zorgt dat wij naar hen toe erg flexibel kunnen zijn.”
Eigen netwerk op de bouwplaats
Het Spaanse Ferrovial heeft eind 2021 al het eerste operationele 5G SA particuliere draadloze netwerk van Groot-Brittannië ingezet bij het Silvertown Tunnel-project in Londen, in samenwerking met Nokia en Telent. Het netwerk, gebaseerd op de 5G SA-oplossing van Nokia DAC en gedeeld spectrum van Ofcom, zal het de draadloze connectiviteit binnen de tunnel verbeteren en ook de locatiecommunicatie. Verer wordt het ingezet voor het verbeteren van de milieumonitoring van het project en het bieden van realtime visualisatie van de bouwvoortgang. Het opent ook de deur naar toekomstige bouwprojecten die gebruikmaken van geavanceerde technologieën zoals IoT en AI.