Zorg & ICT van 9-11 april is het grootste health tech event van Nederland en dé jaarlijkse ontmoetingsplek in de Jaarbeurs Utrecht waar (zorg) professionals uit het hele ecosysteem in één bezoek gerichte informatie en inspiratie opdoen over de nieuwste technologieën en relevante ICT- oplossingen. Sprekers delen hun kennis op de Tech Mainstage en exposanten tonen hun laatste innovaties. Het thema dit keer is ‘fit for the future. Dit jaar telt de beurs weer meer exposanten en ook een erg boeiend lezingenprogramma.
Tijdens de beurs staan er wederom interes- sante keynotes en best practices op het programma rondom zes actuele topics:
• Artificial intelligence
• Cybersecurity
• Databeschikbaarheid • Health IoT
• Virtuele zorg
• Zorg op afstand
Hieronder kijken we wat de belangrijkste trends in die zes gebieden zijn.
AI in de gezondheidszorgsector
De gezondheidszorgsector, bekend om zijn uitgebreide datagebruik, zet met de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) een flinke stap. Door algoritmen toe te passen op enorme datasets, onthult AI nieuwe inzichten en voorheen verborgen patronen en corre- laties. Dit maakt niet alleen vroege detectie en behandeling van ziekten mogelijk, maar ook de voorspelling van het verkeer op de eerste hulp. Maar wat zijn de grenzen en welke risico’s brengt AI met zich mee? En welke rol gaat wetgeving daarin spelen?
Cybersecurity: bescherming van patiënt en gegevens
Cyberveiligheid blijkt een kritiek punt van zorg, waarbij jaarlijks honderden gezondheidszorg- organisaties wereldwijd het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. De dreiging, in combinatie met frequente datalekken, onderstreept het belang van cybersecurity in
de gezondheidszorg. Desondanks zijn veel zorgorganisaties onvoldoende voorbereid en ontbreken zowel technische als organisa- torische waarborgen. De gevolgen kunnen variëren van verstoringen in zorgprocessen tot reputatieschade en financiële verliezen als gevolg van ransomware. De dreigende autoriteit van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die boetes kan opleggen tot 5% van de jaaromzet wegens nalatigheid, zorgt voor extra urgentie. Experts en stakeholders op Zorg & ICT 2024 delen inzichten en ervaringen over het vergroten van de digitale weerbaarheid en het borgen van patiëntgegevens.
Naadloze gegevens-uitwisseling
Ondanks het wettelijke mandaat voor elektro- nische gegevensuitwisseling in de gezond- heidszorg blijft het bereiken van naadloze interoperabiliteit een uitdaging. De consensus over de noodzaak van elektronische gegeven- suitwisseling botst met de praktische hinder- nissen die worden opgelegd door gesloten systemen en organisatorische fragmentatie. Het overwinnen van deze obstakels vereist gezamenlijke inspanningen van de overheid, leveranciers, zorgverleners en patiënten- organisaties. Zorg & ICT 2024 gaat in op mogelijkheden om de vrije stroom van digitale informatie te faciliteren en de rol van verschil- lende belanghebbenden verkennen bij het bereiken van effectieve gegevensuitwisseling.
Health Internet of Things (Health IoT)
Verbonden apparaten die gezondheidsge- gevens meten en delen, zijn alomtegenwoordig in het dagelijks leven. In de gezondheidszorg biedt het Internet of Things (IoT) ongekende mogelijkheden. Het op afstand monitoren en behandelen van patiënten wordt mogelijk, waardoor de noodzaak voor dure ziekenhuis- bezoeken afneemt. Het snijvlak van zorg en markt brengt echter uitdagingen met zich mee met betrekking tot de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en betrouwbaarheid van deze apparaten en het beheer van de enorme hoeveelheid gegene- reerde data.
Virtuele zorg via Extended Reality (ER)
Extended Reality (ER)-technologieën, waaronder augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR), beloven de gezond- heidszorg efficiënter en veiliger te maken. Van medisch onderzoek tot de klinische praktijk: deze technologieën bieden virtuele omgevingen voor experimenten en leren. Door de potentiële voordelen en valkuilen te onderzoeken, zal Zorg & ICT 2024 de nieuwste ER-technologie demonstreren en vragen beantwoorden rond de impact van virtuele zorg op de relatie tussen zorgverlener en patiënt.
Gezondheidszorg op afstand
Het concept van gezondheidszorg thuis wint aan momentum, waarbij steeds meer zorgverleners en patiënten oplossingen voor gezondheidszorg op afstand omarmen. Deze verschuiving is duidelijk zichtbaar in de langdurige zorg, waar virtuele bezoeken door wijkverpleegkundigen steeds gebruikelijker worden. De verwachting is dat de groei van de gezondheidszorg op afstand zal versnellen, waardoor zorgaanbieders de waarde van de fysieke infrastructuur zullen heroverwegen. Er blijven uitdagingen, waardoor zorgverleners
de voordelen moeten evalueren, de zorgen van burgers moeten aanpakken en moeten omgaan met de complexiteit van het implemen- teren van gezondheidszorg op afstand voor diverse groepen patiënten.
Exposanten en lezingenprogramma
Zoals gezegd telt Zorg & ICT dit jaar een zeer uitgebreid lezingenprogramma. Een kleine greep: Tom Faber en Aenne Merkx van het Isala Ziekenhuis over het organiseren van de zorg van de toekomst, bijvoorbeeld door zorg te verplaatsen van ziekenhuis naar dichtbij huis. Drie sprekers van het Erasmus MC vertellen over de Digitale Koers ‘28 van het Rotterdamse ziekenhuis. Patrick Groot Nuelend van Extreme Networks gaat in gesprek met een klant over netwerken in de healthcare-omgeving. Zetacom organiseert onder meer sessies over smartphones in het Rode Kruis Ziekenhuis en optimale connectiviteit, locatiebepaling in de zorg. Alphatron Medical Systems vertelt over de connec- tiviteit tussen hun apparatuur en de digitale ziekenhuisomgeving, waaronder het EDP. Verder presenteert KPN Health over een veilige informatie infrastructuur
Onder de exposanten vinden we dit jaar onder meer KPN Health, Avics, Detron Zetacom, Extreme Networks, Odido, Spectralink, Spie, Topdesk, Alcatel Lucent, Alphatron, Axians, Cinnovate, Com1, Cybertwice, Flash Private Mobile Networks, Pexip, Teamtelefoon, Vcare Connect, Verkerk, Voice Solutions en vele anderen.
Klik hier voor meer informatie