Vanuit de internationale Telecom, Wi-Fi-én broadcast gemeenschap wordt met spanning uitgekeken naar de World Radio Conference in Dubai die volgende week begint en tot 15 december duurt. Op dit vierjaarlijkse event van de International Telecommunication Union (ITU) worden wereldwijd alle mogelijke frequenties op aarde én daarbuiten verdeeld.
De ITU, onder de paraplu van de Verenigde Naties, is verantwoordelijk voor de wereldwijde regulering van frequenties. Niet alleen mobiele operatoren, maar ook de satellietindustrie houdt de adem in, want iedereen wil een groter stuk van de taart. Specifiek voor Europa draait de discussie rond de 600 MHz-band en de 6 GHz band voor WLAN.
De eerste World Radio Conferenties (WRC) na de start in 1903 gingen vooral over het beheer van het internationale radiofrequentiespectrum. In die begindagen werd draadloze telegrafie snel een commerciële toepassing, terwijl de technologie nog maar net was ontdekt (1897). De allereerste wereldconferentie in Berlijn, gericht op draadloze communicatie met overzeese gebieden, legde de basis voor het ontvangen en verzenden van telegrammen tussen kuststations en schepen op zee. Hulpoproepen van schepen kregen hierbij altijd prioriteit.
In de tweede helft van de vorige eeuw domineerden omroepbanden vaak de agenda van de conferenties. Met de opkomst van mobiele technologieën en de verwachtingen rond 5G en 6G-netwerken, verschuift de focus op de komende WRC-23 naar het middenbandspectrum (1 tot 6 GHz).
De explosie van mobiele toepassingen heeft het speelveld aanzienlijk veranderd, waardoor de conferenties nu de toekomst van mobiele technologie vormgeven. Niet alleen mobiele operatoren, maar ook de satellietindustrie houdt de adem in, vooral over het herzieningsvoorstel van vermogenslimieten voor satellieten om interferentie te voorkomen. Met de nieuwe 5G releases wil de mobiele industrie ook satellietcommunicatie naar gewone toestellen mogelijk maken (zie artikel in TBM 4 van oktober).
600 MHz voor TV, podiums of mobiel?
Specifiek voor Europa draait de discussie rond de 600 MHz-band, waar telecom en omroep belangen tegenover elkaar staan. Deze frequentieband, oorspronkelijk gebruikt voor televisie, heeft historisch gezien spanningen tussen sectoren veroorzaakt. Hoewel theoretisch alle landen in ‘region 1’ hun omroepactiviteiten in de 700 MHz-band moesten staken tegen juni 2020, bleef dit in sommige gevallen een uitdaging vanwege diverse nationale omstandigheden.
Mobiele operatoren lobbyen nu intensief voor toegang tot de 600 MHz-band, bewerend dat dit de mobiele snelheden op het platteland aanzienlijk zou verbeteren. In Amerika is deze band al een aantal jaren in gebruik door mobiele operators. De Europese omroepsector en professionele audiosector (PMSE) verzetten zich echter tegen verdere spectrumafgifte. Een paar jaar terug heeft men nieuwe draadloze microfoons moeten kopen in de 600 MHz band en nu lijkt men daar ook weer uit weg te moeten gaan.
Met verschillende scenario’s op tafel voor de toekomst van de 470-694 MHz-band, variërend van toewijzing voor lineaire digitale televisie tot gedeeltelijk gebruik voor 5G Broadcast en/of mobiele diensten, staat Europa voor belangrijke beslissingen. De keuze tussen technologische vooruitgang en behoud van bestaande omroepinfrastructuur brengt uitdagingen met zich mee, en op WRC-23 zal er waarschijnlijk een compromis worden bereikt, waarbij de band tot 2030 gereserveerd blijft voor lineaire digitale televisie.
De evolutie van technologie en de voortdurende spanning tussen industrieën maken WRC-23 een cruciaal evenement voor het vormgeven van de toekomst van het internationale radiofrequentiespectrum. De discussies en beslissingen op deze conferentie zullen niet alleen de mobiele technologieën beïnvloeden, maar ook de balans tussen verschillende sectoren in de dynamische wereld van draadloze communicatie
Wi-Fi uitbreiding op 6 GHz
Nieuwe frequenties voor Wi-Fi zullen daar ook besproken worden, vooral het exclusieve gebruik van de bovenste deel van de 6 gigahertz-band voor WLAN baart de deelnemers uit Europa zorgen: wordt in Dubai de koers uitgezet voor licentievrij gebruik door WLAN? In een aantal landen is de volledige 1.200 MHz toegewezen (5925-7125 MHz), terwijl in Europa slechts 500 MHz is toegestaan.
Een van de voorstanders van het exclusief openstellen van de gehele 6 GHz-band voor WLAN in de EU is Michael Müller, Vice President Wireless LAN & Switches bij LANCOM Systems. Een behoefte die wordt ondersteund door een brede alliantie van netwerkbeheerders, hardwarefabrikanten en verenigingen.
“Er staat de komende weken veel op het spel in Dubai. In 2021 maakte de EU de weg vrij voor vergunningsvrij gebruik van de lagere 6 GHz-band door WLAN. Een bewuste en juiste beslissing. Het spectrum dat tot nu toe in Europa werd gebruikt, is hierdoor verdubbeld: de extra 500 MHz was een mijlpaal voor ultra-snelle Wi-Fi als sleuteltechnologie op weg naar een draadloze gigabitmaatschappij.
De nieuwe Wi-Fi 6E technologiestandaard maakt compleet nieuwe gebruiksscenario’s mogelijk. Een voorbeeld is in real-time toepassingen zoals augmented en virtual reality, waarbij de intensieve beeldberekening kan worden uitbesteed naar krachtige servers. In het bedrijfsleven, zoals in de productie, stimuleert het gebruik van het 6 GHz frequentiebereik de innovatie voor veel nieuwe toepassingen, zoals op het gebied van robotica.”
– Michael Müller
Hoe groot deze prestatie ook is, we kunnen er ons niet tevreden mee stellen. De vraag naar connectiviteit neemt geleidelijk toe en hier kan in de toekomst alleen aan worden voldaan als er extra frequentieruimte wordt vrijgegeven voor WLAN. Om het volledige potentieel van Wi-Fi te realiseren en gelijke tred te houden met de wereldwijde technologische ontwikkelingen, moet de EU actie ondernemen.
De exclusieve toewijzing van de volledige 6 gigahertz-band voor vergunningsvrij WLAN-gebruik is cruciaal voor kosteneffectieve toegang tot de steeds groter wordende reeks digitale diensten, of het nu in de privésector, het bedrijfsleven of de publieke sector is, met inbegrip van onderwijs en gezondheidszorg. Ze hebben allemaal gigabit snelheden nodig en meer bandbreedte is essentieel voor een snelle gegevensoverdracht. Dit is vooral nodig in omgevingen met een hoge gebruikersdichtheid zoals scholen, collegezalen of voetbalstadions.
Toonaangevende economische naties zoals de VS, Canada en Zuid-Korea zijn ons in dit opzicht al een gigantische stap voor en hebben de volledige 1.200 MHz opengesteld voor WLAN. Het is nu aan Europa om dit voorbeeld te volgen en te zorgen voor harmonisatie van het spectrumbeleid. De onderhandelingen in Dubai zullen daarom van groot belang zijn voor de richting van het netwerkbeleid en daarmee indirect ook voor de verdere economische ontwikkeling van Europa binnen de wereldwijde concurrentie.