De directie van Gigaset AG heeft besloten een aanvraag in te dienen bij de regionale rechtbank voor de opening van een standaard insolventieprocedure voor Gigaset AG, evenals een aanvraag voor de opening van een insolventieprocedure in eigen beheer voor haar indirecte dochteronderneming Gigaset Communications GmbH. Dat houdt in dat het moederbedrijf, Gigaset AG, het faillissement heeft aangevraagd , terwijl de operationele dochteronderneming, Gigaset Communications GmbH , een onafhankelijke herstructurering plant.De ontwikkelings-, productie- en verkoopactiviteiten van Europa’s marktleider voor draadloze DECT-telefoons zullen dan ook ongewijzigd doorgaan.
De achtergrond voor de faillissementsaanvraag is in wezen een onverwachte en aanzienlijke daling van de omzet in de tweede helft van 2023 en dus een bedrijfsontwikkeling die aanzienlijk achterbleef bij het plan, met een aanhoudend en steeds groter wordende zwakke vraag naar Gigaset-producten, evenals algemene aankopen en terughoudendheid bij de consument. in Duitsland en Europa, met overeenkomstige effecten op de liquiditeit van bedrijven. De onderhandelingen met investeerders over nieuw eigen en vreemd vermogen zijn nog niet voldoende concreet geworden om de noodzakelijke instroom van middelen veilig te stellen om Gigaset buiten de insolventieprocedures voort te zetten.
Verwijtbaar
dr. Magnus Ekerot, sinds begin dit jaar overgekomen van Bosch en sindsdien CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Gigaset AG, stelt: “De afgelopen jaren heeft Gigaset de achteruitgang van zijn kernactiviteiten met draadloze DECT-telefoons niet kunnen compenseren door de juiste koers te varen in de nieuwe business. gebieden. Deze ongezonde en eenzijdige bedrijfsoriëntatie en de onverwachte en aanzienlijke omzetdaling die zich nu in de tweede helft van 2023 heeft voorgedaan, hebben tot de huidige situatie geleid.”
De bedrijfsactiviteiten zullen onveranderd doorgaan, hoewel de economische levensvatbaarheid van elke afzonderlijke bedrijfstak intensief zal worden onderzocht als onderdeel van het herstructureringsproces. “Zelfs in deze uitdagende situatie zullen onze medewerkers hun best doen om onze klanten hoogwaardige en duurzame telecommunicatieoplossingen te bieden”, legt Dr. Ekerot gaat verder. De lonen van werknemers worden tot eind november 2023 gedekt door het Federaal Arbeidsbureau als onderdeel van de uitkering bij insolventieverlies.
Het indienen van een faillissementsaanvraag geeft Gigaset de mogelijkheid om een fundamentele herstructurering te ondergaan. “Deze nu noodzakelijke stap stelt ons in staat het bedrijf van de grond af aan te herstructureren en een solide economische basis te geven”, bevestigt Dr. Ekerot.
Samen met dr. Ekerot, de aan te stellen bewindvoerder, zal met betrokkenheid van de crediteurencommissie de verdere maatregelen implementeren om de operationele activiteiten voort te zetten. De komende weken zal de nadruk liggen op de implementatie van het herstructureringsconcept.
TBM was dit voorjaar nog te gast op het hoofdkantoor en de fabrieksfaciliteiten in Bocholt.
Nieuwe koers
De markt voor vaste telefoons krimpt al jaren doordat smartphones steeds vaker in huishoudens en kantoren worden gebruikt. Gigaset probeert daarom al enkele jaren nieuwe bedrijfsgebieden te ontwikkelen. In 2015 kondigde de fabrikant de ontwikkeling aan van eigen smartphones.
De toenmalige bedrijfsbaas Charles Fränkl wilde profiteren van de populariteit onder veel telefoonkopers – de inzending was een “logische ontwikkeling naar de toekomst “, zei hij destijds. De berekening klopte echter niet: het middelgrote bedrijf kon zich niet handhaven op de zeer competitieve markt die gedomineerd werd door bedrijven als Apple en Samsung .
Ook sponsoring van voetbalrecordkampioen FC Bayern hielp niet veel. De toenmalige clubbaas Karl-Heinz Rummenigge verzekerde dat de sterren voortaan alleen nog maar zouden bellen met Gigaset-smartphones. De spelers, zo ging het gerucht destijds, waren er niet bijzonder enthousiast over. Veel mensen gebruiken hun iPhone het liefst voor privédoeleinden, zo werd gezegd. De klanten voelden hetzelfde. Het partnerschap liep in 2022 af.
Een overblijfsel van de Siemens-Groep
Gigaset is anno 2023 een internationaal opererend bedrijf op het gebied van communicatietechnologie, gevestigd in Bocholt, Duitsland. Het middelgrote bedrijf is Europa’s marktleider op het gebied van draadloze DECT-telefoons en is ook internationaal toonaangevend met ongeveer 850 medewerkers en verkoopactiviteiten in meer dan 50 landen. De bedrijfsactiviteiten van het traditionele bedrijf met 175 jaar geschiedenis omvatten ook Android-gebaseerde smartphones voor particuliere en zakelijke klanten, cloudgebaseerde smart home-aanbiedingen en zakelijke telefonieoplossingen voor SoHo, MKB- en zakelijke klanten.
Gigaset was een van de laatste overblijfselen van de telecommunicatiedivisie van Siemens . De Münchense DAX-groep was ooit wereldmarktleider, maar miste de trend naar telefonie via internet. De mobiele telefoontechnologie ging uiteindelijk naar Nokia. De mobiele telefoondivisie ging failliet, slechts een jaar nadat deze aan Qimonda was verkocht . Siemens verkocht de draadloze telefoons met het merk Gigaset aan investeringsmaatschappij Arques.
Toen in 2013 verliezen het voortbestaan van het bedrijf bedreigden, nam de Chinese zakenman Pan Sutong het roer over met zijn investeringsmaatschappij Goldin Financial Holdings. Volgens datadienstverlener LSEG had hij laatst 72 procent van de aandelen in handen. Het bedrijf was onlangs 42 miljoen euro waard op de beurs.