Tot mei dit jaar hadden nog maar weinig mensen in de Nederlandse telecombranche van Sewan gehoord. Dat veranderde snel toen de Franse telecom operator de Eindhovense branchegenoot Pocos overnam. Een logische overname, bleek al snel. De Fransen werken rustig aan Europese expansie en de eigenaren van Pocos waren al even op zoek naar een koper. Voorwaarde, de nieuwe eigenaar moest wel aansluiten bij het DNA van de Eindhovense connectiviteitsspecialist. En dat lijkt prima gelukt, vertelt Richard Jansen, CEO van Pocos.
Ook Richard zelf kende het Franse Sewan tot een half jaar geleden niet. Toen hoorde hij de naam van de Fransen voor het eerst. De twee eigenaren van Pocos, Jordi Smits en Simon Poels, hadden eerder aangegeven hun aandelen te willen verkopen. Ze waren af en toe nog wel projectmatig betrokken, maar de rol van enkel aandeelhouder beviel ze toch minder, daarvoor was de binding met de organisatie te groot. Reden voor Richard indertijd om ze te adviseren om hun aandelen van de hand te doen. Richard: “Er waren meerdere partijen geïnteresseerd, zowel nationaal als internationaal.
Maar Jordi en Simon zochten naar een partij die én goed was voor onze ambities én voor onze eigen organisatie. Het siert ze dat ze niet voor de makkelijke weg zijn gegaan. Bij een partij die hier al actief is, loop je toch het risico dat je opgeslokt wordt. ”
Onderscheidend
Bij Sewan lag dat toch even anders. Zeker, er zijn internationale groeiambities. Maar daar neemt de organisatie de tijd voor. Richard: “Ze doen dat rustig en gedegen. Daarbij zijn al die bedrijven na de overname gegroeid en is er weinig verloop.” Zo werden in 2016 in Spanje, in 2019 in België en in 2020 in Duitsland bedrijven overgenomen en aan de Sewan-organisatie toegevoegd. Uiteindelijk is de ambitie om zo de grootste speler in deze markt in Europa te worden. Verder viel het Richard direct op dat de drie eigenaren van Sewan een technische achtergrond hebben. “Dat is heel herkenbaar voor ons. Ook als ik kijk naar onze kernwaarden; diensten die altijd werken, het verschil maken met de menselijke verbinding, zakendoen makkelijk maken en in een keer goed opleveren, om er een paar te noemen:” Er zijn echt schrikbarend veel overeenkomsten. Daarbij hanteren ze dezelfde manier van werken, indirect, met white label, een eigen platform met BroadWorks als basis en focus op automatisering.”
Franse interesse
Voor Sewan was Pocos om meerdere reden interessant. Allereerst dus de overeenkomsten; ze verkopen allebei communicatieen IT-diensten voor bedrijven via een partnerkanaal. Beiden bieden distributeurs één enkele interface om hun klanten van begin tot eind te beheren. “Daarbij”, stelt Richard, “is connectiviteit in Nederland enorm beschikbaar én stabiel, de penetratie van verglazing is heel hoog en anders is er wel goed DSL beschikbaar. Daardoor is de adoptie van cloudgerichte diensten over internet, als VoIP en UC, in Nederland groter. In de landen om ons heen is dat niet zo. Van daaruit kunnen wij zeker wat kennis brengen.”
Andersom krijgen Richard en zijn 24 collega’s er ineens 750 collega’s bij, waarvan maar liefst 220 developers. “Dat geeft natuurlijk een enorme slagkracht. De developers en network engineers hier komen naast hun huidige team ook in een global team. Daar kunnen ze samen hun kennis delen en nieuwe projecten ontwikkelen. Dat is natuurlijk enorm spannend en uitdagend voor ze.”
Daarbij zijn de Fransen al wat verder met het aanbieden van de digital workplace vanuit Microsoft, in combinatie met de firewall van Fortinet. “Dat zou interessant voor ons kunnen zijn.”
Natuurlijke overgang
Zoals gezegd gaat Sewan altijd voorzichtig te werk bij een overname. Richard: “Tot oktober nemen we de tijd voor observatie; wat kunnen we van elkaar leren. Waar ligt de synergie. Waar kunnen we integreren. Waar zit laaghangend fruit, denk aan het afstemmen van de financiële pakketten. We gaan elkaar zo beter leren kennen. Daarbij bepalen we van hieruit het tempo. Wij kennen de Nederlandse markt natuurlijk beter.