Luchthaven Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam stappen naar de rechter omdat ze het oneens zijn met het 5G-beleid van het kabinet, zo meldt nieuwsplatform FD. Ze vrezen dat ze met digitale vernieuwingen achteropraken door de manier waarop het ministerie van Economische zaken (EZK) de nieuwe frequenties voor de mobiele technologie wil verdelen. De rechtzaak zou wel eens vertraging kunnen opleveren voor de veiling van de 3,5 GHz 5G band, die nu voor het najaar gepland staat. En dat is al rijkelijk laat.
De veiling staat nu voor het najaar gepland, maar een woordvoerder van minister Adriaansens erkent tegenover de NOS dat de rechtszaak mogelijk tot uitstel leidt. “Het is nog niet duidelijk of de veiling kan doorgaan. Het is vervelend als er opnieuw vertraging zou ontstaan, maar tegen een besluit van de overheid mag je beroep aantekenen. Die zaak zullen we moeten afwachten.”
Inmiddels hebben de Tweede Kamerleden Dekker-Abdulaziz (D66) en Grevink (VVD) vragen gesteld aan Adriaansens over het bericht. Over het tijdspad van de mogelijke rechtzaak is nog niks bekend. Het kan ook dat partijen na overleg tot overeenstemming komen, waardoor de veiling geen uitstel oploopt.
Schiphol en de haven hadden al een alternatief plan ingediend, maar dat is door het ministerie afgewezen. Een woordvoerder van het Havenbedrijf schetst de gang naar de rechter als ‘uiterst redmiddel’. Ook maken ze bezwaar tegen hoe die schaarse ruimte wordt verdeeld. Dat gebeurt op volgorde van aanmelding: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Meer inbreng
De bedrijven vinden dat ze in het Nationaal Frequentieplan van minister Adriaansens van EZ Â te weinig ruimte krijgen. Verdere innovatie en digitalisering wordt daardoor volgens hen onmogelijk gemaakt. Â Zo wil Schiphol een eigen netwerk voor de automatisering van de bagagekelder, waarvoor een eigen 5G-netwerk noodzakelijk is.
De mainports willen bovendien een rol krijgen in het verdelen van frequenties met partnerbedrijven, in het geval van Schiphol bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappijen. Het spectrum zou daarmee volgens hen efficiënter gebruikt kunnen worden. Ook met de plek van de frequenties — aan de randen van het spectrum, waar meer verstoring is — zijn de bedrijven niet blij.
Aan de andere kant van het spectrum staan de operators, die bij de veiling honderden miljoenen moeten neertellen, en daar tegenover zoveel mogelijk speelruimte wensen om die investering terug te verdienen. . Aparte frequentieblokken voor bedrijven zijn volgens hen niet nodig, omdat de operators met nieuwe technologie zelf ook netwerken op maat kunnen en willen leveren.