Na twee jaar grondig onderzoek heeft Snom Technology een patent verkregen op het gebied van gebouwautomatisering en aansturing van slimme werkplekken via VoIP-toestellen.
De methode om KNX-compatibele apparaten met niet-KNX-compatibele IP-telefoons te besturen werd speciaal ontwikkeld door IP-telefoonfabrikant Snom Technology GmbH en kreeg eind 2022 het Europese octrooi. Het patent toont aan dat IP-toestellen veel meer bieden dan alleen communicatie.
De premium fabrikant streeft al geruime tijd naar de integratie van IP-telefoons als onderdeel van de gebouwautomatisering, omdat bedrijven altijd telefoontoestellen nodig hebben. De open standaard KNX en zijn capaciteit om te communiceren met IP apparatuur zijn de afgelopen twee jaar onderwerp geweest van een diepgaande studie, die heeft geleid tot de creatie van een KNX gateway die de prijs van KNX systemen verlaagt. Gebruikers kunnen zo kennismaken met de voordelen van dit systeem, waarbij de keuze van de componenten wordt beïnvloed door economische variabelen.
Waarom KNX?
KNX is een open standaard voor gebouwautomatisering en kan door meerdere fabrikanten worden gebruikt. Het systeem is een van de meest gebruikte gebouwbeheersystemen in Europa en Azië en is gebouwd als een gedecentraliseerd systeem, waardoor storingen een minimale impact hebben op de rest van de installatie. Deze en andere details van de op KNX gebaseerde communicatie tussen sensoren en elementen vroegen om de ontwikkeling van een KNX-URL-gateway voor huis- en gebouwautomatisering.
“Het juiste besturings- en visualisatieapparaat voor alle toepassingsgebieden is al beschikbaar in de vorm van onze telefoons, als statische bureautelefoons of mobiel met onze DECT-oplossingen”, zegt Simón Golpe Varela, softwareontwikkelaar bij Snom Technology GmbH, de KNX-integrator en uitvinder van het proces. “Licht- en verwarmingsregeling zijn slechts de nieuwste functionaliteiten naast de vele anderen die nog zullen volgen. Daarmee leveren ook onze eindapparaten een niet onbelangrijke bijdrage aan energiebesparing.”
Dankzij het gepatenteerde proces kan bijvoorbeeld de Snom D735 via de reeds ingebouwde sensoren nu constant het licht op de werkplek beheren. Met een paar extra componenten (zoals een USB-temperatuursensor) kan elke Snom-telefoon ook KNX-verwarmingsactuatoren aansturen.
Zulke functietoetsen kunnen ook functioneren als bediening voor KNX als ze goed geconfigureerd zijn. Voor gebruikers opent dit een scala aan mogelijkheden! Door deze eenvoudige stap is het niet langer nodig om de functietoetsen aan te passen met behulp van KNX-integratoren of om veel dure KNX-sensoren aan te schaffen. En dat is nog niet alles: De veelzijdigheid van deze systemen wordt aanzienlijk vergroot door een IP telefoon als KNX besturingseenheid te gebruiken. Het toestel kan bijvoorbeeld op elk moment gebruikt worden om een apart gebouwcircuit te bedienen vanuit een andere ruimte, zonder dat er een gebruiker aanwezig hoeft te zijn.
Door het gepatenteerde proces hoeft de SNOM-KNX-gateway bovendien slechts één keer in het KNX-systeem te worden geïntegreerd en functioneert zo onafhankelijk mogelijk van de parametrering in ETS (KNX-projectiesoftware). Daarom kan de gebruiker van het IP-eindapparaat op elk moment zelf bepalen welke knop op de telefoon welke schakeling moet aansturen”, bevestigt Golpe Varela.
Slimme veelzijdigheid
Zo lag het volgens Golpe Varela voor de hand om de helderheidssensor van de Snom-IP-telefoon D735 te gebruiken als sensor voor de licht op de werkplek (door het besturen van een KNX-dimactuator) en de functietoetsen voor het bedienen van de jaloezieën of het openen van het raam. Het doorgeven van temperatuur- of luchtkwaliteitswaarden aan de telefoon resp. de directe inbouw van speciale sensoren op het eindapparaat kan de KNX-verwarmings-, -klimaat- en -ventilatie-actuatoren aansturen.
De eerste voorbeelden van deze integratie toonde Snom al live op Light + Building 2022 en ze zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel op de stand van Snom op Integrated Systems Europe (ISE) in Barcelona van 31 januari tot 3 februari 2023.
Het onderzoek op het gebied van gebouwautomatisering wordt intussen voortgezet. Het analyseert onder andere een mogelijke integratie van Snoms beacon- en DECT-technologieën in bedrijfsautomatiseringsscenario’s.
„In principe zijn er geen grenzen aan creativiteit en verbeelding als het gaat om een slim gebouw. Op de lange termijn worden duurzaam gebouwde gebouwen steeds meer verbonden en gedigitaliseerd. De enige beperkende factor is altijd de interne structuur van de bedrijven en hun uitrusting. Maar een IP-telefoon en dus een potentiële besturingseenheid heeft nu al bijna iedereen op zijn bureau staan”, besluit Golpe Varela.