In 2022 zette Microsoft met Microsoft Teams zijn opmars verder voort. Remco de Kramer was daar als Senior Go to Market Manager Modern Work ook afgelopen jaar nauw bij betrokken.
Hoe kijk je terug naar 2022 en waarom?
De rol van IT is het afgelopen jaar flink veranderd en aangepast aan nieuwe mogelijkheden, zoals het hybride werken. Een toenemend aantal vergaderzalen werd geschikt gemaakt voor hybride vergaderen. Waarbij deelnemers in zowel de zaal, als op afstand elkaar goed horen, zien en samenwerken. Een toepassing waar traditionele vergaderzalen niet voor ontworpen zijn. Door Teams naar de vergaderzaal te brengen met Teams Rooms device wordt deze nieuwe manier van vergaderen mogelijk gemaakt.
Wat waren zakelijk gezien voor jou en je organisatie de meest opvallende momenten/gebeurtenissen afgelopen jaar.
De vele beveiligingsindicenten die het nieuws hebben gehaald in 2022 waren opvallend. De toegenomen flexibiliteit – bijvoorbeeld op het gebied van locatie-onafhankelijk werken – vraagt uiteraard extra maatregelen op het gebied van beveiliging. Wij zien duidelijke signalen van een toename aan cybercriminaliteit. Desondanks blijven veel organisaties achter met het nemen van basis beveiligingsmaatregelen en lopen hierdoor onnodig risico. Dit terwijl ze met Microsoft 365 maatregelen voor beveiliging al in huis hebben. Denk aan het verifiëren van alle gebruikersidentiteiten met multifactor-authenticate, het geven van toegang met minimale machtigingen voor beheerders of zeker stellen dat apparaten die toegang hebben tot bedrijfsinformatie altijd up-to-date zijn. Ook kan informatie in documenten zelf beschermd worden door ‘sensitivity labels’, die tegenwoordig automatisch toegepast worden. Weet je niet zeker of er voldoende beveiligingsmaatregelen zijn genomen of ben je benieuwd welke extra mogelijkheden er zijn? De Microsoft Secure Score in het admin center geeft antwoord op deze vraag.
Wat is je verwachting en visie voor 2023, dan zowel voor de hele markt als voor jullie organisatie?
Hybride werken stelt nieuwe eisen aan de gebruikte technologie. In de praktijk bestaat het risico dat er een complexe situatie ontstaat, waarin organisaties afhankelijk zijn van een veelvoud aan verschillende, losstaande oplossingen. Dergelijke oplossingen integreren beperkt met elkaar. Hierdoor moeten gebruikers, om hun werk te kunnen doen, veelvuldig wisselen van context (applicatie of device) en op zoek naar informatie. Wat tot productiviteitverlies leidt. Tegelijkertijd zorgen de huidige economische omstandigheden ervoor dat organisaties hun kosten en complexiteit verder moeten terugbrengen.
Organisaties gaan in 2023 kritisch kijken of ze gebruik maken van overlappende IT of kunnen standaardiseren op één oplossing. Hiermee worden onnodige licentiekosten voorkomen, maar wordt ook de druk op de IT-organisatie verminderd. Het ondersteunen, beheren en opbouwen van expertise op meerdere oplossingen vergt meer personeel. Dit is een uitdaging voor vele organisaties geworden, gezien het tekort aan IT-medewerkers, dat zal standhouden in 2023 ondanks economische tegenwind.
Van welke ontwikkeling verwacht je in 2023 het meest qua succes/groei/aandacht?
Consolidatie en vereenvoudiging van IT zal in 2023 hoog op de agenda staan van organisaties. Het ligt voor de hand dat organisaties eerst kijken naar een product dat al gebruikt is. Voor de meeste organisaties in Nederland is dit Microsoft 365. Dit is een suite die vrijwel alle productiviteits- en beveiligingsoplossingen biedt in één product en vele losstaande oplossingen overbodig maakt. Alle apps en services in de suite maken gebruiken van dezelfde slimme oplossingen om het IT-beheer inclusief beveiliging aanzienlijk te vereenvoudigen. Denk aan losstaande oplossingen, zoals (hosted) telefooncentrales, meeting services, endpoint- / mobile device management, beheer identiteit en voorwaardelijke toegang, bestandsdeling/-opslag of anti virus. Veel organisaties zijn echter onvoldoende op de hoogte van de verschillende onderdelen die Microsoft 365 in huis heeft. Microsoft en haar partners gaan hier in 2023 extra aandacht aan besteden.
Heb je goede voornemens voor volgend jaar? En anders mag je ons wel wat tips meegeven.
Ik ga beter vasthouden aan gezonde werkgewoontes. Bijvoorbeeld korte pauzes na iedere meeting, voldoende focus tijd inplannen en geen multitasking tijdens meetings. Ondanks dat ik hier al prioriteit aan geef blijft het geregeld een uitdaging om dit consequent te doen. Daarnaast ga ik, nu de files weer terug zijn (en de voor mij bijbehorende 2,5 uur reistijd), zorgen dat ik het maximale haal uit iedere werkdag op kantoor. Voor mij betekent dit tijd nemen voor veel persoonlijk contact. Werkdagen vanuit het ‘kantoor’ in mijn tuin gebruik ik voor focus werk en update meetings van 25 minuten. De reistijd die ik hiermee voorkom besteed ik niet aan extra werk, maar aan mijn gezin.