35 procent van de kleine en middelgrote ict-bedrijven beschikte aan het begin van de coronacrisis niet over de juiste thuiswerk-tools. Dat concludeert het Amsterdamse software-adviesbureau Capterra na onderzoek.
Het adviesbureau ondervroeg honderden mkb-organisaties over hoe zij thuiswerken faciliteren voor hun medewerkers. Hieruit blijkt dat ruim de helft (54 procent) van de bedrijven in de eerste thuiswerk-weken niet beschikte over de benodigde programma’s en tools om massaal te kunnen telewerken. Veel van hen (37 procent) hebben sindsdien in korte tijd hardware en software aangeschaft voor samenwerking op afstand. Nog eens 17 procent is dit van plan.
Opvallend
Wat de onderzoekers opvalt is dat meer dan een op de drie mkb-ondernemingen in de ict-sector (35 procent) nieuwe technologie heeft moeten aanschaffen sinds de thuiswerk-oproep van het kabinet. ‘Je zou verwachten dat technologische bedrijven digitaal vooroplopen’, schrijven ze. Nog eens 11 procent van bedrijven in deze sector is van plan nieuwe software aan te schaffen en 54 procent had dit al geregeld. Enkel de financiële dienstverlening en de gezondheidszorg moesten vaker nieuwe telewerk-oplossingen aanschaffen, aldus de onderzoekers.
Ook opvallend is dat bijna de helft van de thuiswerkers werkt op privé-apparatuur, 36 procent op zakelijke apparatuur en de rest gebruikt zowel privé- als zakelijke apparaten. Nog geen 20 procent van de telewerkers ontving it-beveiligingsvoorschriften van zijn of haar werkgever.
Â
Online communicatie en vergaderen
Ondernemingen schaffen vooral toepassingen voor online-communicatie en -vergaderingen aan. Het betreft software voor samenwerking, zoals Google Hangouts, Microsoft Teams en Slack, en videovergaderproducten als Zoom en Cisco Webex. Ook schaften veel bedrijven it-beveiligingstools aan, zoals vpn-software, antivirussoftware en firewalls.
Het marktonderzoek van Capterra laat zien dat cloudsoftware populair is. Ruim de helft van de ondervraagde mkb’ers werkt uitsluitend met zakelijke applicaties in de cloud. Een op de vijf werkt met een mix van cloud-oplossingen en on-premise. 12 procent werkt uitsluitend in een on-premise omgeving. De overige respondenten wisten het niet.
Onverwacht scenario
Half maart riep het kabinet op om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, wat voor veel ondernemers een onverwacht scenario en een flinke uitdaging betekende, aldus de onderzoekers. ‘Zo is technologie om online samen te werken opeens noodzakelijk en de enige manier om contacten met collega’s klanten, leerlingen of relaties te onderhouden.’