Satellietcommunicatie is de laatste jaren letterlijk en figuurlijk volop in beweging. SpaceX maakt veel indruk met hun Starlink satellieten. In de 5G standaardisatie wordt nu volop onderzocht hoe satellietcommunicatie ook een rol gaat spelen. Mogelijk heeft de nieuwe iPhone 14 die komende woensdag uitkomt ook een vorm van noodcommunicatie via satellieten aan boord.
In de komende edities van TBM gaan we uitgebreid in op satellietcommunicatie. Hierbij alvast een voorproef van het eerste artikel, dat later deze maand verschijnt. Daarin kijken we vooral naar spraak, het volgende artikel gaat in op datacommunicatie via satellieten.<>
Er zijn heel veel verschillende satellietbedrijven, In deze verkorte versie van het artikel zoomen we in op Globalstar, omdat dit waarschijnlijk het netwerk is waar de nieuwe iPhone mee gaat communiceren.
Globalstar
De Globalstar satellieten werken als een analoge repeater, waarbij er altijd een grondstation in de buurt moet zijn om contact te kunnen maken. Omdat niet op elk continent een grondstation is, is er geen wereldwijde dekking. In Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië is er wel goede dekking. De technologie van Globalstar is relatief eenvoudig. Het signaal van je mobiele toestel wordt in de satelliet doorgestuurd naar een grondstation, er vindt geen signaalverwerking plaats. Alle intelligentie zit in het grondstation. Achter Globalstar zit Qualcomm als grote leverancier. Qualcomm speelt ook een hele grote rol in de 5G chipontwikkelingen en zit in zowel Apple- als Samsung telefoons.
Satelliet op de iPhone 14?
Bij Globalstar is Qualcomm, de toonaangevende chipsontwerper, betrokken. Globalstar heeft een wereldwijde licentie op de frequentie 2483 – 2495 MHz. Deze frequentieband is mede door toedoen van Qualcomm nu als officiële 5G band (n53) goedgekeurd. Niet geheel toevallig heeft Qualcomm vorig jaar de Snapdragon X65 5G modem gelanceerd, die n53 ondersteund. Dit modem komt in de nieuwe iPhone 14. Communicatie via satelliet en in het geval van nood lijkt mij wel een heel stoere functie en een mooie toevoeging.
Er gingen vorig jaar al geruchten dat de iPhone ook noodcommunicatie via de Globalstar satellieten zou ondersteunen, maar de iPhone 13 heeft nog het X60 Qualcomm modem uit 2020. Er zijn nu geruchten dat de nieuwe iPhone 14 deze functie wél zal krijgen. Technisch zou dit moeten kunnen. Daarnaast heeft Globalstar een geheime deal gesloten met een grote nieuwe partij. Mogelijk Apple, die met deze deal betere controle krijgt over de dienstverlening. Via Globalstar is het namelijk mogelijk om nood SMS berichten te sturen, inclusief GPS locatie. Dit is misschien wel een fijne functie als er geen mobiele netwerkdekking is. In Nederland kunnen we ons niet heel veel voorstellen bij dit probleem, maar in Amerika is dit echt wel een issue. Zelfs in Californië, als je één uur wegrijdt uit de grote steden, kom je in natuurgebieden zonder enige mobiele dekking. In grote delen van Amerika zou de mogelijkheid om een nood SMS te kunnen sturen via satelliet als unique selling point waarschijnlijk wel heel welkom zijn. Lynk en Starlink zijn hier nu ook mee bezig, zie het kader over noodcommunicatie.
 Private 5G?
Maar satellietfrequenties lijken nu ook op aarde te kunnen worden gebruikt: Globalstar heeft vorig jaar een nieuwe overeenkomst gesloten om hun satellietfrequentie ook voor aardgebonden netwerken te gebruiken – in gesloten private netwerken. Dit is in januari 2021 bijvoorbeeld overeengekomen met de haven van Seattle. Nokia heeft hen ondersteund bij het ontwikkelen van netwerkapparatuur, Qualcomm met de chips voor devices. Globalstar probeert nu geld te verdienen door zich op de markt van private netwerken te begeven en met de 5G band n53 geld te verdienen door licenties te verkopen. De kans op satellietcommunicatie met de iPhone 14 lijkt daarmee ineens niet zo heel groot….
Op dit moment is er enorme interesse in allerlei vormen van satellietcommunicatie en hoe dit 5G toestellen kan verbeteren of als 5G netwerk kan dienen. In het tweede artikel kijken we verder naar die ontwikkelingen. Een uitgebreide versie van het eerste artikel hierboven verschijnt later deze maand in de nieuwe TBM.
Dit artikel is geschreven door Eildert van Dijke, Principal Consultant bij Strict en is al vele jaren bezig met mobiele communicatie. Hij is vooral betrokken bij connectiviteitsvraagstukken, voert regelmatig onderzoek uit en publiceert over nieuwe technologieën.