Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) sloot deze week de voornaamste fase van de radiospectrumveiling af. Na de start op 1 juni 2022 werd de belangrijkste fase van de veiling van het nieuwe 5G-spectrum (700 MHz, 3600 MHz) en het bestaande 2G- en 3G-radiospectrum (900MHz, 1800 MHz, 2100MHz) beëindigd met een opbrengst van 1.202.192.400 euro. Vijf operatoren, Citymesh Mobile NV, Network Research Belgium NV, Orange Belgium NV, Proximus NV, en Telenet Group NV, namen deel aan de veiling en konden elk een deel van het radiospectrum verwerven waarmee ze het mobiele telecomlandschap in ons land zullen bepalen voor de komende 20 jaar.
De meest opvallende nieuwkomer is Citymesh, die zich nadrukkelijk als vierde operator aan het 5G-front meldt. Citymesh wordt hierdoor de 4e nationale operator in de B2B-markt. Het nieuwe netwerk zal in samenwerking met de Europese operator DIGI gerealiseerd worden. DIGI zal ook een consumentenaanbod lanceren. Voor de Cegeka groep – waar Citymesh deel van uitmaakt – ligt deze investering perfect in lijn met de strategische ambitie om de synergie tussen IT en telecom verder uit te bouwen. Stijn Bijnens: “De investering in een mobiele operator met focus op 5G is het sluitstuk in de zogenaamde heilige drievuldigheid: Cloud, AI en 5G waar we rotsvast in geloven bij Cegeka. 5G is zelfs de ware katalysator dankzij de ultra betrouwbare omgeving en de lage ‘latency’ die het netwerk biedt.”
Van de bestaande operators Proximus, Telenet en Orange kon je op voorhand verwachten dat die mee zouden bieden. Alledrie kochten zoals verwacht het volledige spectrumpakket aan. De twee ‘nieuwkomers’ zijn Citymesh en NRB. Van de twee nieuwkomers kocht enkel Citymesh zich ook in op het volledige spectrum om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde waarden. Het Waalse bedrijf NRB beperkte zich tot een stuk spectrum op de 3600 MHz-band. Citymesh zal in een joint-venture met het Roemeense telecombedrijf Digi Communications een nieuw nationaal mobiel netwerk uitbouwen. Daarin is de rolverdeling duidelijk: Citymesh zal de zakelijke telecommarkt bedienen terwijl DIGI, een snelgroeiend telecommerk in Europa, zich op de consumentenmarkt zal richten. De joint-venture lijkt zich vooral te willen richten op mobiele telecomdiensten.
De opbrengst van 1,2 miljard euro is door opbod tijdens de veiling bestaande uit opeenvolgende rondes met stijgende prijzen 468,5 miljoen euro hoger uitgevallen dan de vastgestelde instapprijs voor de start van de veiling. Deze opbrengst zal mogelijk nog verhoogd worden met de opbrengst van een positioneringsfase van deze banden. Nadien volgt ook nog de veiling van de 1400MHz-band.
Boven verwachting
Tijdens deze veiling hebben de operatoren samen ruim 899 miljoen euro geboden voor het geveilde
radiospectrum, wat duidelijk meer is dan de instapprijs die bepaald is in de telecomwet (431 miljoen
euro). In totaal hebben de operatoren voor al het beschikbare radiospectrum (gereserveerd en te veilen radiospectrum) aldus 1.202 miljoen euro neergeteld om het radiospectrum voor de volgende 20 jaar te kunnen gebruiken voor het aanbieden van hun huidige en nieuw te ontwikkelen mobiele diensten (302 miljoen euro voor het gereserveerde radiospectrum en 900 miljoen euro voor het geveilde radiospectrum).
Het BIPT staat als regulator van de elektronische-communicatiemarkt in voor het beheer van het
spectrum van de radiofrequenties. Per radiofrequentieband worden de specifieke eisen bepaald via de nodige uitvoeringsbesluiten (bijvoorbeeld: minimumsnelheid welke elke operator via de desbetreffende frequentieband mogelijk moet maken, territoriale dekkingsverplichtingen, gereserveerd spectrum voor nieuwe en bestaande spelers, regels inzake maximale spectrumaankoop per speler). De hiervoor nodige koninklijke besluiten werden, na politiek akkoord in het Overlegcomité, pas in het Staatsblad gepubliceerd op 23 december 2021. In het kader van de Europese uitrol van de 5G-technologie diende de voor 5G belangrijke 3400-3800MHz-frequentieband vóór 31 december 2020 reeds ter beschikking gesteld te worden. In afwachting van de definitieve veiling heeft het BIPT vanaf juli 2020 voorlopige gebruiksrechten toegekend voor het gebruik van een deel van de 3400-3800MHz-frequentieband.
Vijf kandidaten
Het BIPT verklaarde op 18 maart 2022 de kandidatuur ontvankelijk van de huidige mobiele operatoren met een eigen netwerk Orange Belgium NV, Proximus NV , Telenet Group NV, en de nieuwe operatoren Citymesh Mobile NV en Network Research Belgium NV, voor de deelname aan de veiling van het ter beschikking gestelde radiospectrum. Zij namen allen deel aan de simultane veiling van de 700MHz, 900MHz-, 1800MHz- en 2100MHz-radiofrequentiebanden, alsook van de 3600MHz-band. Citymesh Mobile NV is voor 51% eigendom van Citymesh NV en voor 49% van RCS & RDS NV waarvan op zijn beurt Digi Communications NV de voornaamste aandeelhouder is.
Eén van de twee nieuwkomers (Citymesh Mobile NV) heeft eind maart 2022 de optie gelicht om mits
de betaling van € 83.340.000 te kunnen beschikken over een gereserveerd pakket van 30 MHz duplex
aan radiospectrum in de verschillende radiofrequentiebanden zowel voor 5G als voor 2G-, 3G- en 4G-
toepassingen. Deze nieuwe mobiele operator krijgt hierdoor de mogelijkheid om met een toereikend
spectrumpakket de Belgische markt te betreden. Ook de drie bestaande mobiele operatoren hebben
de optie gelicht om het voor hen gereserveerde radiospectrum automatisch toegewezen te krijgen mits betaling van elk 73.000.800 euro om de continuïteit van hun huidige dienstverlening op de mobiele markt te verzekeren. In totaal bedraagt de opbrengst van dit gereserveerd spectrum dus 302.342.400 euro.
Buiten het gereserveerd radiospectrum bedroeg de reserveprijs (d.w.z. een minimale instapprijs bij de veiling zoals vastgelegd in de telecomwet) voor het overige nog te veilen radiospectrum 431.350.000 euro.
Procedure
De vijf operatoren verwierven allen gebruiksrechten in deze frequentiebanden tijdens een simultane
meerrondenveiling bij opbod (“SMRA”-veiling, “Simultaneous Multiple-Round Ascending”). Tijdens de veiling werden de percelen samen toegewezen in twee parallelle procedures waarbij de bieders de mogelijkheid kregen een bod te plaatsen, tijdens opeenvolgende rondes met stijgende prijzen.
De hoofdveiling voor de banden van 700 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz kon worden afgesloten na 99 ronden. De 900MHz-, 1800MHz- en 2100MHz-frequentiebanden worden momenteel vooral gebruikt voor 2G-, 3G- en 4G-toepassingen. De 700 MHz is een nieuwe frequentieband die voor 5Gtechnologie zal kunnen worden gebruikt. Deze frequentieband is geschikt voor het leveren van dekking over grotere gebieden en maakt ook een betere dekking binnenshuis mogelijk en is in dat opzicht interessant voor de “Internet of Things”-toepassingen.
De 3600MHz-band wordt evenwel beschouwd als de belangrijkste band om de grootschalige toepassing van 5G mogelijk te maken. Er is veel meer bandbreedte dan in de 700MHz-band beschikbaar en door de hoge datasnelheid binnen deze frequentieband is hij uitermate geschikt voor allerhande industriële toepassingen.
De hoofdveiling voor de 3600MHz-band kon worden afgesloten na 46 ronden.
Het totale bedrag van de biedingen die voor de 2 procedures ontvangen zijn is 899.850.000 euro, of
468.500.000 euro boven het minimumbedrag dat voorzien was (bedrag dat overeenstemt met de
totaliteit van de voor de reserveprijs verkochte percelen).
Verdere uitwerking
De positie van de frequentieblokken die overeenstemmen met de generieke percelen is nog niet
bepaald. De in aanmerking genomen kandidaten kunnen uiterlijk 5 juli aan het BIPT een
gemeenschappelijk voorstel per frequentieband meedelen voor de positionering van de verschillende frequentieblokken.
Als de in aanmerking genomen kandidaten geen akkoord kunnen bereiken of als het BIPT het
gemeenschappelijke voorstel niet aanvaardt, moet er een bijkomende ronde worden gehouden. Tijdens de bijkomende ronde kunnen de kandidaten bijkomende biedingen indienen voor hun
voorkeursplaatsen voor elke frequentieband.
Nadat de gemeenschappelijke voorstellen door het BIPT zijn aanvaard en/of de bijkomende ronde is
afgelopen, zal de veiling voor de 1400MHz-band van start gaan. Voor de veiling van deze
frequentieband werden slechts drie kandidaturen ingediend en ontvankelijk bevonden. De 1400MHzband is in principe eerder geschikt om extra downlinkcapaciteit te hebben (d.w.z. de capaciteit die nodig is om downlinkverkeer te krijgen op een toestel, het is een toegevoegde downlinkband die ingezet wordt naast een andere band die ook voor upload gebruikt wordt). De instapprijs voor de 1400MHzband is € 46,5 miljoen.