Onderzoek van Jupiner Research voorspelt dat er in 2022 zo’n 70 miljoen Amerikaanse huishoudens een smartspeaker hebben. Dat wil zeggen dat meer dan de helft, namelijk 55 procent, zo’n slimme speaker in huis heeft. Maar wat zijn smartspeakers met spraakbesturing precies? Zoals de naam al doet vermoeden: het zijn muziekspeakers met een stemherkenningssysteem waarmee de gebruiker kan communiceren. De bekendste systemen zijn Amazon Echo, Google Home en Apple HomePod. De gebruiker activeert het systeem door een codewoord te zeggen en communiceert daarna met de smartspeaker via zijn of haar stem. Je kunt de speaker vragen stellen, opdrachten geven, vragen wat er vandaag op de agenda staat, een timer laten zetten, vragen muziek te spelen en meer.
Privacy en meer
Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de rol die smartspeakers in ons leven gaan spelen en de mogelijke risico’s die eraan kleden. Want hoe veilig zijn ze eigenlijk? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nogal wat gevaren aan verbonden zitten. Men benoemt privacy als grootste risico. Wat veel mensen beangstigt is dat het gekoppelde e-mailadres gehackt zou kunnen worden, waardoor het apparaat gebruikt kan worden om mensen te bespieden. Naast privacy zouden er nog meer risico’s zijn. Het Amerikaanse informatiebeveiligingsbedrijf Symantec noemt in haar onderzoek een aantal voorbeelden. Zo zouden anderen toegang kunnen krijgen tot jouw speaker. Een kind kan bijvoorbeeld een functie in werking stellen en duur speelgoed kopen, of je lawaaierige buurman geeft per ongeluk opdrachten aan jouw smartspeaker.
Meer risico’s
Naast mensen, kunnen andere apparaten ook een risico zijn. De televisie, de radio of de luidspreker van je mobiele telefoon kunnen per ongeluk opdrachten geven aan jouw smartspeaker. Een ander, bijzonder risico is het feit dat een smartspeaker onjuiste ontgrendelingswoorden interpreteert als juist. Zo wordt de Google Home ook geactiveerd wanneer iemand zegt ‘Ok Bobo’, terwijl ‘Ok Google’ de juiste term is. Niet handig als je pop van je dochtertje, of je hond ‘Bobo’ heet. Een andere beroemde feature van smartspeakers is de ontgrendeling door stemherkenning. Deze is niet waterdicht blijkt, uit het onderzoek van Symantec. Een vergelijkbare stem, van bijvoorbeeld een familielid, is ook in staat het systeem te ontgrendelen. Dus ja, er zitten risico’s aan het gebruik van smartspeakers. Toch heeft stembesturing de toekomst. Smartspeakers krijgen grote invloed op onze levens. We kunnen ons dus maar beter voorbereiden op de toekomst. Daarom is het zaak niet alleen naar de risico’s te kijken, maar ook naar wat je kunt doen om elk risico uit te vlakken. The future is now, so be prepared.
Zeven tips om smartspeakers veiliger te gebruiken:
1. Wees selectief in welke accounts gekoppeld worden aan de spraak assistent. Maak bijvoorbeeld een nieuw account aan als je geen toegang wil geven tot de agenda of contactpersonen.
2. Bescherm het serviceaccount dat gelinkt is aan het apparaat met een sterk wachtwoord en een twee-staps authenticatie waar mogelijk.
3. Gebruik een wifinetwerk met WPA2-beveiliging in plaats van een openbare hotspot en maak een gastnetwerk aan voor bezoekers en onbeveiligde IoT-apparaten.
4. Gebruik de spraakassistent niet om gevoelige informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens te onthouden.
5. Schakel het doen van aankopen uit, of stel een wachtwoord in voor het verifiëren van aankopen.
6. Stel waar mogelijk in dat de spraakassistent alleen reageert op je eigen stem.
7. Wis opnames die gevoelige informatie bevatten met regelmaat, ook al kan dit de werking van het apparaat negatief beïnvloeden omdat geleerde spraakpatronen worden vergeten.