De veiling van 5G-frequenties wordt opnieuw uitgesteld. Dat zegt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) tegen NU.nl. Daarmee is zeker dat KPN, Vodafone en Odido (voorheen T-Mobile) begin volgend jaar geen nieuwe 5G-frequenties kunnen gebruiken.
Het gaat om de veiling van de 3,5 GHz-frequentieband, waarmee zeer snel dataverkeer met minder latency mogelijk wordt gemaakt. Deze herfst had ruimte op deze frequentieband geveild moeten worden, maar dat gaat dus niet door.  De veiling stond al veel eerder gepland, maar in eerste instantie lag Inmarsat dwars, die vanuit een satellietgrondstation in het Friese Burum de 3,5 GHz band gebruikte voor communicatie met de internationale scheepvaart en voor het afluistern door defensie en inlichtingendiensten. De AIVD/MIVD is druk bezig met het verplaatsen van de schotels naar het buitenland. Eind 2023 moet de verhuizing zijn afgerond.
Achtergrond
De afgelopen jaren is er in Nederland volop discussie geweest over de 3,5 GHz band, cruciaal voor de lancering van echte 5G diensten. In bijna heel Europa wordt deze band al volop toegepast voor 5G, maar in Nederland nog niet. Na de zomer zou een veiling hiervoor plaatsvinden, na eerdere vertraging door perikelen rondom satelliet-grondstations. Onlangs is een nieuwe rechtszaak gestart, waardoor de beschikbaarheid van deze band waarschijnlijk opnieuw vertraging krijgt. In dit artikel gaan we kijken naar het proces tot nu toe, de huidige discussie en de gevolgen voor Nederland.
5G is een technologie die veel beloften in zich heeft, met hoge datasnelheden en weinig vertraging. Allerlei nieuwe toepassingen zijn bedacht, zoals opereren op afstand en besturing van autonome auto’s. Om dit mogelijk te maken, zijn nieuwe frequentiebanden aangewezen. In feite is dit ruimte in het radiospectrum, zodat mobiele operators nieuwe rijstroken kunnen realiseren. Wereldwijd zijn er drie plekken toegewezen: de 700 MHz band, de 3,5 GHz (3,5 GHz) band en 26 GHz band (ook bekend als mmWave). Er zijn wat regionale verschillen, maar binnen Europa is dit bijna overal hetzelfde. Sinds de veiling van 2020 is de 700 MHz band in Nederland beschikbaar en vervolgens door mobiele operators gelanceerd. Deze band is maar beperkt in breedte (10 MHz per operator), waardoor de 5G datasnelheid eigenlijk lager is dan 4G. De meeste toestellen kunnen 300 Mbit/s halen op 4G, terwijl de 700 MHz band ongeveer 100 Mbit/s extra biedt. Het huidig 5G is Non-Stand Alone (NSA), waarbij 4G zorgt voor de besturing en 5G een beetje datasnelheid extra biedt. Meestal maak ik de vergelijking met een spitsstrook: op sommige momenten handig, maar uiteindelijk niet veel verschil.
Rechtzaak
Eind mei was er een regiezitting van een nieuwe rechtszaak. In totaal zijn er 10 partijen die het niet eens waren met de voorgestelde verdeling. Dit zijn bestaande private licentiehouders (Greenet, ECT, Venus & Mercury, VCS Observation), nieuwe gebruikers (Schiphol, Haven van Rotterdam), Inmarsat en de drie mobiele operators. Namens het Ministerie waren er meerdere advocaten aanwezig en ook de diverse partijen hadden meerdere advocaten meegenomen. Het lijkt daarmee vooral een juridische strijd te worden. Eigenlijk is geen van de betrokkenen dus tevreden met het voorstel van het Ministerie.
De beroepszaak wordt op 11 en 12 oktober behandeld door de rechtbank.
De nieuwe vertraging heeft te maken met een aanpassing van het Nationaal Frequentie Plan (NFP). Daardoor gaat een veiling dit jaar niet meer lukken. “Een nieuwe datum voor de veiling is nog niet bekend”, aldus een woordvoerder van de RDI tegenover de nieuwssite.