De gemeente Apeldoorn heeft de samenwerking met RadioLED verbroken, zo meldt omroep Gelderland. Het bedrijf uit Liechtenstein zou een netwerk van 5G-kastjes in Apeldoorn aanleggen, maar dat is nu van de baan. Een maand geleden nog niet RadioLED weten dat ze weer van start kondden met de verdere uitrol van het netwerk.
Het college van Apeldoorn ging in juli 2020 een overeenkomst aan met RadioLED. Dat zou voor 18 miljoen euro een netwerk van minimaal 500 kastjes in de stad aanleggen om zo een supersnel 5G-netwerk aan te kunnen bieden. Er waren al snel zorgen om straling, privacy en de betrouwbaarheid van RadioLED.
Afspraken niet nagekomen
B&W stellen in een persbericht dat RadioLED herhaaldelijk afspraken niet of niet op tijd is nagekomen. Eerder werd om die reden het project al stilgelegd, maar ook nieuwe toezeggingen werden door het bedrijf verschoven, stelt het college. “De termijnen die in de beschikbaarstellingsovereenkomst zijn opgenomen voor de oplevering van het netwerk en start van de exploitatie, zijn inmiddels ruim overschreden.”
B&W van Apeldoorn wijst er daarnaast op dat na de zomer de frequenties voor 5G kunnen worden geveild en dat daarom de bestaande providers daarmee hun netwerk kunnen verdichten, zodat ook in Apeldoorn een dekkend netwerk binnen handbereik komt.
Doel was dat het netwerk door verschillende bedrijven en organisaties zou worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een app waarmee je een parkeerplek kunt reserveren in de stad. Ook kunnen Apeldoorners via het netwerk gratis gebruik maken van WiFi. Het past allemaal bij de wens van de gemeente Apeldoorn om zich te profileren als Smart City. Daarom kreeg
RadioLED toestemming voor het gebruik van lantaarnpalen
Begin vorig jaar ontstond er veel onrust in Apeldoorn nadat er vijfhonderd  multipoints  aan lantaarnpalen in de stad zijn opgehangen.. Inwoners zijn toen een petitie gestart om het nieuwe communicatienetwerk een halt toe te roepen. In afwachting van de lokale verkiezingen werd vervolgens de verdere uitrol van het netwerk stilgelegd. Tegelijkertijd startte het toenmalige Agentschap Telecom (nu Rijksdienst Digitale Infrastructuur) intussen een onderzoek naar het mobiele communicatienetwerk. Daaruit bleek afgelopen juni dat er twijfels waren over de waterdichtheid van de vijfhonderd doosjes aan lantaarnpalen in de stad. Niet alleen dat, ook was sprake van vermeende banden met Russische organisaties.
Voor het Oostenrijkse RadioLED is het een fikse tegenvaller. RadioLED is een internationaal georiënteerd bedrijf, dat de Nederlandse markt wil betreden. Het bedrijf biedt infrastructuur die snel internet mogelijk maakt. Daarnaast is het draadloos communicatienetwerk niet verbonden aan één provider. Op het netwerk van RadioLED kunnen meerdere providers hun diensten aanbieden.
Dat maakt de Nederlandse markt, volgens RadioLED, voor hun interessant. Veel telecombedrijven in Nederland maken voor hun diensten gebruik van hun eigen netwerk. Daarnaast kan, volgens het bedrijf, met dit netwerk het aantal witte vlekken in Nederland (plekken waar je geen mobiel bereik hebt) verder worden teruggebracht. Dit kan volgens het bedrijf doordat de multipoints worden opgehangen aan lantaarnpalen en daardoor dicht bij elkaar geplaatst worden. Langs de meeste openbare wegen in Nederland staan lantaarnpalen.
Apeldoorn was de eerste stad in Nederland waar RadioLED hun infrastructuur uitrolt.
Het draadloze RadioLED CoreNet kent een ultra-lage emissie (minder dan 650 microWatt per m2 – waar de wettelijke Nederlandse reguleringsnormen 10.000.000 microWatt per m2 zijn) en kan snel worden gerealiseerd zonder overlast van complexe graafwerkzaamheden. Het ondersteunt alle gangbare en toekomstige standaarden waaronder 4G, LTE2, 5G, Tetra, WIFI6, etc. en maakt gebruik van een frequentiebereik van 450 KHz tot 6 GHz. De RadioLED-technologie vormt de basis voor M2M-, D2D- en ivd-toepassingen. Het is neutraal ten opzichte van andere technologieën; bestaande netwerkcomponenten en- infrastructuur kunnen via standaardinterfaces in het RadioLED CoreNet worden geïntegreerd.