TBM bestaat in 2025 20 jaar. “Reden voor een feestje en vooral voor een terugblik op een roerige tijd in de telecom, waar we als vakblad en later als mediaplatform wel degelijk een stempel hebben weten te drukken. Dat durf ik wel te stellen als ik terugkijk naar wat we de afgelopen 20 jaar allemaal hebben gedaan voor de sector.” In dit artikel neemt oprichter en hoofdredacteur Joost Heessels je mee in de historie van TBM en de IT en telecomsector.
Het zal net na de eeuwwisseling zijn geweest dat ik het idee kreeg om een telecomblad te beginnen. Vanuit het vakblad KBM voor de kantoorbranche waren we in 1996 als CBM begonnen, een vakblad voor de IT-industrie. We waren het tweede IT-channelblad, na Dealer Info.
Na 2000 groeide de markt voor mobiele telecom heel snel en dacht ik; naast IT moeten we ook wat doen met telecom. Ik was niet de enige die dat dacht, want al snel dook er een keur aan vakbladen op die zich op deze lucratieve markt stortten. Rond 2004 begonnen de inkomsten voor deze magazines terug te lopen en verdween de een na de ander. Dat was voor mij het moment om in te stappen. Rex Vermeulen, die ik kende vanuit een andere uitgeverij, was verantwoordelijk voor een van die magazines, ‘Signaal’. Toen ook dat blad stopte, vond ik het tijd om in die markt te stappen. Ik ging in gesprek met Rex en samen hebben we de blauwdruk ontwikkeld voor TBM, waarvan de eerste editie in maart 2005 verscheen.
Wie zit er op ons te wachten?
In nr 1 het voorwoord van de kersverse hoofdredacteur Sef Heldens. “Wie richt zich nu op u, de zakelijke telecomdealer?”, vraagt hij de eveneens kersverse lezers. En hij stelt dat TBM de lezer ”zal gaan bijpraten over de ontwikkelingen in het kanaal, over de strategie van fabrikanten, operators en distributeurs. Over de wensen van zakelijke eindgebruikers. En we nemen de lezers mee naar beurzen en events in het buitenland. En dat niet alleen op mobiel gebied, maar ook rond vaste telefonie en data-oplossingen.”
Een journalistieke aanpak wordt vanaf in het eerste nummer niet geschuwd, want TBM confronteert KPN en Vodafone met de agressieve wijze waarop zij de zakelijke klanten van dealers bestoken. Daarnaast bevat het eerste nummer een uitgebreide test van alle toonaangevende IP-telefonie systemen. En ook een reportage over Nemesys met een nog jonge Rob de Zwart, die tegenwoordig onder de vlag van Techone vaart. En ook grappig, de vraag of de zakelijke gebruiker behoefte heeft aan een camera en radio/mp3 speler in zijn zakelijke GSM. Daarin onder andere een ook wat jongere versie van HP van Tilburg, als marketeer bij toen Mobicall. En verder een interview met Kees Smaling, directeur Communications van Siemens Nederland. Toen nog een machtige speler in telecomland. Plantronics adverteert met gratis bellen via Skype.
2006 – Groei en controverses
In april 2006 siert een jonge Per Borgklint, de toenmalige CEO van Tele2 Nederland de cover. Hij vertelt over de overgang naar Tele2 van zakelijke Versatel klanten na de overname. Ook manager partner channel, Peter Berendsen, vertelt dat de partners niet bang hoeven te zijn voor direct sales activiteiten van Tele2.
In datzelfde nummer een navigatie-special en de opmars van SIP. Een optimistische Sef vertelt in zijn voorwoord over de opleving van de economie. “ Wat moet u als telecomvakhandel doen met deze informatie? Meegaan in het positivisme! Vertel al uw zakenrelaties, kennissen, goede buren en verre vrienden dat de economie zich herstelt en de markt weer groeit. En nog belangrijker: u moet het zelf geloven. Met hart en ziel.”
TBM was niet bang om kritische geluiden te laten horen: Ronald Maas van Maas Telecom Service stelde in zijn column dat de telecombranche ‘ranzig’ was vanwege het agressieve beleid van providers die klantbestanden leegroofden. De beursverslagen van wat toen nog 3GSM heette, tegenwoordig Mobile World Congress, lieten zien hoe mobiele technologieën zich ontwikkelden. Thema’s als tv-kijken op de telefoon werden besproken als dé toekomst, al duurde het nog jaren voordat de smartphone echt zijn intrede deed.
Subsidiemodel onder druk
In mei 206 siert de eerste vrouw de cover in de persoon van Stefanie Harmsen van Telfort, die waarschuwt dat het subsidiemodel met het weggeven van gratis mobieltjes bij een abonnement onder druk komt te staan. Paul Wilkens, toen directeur mobiel van Samsung siert later de cover van TBM. Hij klaagt dat er te veel barbecues en fietsen worden weggegeven. Ook leuk, een reportage met Hans Loots van PHC Telecom, die nadat hij zijn bedrijf verkocht had bij Yielder ging werken. Samen met zijn compagnon waren ze al in hun studententijd ‘actief’ in de telecom. Omdat ze de nieuwste computerspellen uit de VS wilden bemachtigen, belden Hans Loots en zijn compagnon vaak met Amerika. Om kosten te omzeilen, hackten ze op zestienjarige leeftijd telefooncentrales. Hans Loots: “Wij braken in op telefooncentrales. In Nederland was dat toen niet strafbaar. Maar omdat we zo bedreven waren, ontdekten we ook fouten, zoals in de Greenpoints van KPN, waarmee we gratis konden bellen.” Ze stapten met hun vondst naar KPN, die hen in ruil de ATF1 en ATF3 liet testen. “Zo kwamen we bij KPN binnen.”
In het overzicht van de vastned aanbieders een piepjonge Lothar Steegstra, indertijd directeur externe distributie bij KPN. En ook John Kroon, tegenwoordig Axians, als directeur verkoop Nederland bij Priority Telecom. Bijzonder in de tijdgeest is de primeur van Cisco Unified Communications, wat communiceren met een IP-adres inhield.
Opvallend in de eerste jaren is het groot aantal mobieltjes dat voorbijkomt. Daarnaast schrijft TBM al in 2006 over ‘donkere wolken boven DECT’. Dit in het perspectief van de opkomst van Voice over WLAN en dus WiFi als alternatief om te bellen. Verder artikelen over glasvezelverbindingen, die in die tijd vooral worden ingezet voor internationaal dataverkeer.
In het najaar van 2006 introduceren we twee ambitieuze ondernemers, Dick Dompeling en Frank van der Krogt. Ze vertellen over hun ambitie om na KPN de grootste dealer van Nederland te worden.
2007 – De iPhone revolutie
Eind 2006 heeft TBM een round up van het jaar met een aantal experts. Wat zijn komend jaar de issues voor het telecomkanaal? TBM maakte een ronde langs alle schakels in de keten. Mobiele subsidies vallen weg, convergentie van vast en mobiel en van IT en Telecom neemt toe en verder moet het in 2007 toch echt gaan gebeuren met VoIP. Ook moeten mobiele operators transparanter en selectiever worden en krijgen kleine telecomdealers die niet voor vooruitgang kiezen het zwaar. Dan ook een interview met Cor Heide, toen nog bij Tiptel.
Een van de belangrijkste ontwikkelingen was de introductie van de iPhone 3G. Het toestel, dat exclusief via T-Mobile verkrijgbaar was, had een enorme impact op de markt, hoewel het netwerk van T-Mobile nog niet klaar was voor het dataverbruik dat de iPhone met zich meebracht. TBM wijdde hier verschillende artikelen aan en analyseerde hoe providers en resellers hierop inspeelden.
In december van dat jaar organiseerde BusinessCom de eerste Reseller Dag, wat uitgroeide tot een traditie van bijeenkomsten die BusinessCom tot op de dag van vandaag organiseert.
Start TBM events
TBM organiseerde in 2007 de eerste in een reeks Masterclasses. De eerste was met Hosted Voice als onderwerp. Binnen no-time was het aantal presentatieslots uitverkocht. En ook de zaal in Enspijk puilde uit met geïnteresseerden. Het was ‘een ware telecom-reünie’, schrijft TBM. Peter Bakker (Esprit Telecom), Ron Miedema (InterTalk), Rob Kurver (Voipro) en Jan Peter Kalksma (OneXS) hielden presentaties. Het is de opmaat voor een hele reeks masterclasses door de jaren heen. Tijdens de masterclass over UC in 2009, doet Microsoft voor het eerst zijn intrede in telecomland. Achteraf natuurlijk een historisch moment.
2008 – Kredietcrisis en overnames
In 2008 lijkt de wereld in te storten als de kredietcrisis in het najaar uitbreekt. TBM speelt daar snel op in met een special en kijkt wat de gevolgen kunnen worden voor de telecommarkt. “Het klinkt cynisch, maar we moeten niet verbaasd zijn als de huidige misère tot een stapel nieuw ICT-werk leidt.” Voor de zekerheid geeft TBM wel tien tips om recessiebestendig te worden. Een jaar later volgt nog een artikel met tien tips om als telecomdealer de recessie door te komen.
Gelukkig ook in 2008 ook weer een vrouw op een TBM-cover, Jeanine van der Vlist, als CEO van Worldmax. Over vrouwen gesproken, Yes Telecom organiseert het Yes Telecom Ladies Only Event in Milaan….een jaar later bezoeken de dames Barcelona.
2009- Terugblik op 20 jaar telecom
In 2009 starten vijf grote telecom dealers , PHC, DB Telecom, BTC, Dekatel en MBC, samen de Telecom Alliantie. De foto uit 2009 is een mooi beeld van de tijdgeest. Allemaal nog in pak, leren schoenen, de stropdas is al langzaam aan het verdwijnen.
In 2009 wordt Marco van Olst, UC-specialist van VX Company, de eerste Nederlandse ‘Microsoft Certified Master Office Communications server 2007’ noemen. wereldwijd is hij nu één van de 26 mensen die deze prestigieuze titel mogen dragen. Marco is de UC trouw gebleven, momenteel is hij Architect Unified Communications bij Proact IT.
De laatste editie van 2009 blikt terug op 20 jaar Telecom Dealerkanaal. In 1989 werd de markt voor telecomapparatuur geliberaliseerd, maar het dealerkanaal was toen nog klein, met slechts acht tot tien actieve dealers. Draadloze telefonie was daarentegen al booming business. De concurrentie tussen PTT Telecom, dealers en importeurs van mobiele producten was groot. PTT dumpte Carvox-autotelefoons soms tegen bodemprijzen om Nokia en anderen te beconcurreren, wat het voor dealers lastig maakte om te verdienen. Met de komst van ISDN in 1993 werd de pioniersfase afgesloten en werd integratie van buitenlandse apparatuur eenvoudiger.
Klaagzang
En natuurlijk is er een terugblik op het jaar 2009. De reacties van de dealers zeggen genoeg over de stemming in de markt: “Klanten leggen geen twee maar vijf offertes naast elkaar”, “Ik denk dat niemand kan zeggen dat 2009 een echte voldoende scoort”, “Het was een consolidatiejaar”, “Flinke kortingen zijn voor niemand de oplossing” en “De corporate markt houdt de hand op de knip”.
Eind 2010, in de jaarlijkse terugblik, is de stemming alweer een stuk optimistischer. Gemiddeld geven de dealers de ontwikkelingen in 2010 een 7.
TBM heeft in het verleden regelmatig tijdschriften overgenomen, zoals in 2009 Hotspot Retail. Later kwamen daar nog AutoConnect, Connexie Belgie, Connexie en Telecommagazine bij. Uiteindelijk zijn de meeste van deze titels opgegaan in TBM, wat het sterkste merk is gebleken. Over consolidatie gesproken.
2009-2010 De opkomst van Big Tech en terugkerend optimisme
In 2010 trapt TBM af met een speciale Kick-Off editie; 60 pagina’s vol enthousiaste verhalen naar een nieuw decennium. In dat jaar ook aandacht voor de verticals met als titel; ‘dealers die specialiseren zijn succesvoller’. Het geeft ook de visie van TBM duidelijk aan; het geven van informatie waardoor het partnerkanaal beter kan worden in zijn werk.
Verder doet in dat jaar Google zijn intrede op de UC-markt. In die jaren staat veel in het teken van Het Nieuwe Werken. Zo vertelt Sef in zijn column: De eerste slachtoffers van Het Nieuwe Werken zijn al in zicht.; de makelaars van kantoorruimte. Door HNW kan namelijk slimmer omgegaan worden met het aantal werkplekken en vierkante meters. Mogelijke winnaars zijn er ook: leveranciers die ergonomisch verantwoord meubilair leveren voor de thuiswerkers, organisatieadviseurs en – jazeker! – technologiebedrijven die de juiste ICT-tools leveren voor optimale communicatie en samenwerking tussen medewerkers. UC wordt ondertussen steeds serieuzere business en de eerste UC-distributeurs, zoals Go Telecom, dienen zich aan in TBM. Tegelijkertijd stelt de toenmalige directeur van Avaya, John van der Velden al dat UC en contact centers in de toekomst zullen integreren.
Feestjes in het partnerkanaal
Ook dat jaar veel feestjes onder het mom van partnerdagen. De een nog uitbundiger dan de ander, zo werden de partners bij de Mitel Partnerdag in ME-outfit gestoken op de politieacademie. Infopact verleidde de partners op de SS Rotterdam, SpeakUp nam ze mee naar de military in Boekelo, Westcon Convergence/Avaya nam ze mee naar Rome, Yes Telecom ging iets minder ver, naar Cannes en Gigaset neemt zijn pro partners mee naar de Cebit, Stupers gaat met de partners op reis naar Japan en Yes Telecom heeft een incentive naar Miami. Tech Data doet het simpeler en neemt de partners mee naar een heuse boerderij. In 2011 is er het golfen op het Telecom Open, met een finale in Zuid-Europa. Nog meer golf bij de Aastra BusinessCom Open.
In dat jaar maakt Sef een uitstapje naar een andere werkgever en neem ik tijdelijk het roer over als hoofdredacteur.
2011-2015 – Specialisatie en nieuwe events
In 2012 organiseert TBM een congres; Voice@IT, met als thema ‘Telecom meets IT’. Toch is Telecom in 2025 nog altijd een aparte discipline met eigen specialismen. Niet alleen dat, in hetzelfde jaar neemt TBM ook de succesvolle netwerkorganisatie ‘Ambassadors of Telecom’ over van Rex Vermeulen.
Magenta Communicatie start met het maken van relatiemagazines voor klanten. In de loop van de jaren doen we dat voor onder meer Telecombinatie en haar partners, Expert, BTG
In 2013 starten we met de Telecom Inspirience Awards, die in Nyenrode werden uitgereikt tijdens een feestelijke avond in gala. Een knotsgekke editie, waarbij entertainer Ron Bons erin slaagde om de telecommers op de tafels te laten dansen. De eerste edities stonden in het teken van de beste hard- en software, later gingen we vooral projecten van dealers met een Award belonen. Pieter van Opbergen van Televersal ging er met de eerste Telecom Personality Award vandoor.
In 2014 maken we een speciale editie met de telecom top 100, oftewel de lijst met de belangrijkste personen in de branche. We vertellen pas wie dat zijn tijdens de bekendmaking in het Siemens Experience Center in Vianen. Tout telecom is daarbij, omdat iedereen wil weten of hij bij de Top 100 hoort. De lijst is alfabetisch, want we kennen de gevoeligheden in de branche.
Superkoppel Sef en Daisy
In 2015 fuseert TBM met ons zusterblad CBM, dat zich meer op de IT-richt. Sef is inmiddels weer terug als hoofdredacteur. Daisy van Diejen zal hem als accountmanager de komende jaren vergezellen. Een van hun eerste wapenfeiten is een zeer succesvol Cloud Communications event in het gloednieuwe Van der Valk Hotel in Veenendaal. Daarnaast vernieuwen we het Ambassadors of Telecom concept naar Expeditie ICT, met als doel om resellers en vendors mee te nemen in de ontdekkingsreis naar de ‘wensen van de klant van morgen’. Presentator en moppentapper Jeroen Smits is vanaf het begin bij de Expeditie betrokken. Later zal hij ook de uitreiking van de Telecom Inspirience Awards verzorgen. Van de Expeditie ICT verschijnt eind 2015 een magazine met een terugblik.
2016-2020 – Versnelde digitalisering
Het optimisme is in 2016 weer helemaal terug in de markt. Ook de hosted voice markt is bijna op zijn hoogtepunt met een voorspelde groei van 30 procent. En cloud en alle as a Service diensten daarom heen komen ook net los. Er gloort een mooie toekomst voor de branche en op de achtergrond zien we Skype for Business opdoemen. Een jaar later heeft TBM een uitgebreid artikel over de vraag of S4B in een paar jaar niet 50 procent van de telefoniebranche voor zijn rekening zal nemen….Marcel Ederveen schrijft dat jaar zijn eerste columns voor TBM. In die jaren schreven ook Danielle Evers, directeur ICT Waarborg en Leo van Schie, eigenaar Partner Performance, prikkelende columns. Een van de vaste bijdragers is dan ook al Eildert van Dijken van Strict. Ook hij levert nog altijd boeiende bijdrages aan TBM.
Honderd edities TBM
In juli 2016 verschijnt de 100 ste editie van TBM! Een feestelijk nummer met terugblikken, vooruitkijken, een tijdslijn en een aantal quotes uit de eerste 12 jaar. Leuk om na te lezen op issuu.
In 2017 speelt het einde van ISDN en de opkomst van videocommunicatie. Al zal de echte doorbraak van dat laatste nog een paar jaar op zich laten wachten. En ook de consolidatie begint heel langzaam op gang te komen, zo lezen we in het najaar dat Trends ICT Groep Citocom heeft overgenomen. Niet lang daarna fuseren Oaktree Services en Sencit.
In december 2018 schrijft Sef zijn laatste voorwoord in TBM. Met een korte onderbreking heeft hij dan vanaf de start in 2005 als hoofdredacteur aan TBM gewerkt. Daarmee heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van TBM en van het telecompartnerkanaal. Ik neem zijn rol als hoofdredacteur weer over.
Eind 2016 hebben we Connexie en Telecommagazine overgenomen. Connexie was toonaangevend in de mobiele telecom, maar in zwaar weer terecht gekomen door de verschraling van het aantal aanbieders van smartphones. Vanaf 2019 werd Connexie een katern in TBM met aandacht voor de retailmarkt. Telecommagazine kwam samen met Officemagazine in het nieuwe platform OFM.
2021-2025 – Naar een multimediaal platform
Het eerste nummer van 2020 start ik mijn column met de kop: ‘ Aftrap voor de roaring twenties’. Little did I know dat de eerste 5 jaar in elk geval van het decennium zo turbulent zouden zijn. Want in die column vertelde ik dat het Mobile World Congress op het laatste moment werd afgelast door de komst van corona. Niet lang daarna kwam de mededeling van minister-president Mark Rutte dat iedereen thuis moest blijven. Voor de IT- en Telecombranche was dat zakelijk gezien een enorme opsteker. Afgezien van de ellende die de bijna drie corona-jaren hebben betekend voor veel mensen. Maar binnen één dag werd videoconferencing hot en steeg het gebruik van met name Microsoft Teams en Zoom tot grote hoogten. Aan de andere kant vielen de live events weg, dus ook Expeditie ICT en de Inspirience Awards gaan in de ijskast.
In de zomer van 2021 doet een nieuwe kracht haar intrede op de burelen van TBM, Serife Bayar. Met een achtergrond bij onder meer KPN en T-Mobile kent ze de telecom op haar duimpje. Niet alleen kan ze verkopen, ook redactioneel kan ze uit de voeten, zeker na een uitgebreide stage bij Sanoma. De samenwerking leidt de jaren erna tot een aantal spraakmakende specials, onder meer over UC, Private 5G en Women in Tech. Daarnaast heeft TBM de afgelopen jaren de online presence enorm versterkt, zodat we anno 2025 van een optimaal multimediaal platform kunnen spreken. Waarmee we iedereen in het ICT-kanaal, consultants en dedicated eindklanten aanspreken.
Ik zeg, op naar de volgende 20 jaar!