Joost Heessels richtte in 1995 uitgeverij/marketingbureau Magenta Communicatie op en is sindsdien actief in de telecom- en IT-sector. Daarvoor was hij actief als hoofdredacteur bij onder meer Wegener en Elsevier.
Ik heb het even geturfd: het woord AI komt in deze TBM maar liefst 188 keer voor. En dan is deze column niet eens meegeteld. Niet zo gek, met een special die volledig in het teken staat van dit onderwerp. Maar ook buiten die special duikt AI voortdurend op. Verrassend? Niet bepaald. Het thema is immers alomtegenwoordig – in onze sector én ver daarbuiten.
Zoals Eildert van Dijken het treffend verwoordt in zijn nabeschouwing op het Mobile World Congress: wie in Barcelona géén AI op de standwand had staan, telde simpelweg niet mee. En ook Koen van Geffen van Enreach slaat de spijker op z’n kop door conversational AI te positioneren als de vierde digital telecom wave.
Onlangs nog een opvallend AI-moment op tv: Marcel Levi en Bas Bloem – beiden zwaargewichten in de medische wereld – schoven aan bij Jinek. Levi, inmiddels ook voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, erkende dat AI in de zorg een razendsnelle ontwikkeling doormaakt. Twee jaar geleden noemde hij het nog een technologie in de kinderschoenen. Nu is het een adolescent, die elke dag slimmer wordt.
De voorbeelden die voorbij kwamen, waren op z’n zachtst gezegd intrigerend. Zo bleek dat diagnoses die uitsluitend door AI worden gesteld, in de meeste gevallen nauwkeuriger zijn dan wanneer een arts én AI samen naar hetzelfde ziektebeeld kijken. Nog opvallender, mensen die een huisartsenconsult via een chatbot kregen, waren positiever over het gesprek dan de mensen die een echte arts spraken.
Niet alleen vonden ze de analyse beter, de AI-variant was ook nog eens vriendelijker. “Logisch,” aldus Levi, “een arts heeft veel aan zijn hoofd – een chatbot niet.”
Toch waren beide medici glashelder: AI is geen heilige graal. Juist de combinatie met menselijke inzichten blijft essentieel. En dat geluid klinkt ook luid en duidelijk door in deze TBM. Zo benadrukt Axians, prominent aanwezig op Zorg & ICT, het belang van ‘de menselijke maat’ – een rode draad in vrijwel elk AI-verhaal in dit nummer.
Zoals bij elke technologische doorbraak geldt: toepassing zonder context is zinloos. In de telecom kunnen we AI op talloze plekken inzetten – van klantinteractie tot netwerkbeheer – maar de sleutel ligt besloten in de vraag: waar is menselijk contact onmisbaar?
Want technologie mag dan steeds slimmer worden, échte vooruitgang draait nog altijd om verbinding. Tussen mensen. En tussen mens en machine – in die volgorde.